Kereső toggle

Erős asszonyok

Politikusok, cégvezetők és celebek a Forbes toplistáján

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idén augusztusban is megtudhattuk, hogy kik a legnagyobb hatalommal rendelkező nők a világon a Forbes 100-as listája alapján. Az élen állók összetételében nem túl sok változás történt, a személyek maradtak, a sorrend lett más. Idén is Angela Merkel vezet, a legfiatalabb listás újra a botrányceleb Lady Gaga, míg a legidősebb II. Erzsébet angol királynő.

Merkel hatalmát talán nem egyértelműen bizonyítja, viszont kellően alátámasztja, hogy a vezető gazdasági magazin listáján 2006-tól 2009-ig folyamatosan ő volt az első. Egyedül 2010-ben szorult le erről a helyről, amikor Michelle Obama vette át a vezető pozíciót. Neki azonban nem sikerült az újrázás, Merkel visszavette az őt megillető helyet, és immár második éve vezeti a listát. A Forbes azzal indokolta a német kancellár első helyét, hogy az 58 éves politikus egyértelműen uralja Európa politikai színpadát - a többiekhez képest ő az, akinek a legnagyobb kihívással, az eurózóna válságával kell birkóznia. Merkelnek valahogy mindig sikerül úgy keverni a kártyákat, hogy bármi történik is, az mindenképpen az ő malmára hajtja a vizet. Erre szinte egyetlen más politikus sem volt képes, a világ legbefolyásosabb embereinek listáján is mindössze az amerikai, az orosz és a kínai elnök előzi meg a német Vasladyt.

Tavalyhoz képest a második és a harmadik hely is változatlan. Merkel sarkában ott van Hillary Clinton, akinek az Egyesült Államok külügyminisztereként 42 országot sikerült meglátogatnia, és olyan kihívásokkal kellett szembenéznie, mint a Wikileaks-botrány, a szíriai válság vagy az észak-koreai hatalomváltás. A harmadik helyen is egy politikus áll: Dilma Rousseff, Brazília elnöke. A 2010-ben Luiz Inácio Lula da Silva elnök után hatalomba került politikust a média a volt elnök emberének tartotta, ugyanis ő nevezte ki, de Rousseff hamarosan bebizonyította, hogy saját jogán is számon kell tartani őt a globális politikában. A világ egyik legnagyobb gazdaságát kezében tartó elnök két nagy horderejű csomagot vezetett be, az egyik az óriási szegénység leküzdését szolgáló szociális intézkedéssorozat, a másik pedig egyértelműen a gazdaságot élénkíti, ugyanis támogatja az innovációt, az exportot, és védővámokat vet ki az importra. Rousseff a Forbesnek elmondta: „azt szeretném, hogy az örökségem legyen, hogy ebben az országban növekedjen a középosztály, a versenyképesség és a képzettség". Rajtuk kívül még 16 politikusnak sikerült felkerülni a listára, akik többnyire a 100-as rangsor első harmadában szerepelnek.

Az utánuk következő helyeken a tavalyi eredményekhez képest Melinda Gates két helyet előrébb lépett, Jill Abramson, a New York Times főszerkesztője és Sonia Gandhi is javított pozícióján. Jill Abramson mellett a média kategóriában ott van még Christiane Amanpour, a CNN nemzetközi tudósítója, Laura Lang, a Time Inc. igazgatója vagy Anne Sweeney, a Disney Media Networks elnöke.

Michelle Obama egy helyet feljebb jött, de a 2010-es első helyéhez képest még a hetedik hely sem elég jó. Az amerikai first ladyt követi Christine Lagarde, az IMF első embere. Lagarde a humanitárius kategóriában került fel a listára, amelyben többek között olyan nevek szerepelnek, mint Margaret Chan, az ENSZ Világegészségügyi Szervezetének (WHO) elnöke vagy Sri Mulyani Indrawati, a Világbank elnöke.

Idén került fel először a listára Jennifer Lopez színésznő, egyből a 38. helyre, aki vélhetően a 100-as celeblistán elért első helyezése miatt került be a legbefolyásosabb hölgyek közé. Lopez az elmúlt 12 hónapban 52 millió dollárt hozott össze legújabb illatával, új ruhakollekciójával, televíziós fellépésekkel és persze egy új filmmel. Rajta kívül még olyan celebeknek sikerült a 100-as listára kerülniük, mint Oprah Winfrey, aki kicsit javított a tavalyi pozícióján, vagy J. K. Rowling, aki az egyetlen író a listán, illetve a botrányceleb Lady Gaga, aki a tavalyi 11. helyről most visszább lépett a 14. helyre.

Férje halálával Laurene Powell Jobs, Steve Jobs özvegye a tavalyi évben egy 9 milliárd dolláros vagyon tulajdonosa lett, amivel a Szilícium-völgy leggazdagabb hölgyévé lépett elő. Így idén először ő is felkerült a Forbes-listára az első száz legbefolyásosabb nő közé, és egyike a listán szereplő hat milliárdos hölgynek. Az örökségben több alapítvány is található, köztük a Steven P. Jobs Trust, amely a Disney legnagyobb részvényese. Powell Jobs nagy támogatója a DREAM-törvénynek, amely lehetőséget nyújt tiszta lappal indulni azoknak az illegálisan bevándorolt fiataloknak, akik elvégezték a középiskolát, illetve szolgáltak a hadseregben.

A listát egyébként uralják az üzletasszonyok: összesen 24 cégvezető, illetve 15 információs technológiai cég első asszonya került be az első százba. Többek között olyan világhírű cégeket vezetnek hölgyek, mint a Cisco, a HP, a HTC, a Google, a Yahoo, a Pepsi, a Kraft Foods, a Burberry Group vagy a McDonald's.

 

Olvasson tovább: