hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kisember harca az áramszolgáltatóval
Pert nyert a boltos az ELMŰ-vel szemben

2013. 10. 31.
Amint arról a Hetek beszámolt (Magasfeszültség. Hetek, 2011. augusztus 19.), Ujlaki Tamást, egy papír-írószer üzlet tulajdonosát 250 ezer forintos kötbér megfizetésére kötelezte az áramszolgáltató 2009-ben, mert a villanyóra ellenőrzése során a „mérő befolyásolására” utaló jelek merültek fel. Ujlaki megtagadta a fizetést, és hosszú küzdelembe kezdett az igazáért.

Vitathatatlan, hogy Magyarországon sokan lopják az áramot, milliárdos károkat okozva a szolgáltatóknak. A módszerek változatosak: vannak, akik az utcai kábelre közvetlenül rácsatlakozva kikerülik az órát és a fizetést. Sokan mások a mérőórát manipulálják, például a forgótárcsa lassításával drót, film vagy mágnes segítségével. De léteznek kifinomultabb, elektronikai ismereteket igénylő megoldások is.

Ujlaki Tamás azonban semmilyen módon nem lopott áramot, mégis bajba került. 2009 augusztusában a szolgáltató alvállalkozóiként dolgozó szerelők a szokásos mérőóra-ellenőrzés során megállapították, hogy a mérőóráról hiányzik mindkét zárópecsét, vagyis a plomba. Ezt Ujlaki sem vitatta, viszont azzal védekezett, hogy a mérőóra az üzlete melletti toronyház tárolóhelyiségében van, amihez ő soha nem rendelkezett kulccsal, ezért nem is szedhette le a plombákat. Másrészt az ellenőrzésről már csak akkor szerzett tudomást, miután a házfelügyelő beengedte a tárolóhelyiségbe a szerelőket, s azok végeztek az óra ellenőrzésével.

A plombahiány miatt az órát leszerelték, beüzemeltek egy újat, a régit pedig elszállították ellenőrzésre. A 2009 novemberében megtartott ellenőrzésen Ujlaki – mint minden hasonló helyzetbe került fogyasztó – jelen lehetett volna, csakhogy nem kapott értesítést az „órabontásról”. A vizsgálat így nélküle zajlott le. Amint beszámoltunk róla, a birtokunkba került jegyzőkönyv alapján nehéz megállapítani, mi történhetett: a két plomba hiányzott ugyan, ám „a leolvasó ablak ragasztása sértetlen” volt, „a leolvasó ablak illesztése rendben” volt, „a mérőfedél tömítőgyűrűje sértetlen” volt, „a mérőben idegen eredetű anyagot” nem találtak, „a számláló állapota rendben” volt, „a feszültségtekercsek állapotát sértetlennek” minősítették.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!