hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erős asszonyok
Politikusok, cégvezetők és celebek a Forbes toplistáján

2012. 09. 08.
Idén augusztusban is megtudhattuk, hogy kik a legnagyobb hatalommal rendelkező nők a világon a Forbes 100-as listája alapján. Az élen állók összetételében nem túl sok változás történt, a személyek maradtak, a sorrend lett más. Idén is Angela Merkel vezet, a legfiatalabb listás újra a botrányceleb Lady Gaga, míg a legidősebb II. Erzsébet angol királynő.

Merkel hatalmát talán nem egyértelműen bizonyítja, viszont kellően alátámasztja, hogy a vezető gazdasági magazin listáján 2006-tól 2009-ig folyamatosan ő volt az első. Egyedül 2010-ben szorult le erről a helyről, amikor Michelle Obama vette át a vezető pozíciót. Neki azonban nem sikerült az újrázás, Merkel visszavette az őt megillető helyet, és immár második éve vezeti a listát. A Forbes azzal indokolta a német kancellár első helyét, hogy az 58 éves politikus egyértelműen uralja Európa politikai színpadát - a többiekhez képest ő az, akinek a legnagyobb kihívással, az eurózóna válságával kell birkóznia. Merkelnek valahogy mindig sikerül úgy keverni a kártyákat, hogy bármi történik is, az mindenképpen az ő malmára hajtja a vizet. Erre szinte egyetlen más politikus sem volt képes, a világ legbefolyásosabb embereinek listáján is mindössze az amerikai, az orosz és a kínai elnök előzi meg a német Vasladyt.

Tavalyhoz képest a második és a harmadik hely is változatlan. Merkel sarkában ott van Hillary Clinton, akinek az Egyesült Államok külügyminisztereként 42 országot sikerült meglátogatnia, és olyan kihívásokkal kellett szembenéznie, mint a Wikileaks-botrány, a szíriai válság vagy az észak-koreai hatalomváltás. A harmadik helyen is egy politikus áll: Dilma Rousseff, Brazília elnöke. A 2010-ben Luiz Inácio Lula da Silva elnök után hatalomba került politikust a média a volt elnök emberének tartotta, ugyanis ő nevezte ki, de Rousseff hamarosan bebizonyította, hogy saját jogán is számon kell tartani őt a globális politikában. A világ egyik legnagyobb gazdaságát kezében tartó elnök két nagy horderejű csomagot vezetett be, az egyik az óriási szegénység leküzdését szolgáló szociális intézkedéssorozat, a másik pedig egyértelműen a gazdaságot élénkíti, ugyanis támogatja az innovációt, az exportot, és védővámokat vet ki az importra. Rousseff a Forbesnek elmondta: „azt szeretném, hogy az örökségem legyen, hogy ebben az országban növekedjen a középosztály, a versenyképesség és a képzettség". Rajtuk kívül még 16 politikusnak sikerült felkerülni a listára, akik többnyire a 100-as rangsor első harmadában szerepelnek.

Az utánuk következő helyeken a tavalyi eredményekhez képest Melinda Gates két helyet előrébb lépett, Jill Abramson, a New York Times főszerkesztője és Sonia Gandhi is javított pozícióján. Jill Abramson mellett a média kategóriában ott van még Christiane Amanpour, a CNN nemzetközi tudósítója, Laura Lang, a Time Inc. igazgatója vagy Anne Sweeney, a Disney Media Networks elnöke.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!