Kereső toggle

Végrehajtók harca

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb fordulatot vett az úgynevezett „Lippai-ügy”. A tavaly év végén kirobbant árverési eljárással kapcsolatos botrány már eddig is számos meglepetéssel szolgált. Például az eljárásról készült hanganyagból világossá vált, hogy Lippai László maga kérte autója árverezését, míg a végrehajtó le akarta erről beszélni őt. A történet legújabb fejleménye, hogy a bíróság felfüggesztette a színész autóját elárverező végrehajtót. Az ügy mögött többen a végrehajtók közötti belső harcokat sejtik.

Lippai László több millió forintos terepjáróját egy 30 ezer forintos bírság következtében árverezték el tavaly novemberben. Parkolási bírsága a kamatokkal és az egyéb illetékekkel együtt 61 ezer forintra rúgott, mire árverési szakaszba került az ügy. A színész nem vette komolyan az addig érkező felszólításokat, ezért nem fizette be az önkormányzatnak a pénzt. „Nem hittem el, hogy a felszólításoknak bármilyen következménye lehetne” – indokolta lapunknak Lippai László, hogy miért nem tett eleget a fizetési felszólításoknak.  „Sokkoló ez a történet, 20-25 perc alatt zajlott le ez az egész. Megjelentek nálam, majd a ház előtti kukán lefolytatták az árverést. Csak egyetlen résztvevő licitált, pedig sokan ide jöttek. 900 ezer forintról indult a licit, végül 570 ezer forintért vitték el az autómat, ami több millió forintot ért” – emlékezett vissza az ominózus árverésre a színész, aki elkeseredésében a sajtóhoz fordult, és előre megrendezett árverésről, illetve fizetett statisztákról beszélt. Az ügy országos felháborodást váltott ki.

Az ominózus árverésről kialakult képet pár hét múlva némileg árnyalta, amikor az atv.hu-n nyilvánosságra került az a hangfelvétel, amely az árverési eljáráson készült. Ezen tisztán hallható, ahogy Zoltán Ákos végrehajtó próbálja meggyőzni Lippai Lászlót, hogy ne kelljen elárverezni a terepjárót, hanem fizesse inkább ki a 60 ezres tartozást, amire még ott a helyszínen is lett volna lehetősége a színésznek. „Nézze már meg legyen kedves a kabátjában, táskájában, valahol, hátha be tudja fizetni, nem sok összegről van szó, hogy ne kelljen lefolytatni az árverést. Kérdezze meg szomszédoktól, feleségtől, családtól, valakitől, 61 ezer forint” – a hangfelvétel tanúsága szerint ezekkel a szavakkal győzködte a végrehajtó a színészt, akinek még a részletfizetést is felajánlotta. Lippai azonban a havi törlesztőrészleteire utalva inkább az autó eladását szorgalmazta. A hangfelvételen az is hallható, ahogy valaki az árverésen jelen levők közül felajánlotta a színésznek, ad neki 61 ezer forintot, hogy ki tudja fizetni az adósságát, ő azonban ezzel a lehetőséggel sem kívánt élni, így az autó elkelt. Lippai László elismerte, hogy a hangfelvétel az árverésen készülhetett, de szerinte az nem a teljes képet tükrözi a történtekről. „Valóban megjelent egy hanganyag, de ez csak egy kiragadott rész a végrehajtásból. Az ott elhangzottakért vállalom a felelősséget, minden szavamért. De én az egészet szeretném meghallgatni, mind a 30 percet, amíg az árverés zajlott” – reagált a felvételre a színész.

Lippai László arra számított, hogy az autóval együtt a hitelét is viszi az új tulajdonos – tévedett. Ilyen megállapodásról ugyanis nem született írásos szerződés az új és a régi tulajdonos között, így Lippai a mai napig fizeti a 3,5 milliós hitel törlesztőrészleteit, miközben az autót már más használja. A bank jóvoltából tízéves futamidőt kapott az adósság törlesztésére. 

A napokban újabb fordulatot vett a Lippai-ügy. A bíróság felfüggesztette a színész autóját elárverező végrehajtót. Zoltán Ákos értetlenül áll a döntés előtt, szerinte ugyanis minden a hatályos jogszabályoknak megfelelően zajlott az árverésen, amit nemcsak a hangfelvétel, hanem a hivatalos dokumentumok, sőt a bíróság is igazolt. „A háromfős fegyelmi tanács az iratok áttanulmányozása után végzésben utasította el a feljelentő felfüggesztésemre irányuló kérését, mert a bíróság álláspontja szerint erre okot adó körülmény nem áll fenn” – mondta el lapunknak Zoltán Ákos. A végrehajtó felfüggesztésére azért tudott mégis sor kerülni, mert egy jogszabály szerint, ha a Kamara és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyszerre kéri azt, akkor a bíróságnak fel kell függesztenie a végrehajtót. „Semmibe véve a bíróság döntését és kihasználva a törvényi kiskaput arra »kényszerítette« a KIM és a Kamara a fegyelmi bíróságot – egy alkotmányossági szempontból is igencsak kifogásolható szabályra hivatkozva –, hogy függesszenek fel. Az ügy pikantériája, hogy a fegyelmi tanács végzését, melyben leírja, hogy felfüggesztésemre okot adó körülmény nincs, senki nem fellebbezte meg, sem a Kamara, sem a KIM. Hisz, ha így lett volna, akkor az ügy a Kúria fegyelmi tanácsa elé került volna, és ők döntöttek volna a dologban, de nem ez történt” – mondja Zoltán Ákos. A felfüggesztett végrehajtó fellebbezett a döntés ellen, melyről a Kúria mellett működő Végrehajtói Fegyelmi Bíróság jogosult dönteni. Zoltán Ákos több fiatal jogásszal, közgazdásszal és egyéb szakmákból érkező szakértővel egyesületbe tömörülve küzd a végrehajtói szakma megtisztulásáért, valamint azért, hogy hozzáértő, szakmailag alkalmas – lehetőleg jogi végzettségű – szakemberek végezhessék ezt a kifejezetten jogi tevékenységet. Javaslatuk többek között, hogy a Kamara az éves 1,5-2 milliárdos költségvetéséből valamennyit az adósok, rossz helyzetbe került emberek megsegítésére fordítson. „Nos, ez sok pénz, belátom. A hiánya pedig fájó lehet” – sejteti Zoltán Ákos a felfüggesztése hátterében húzódó hatalmi harcokat, a végrehajtók közötti belviszályokat. Lippai László azonban nem érzi úgy, hogy egy ilyen szituációba rángatták volna bele. „Hallottam, hogy belső viszályok, pozícióharcok vannak a végrehajtók között, de ezzel én nem szeretnék foglalkozni” – reagált a színész a felvetésre. A felfüggesztett végrehajtó munkáját a Kamara által kijelölt helyettes végrehajtó veszi át. Zoltán Ákos szerint az anyagi és erkölcsi kár egyaránt jelentős a felfüggesztése miatt. „Irodánk leállt, így az érintett adósok tartozása halmozódik, a végrehajtást kérők kintlévősége pedig nő. Nem beszélve arról, hogy a családomat életveszélyes fenyegetések érték.”

A kamara válasza

„A fegyelmi eljárás zárt, ezért konkrét adatokat nem szolgáltathat ki a Kamara” – ezt a választ kapta lapunk a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarától arra a kérdésre, hogy miért függesztették fel Zoltán Ákost. Lippai László ügyét a Kamara egyik revizora vizsgálta ki, a fegyelmi eljárást ezután kezdeményezte a szervezet. „Szeretnénk hangsúlyozni, hogy nagyon ritkán kerül sor önálló bírósági végrehajtó hivatalból történő felfüggesztésére, jelenleg is csak Zoltán Ákos áll ilyen felfüggesztés alatt” – mondta a Heteknek Schmidt Zoltán elnökségi titkár, aki cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a Lippai-ügy mögött végrehajtók közötti belső viszályok, hatalmi harcok állnának. A Kamara képviselőjét arról is megkérdeztük, hogy a bíróság valóban azért függesztette-e fel Zoltán Ákost, mert azt a Kamara és a KIM együtt kérték. „Mint korábban említettük, a fegyelmi eljárás zárt, ezért erre tekintettel részleteket nem adhat ki a Kamara” – válaszolt a felvetésre Schmidt Zoltán.

Olvasson tovább: