Kereső toggle

Ünnepi túladagolás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Karácsonykor idén is megnövekedett a lelki segélyre szorulók száma, a szilveszteri bulizások szélsőségei pedig főleg a fiatalok között igényeltek orvosi beavatkozást. Miközben a családi együttlét és a magány egyaránt probléma forrása lehet, mások nehéz anyagi helyzetük miatt kerültek kritikus helyzetbe.

A szilveszter minden évben csúcsidőszakot jelent a toxikológusok számára, s ez most sem volt másképp. A betegforgalom az átlagos duplájára nőtt, s mintegy 60 embert kezeltek a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán. A betegellátásra szorulók között jelentősen megnövekedett a fiatalok aránya.

„A betegeimnek legalább a fele 14 és 18 év közötti volt" - mondta lapunknak Zacher Gábor osztályvezető főorvos. Az orvosi beavatkozásra szolgáló okok 80-85 százalékában az alkohol mértéktelen fogyasztása, vagy az alkohol-kábítószer kombinációja szolgáltatta az év fordulóján. „A szilveszter sajátos értelmezése szerint mindenáron jól akarják érezni magukat az emberek, akár a korlátok felrúgása által is. Egyesek az alkoholhoz nyúlnak, mások még energiaital és gyógyszer kombinációjával is próbálják fokozni a hangulatot.

Az alkoholista diák egyébként ma már nem számít újdonságnak: hétköznapokon, tanítási időben hetente két-három esetben is hoznak be a toxikológia osztályra olyan fiatalokat, akik a tanulás helyett az italt választják" - tudtuk meg. Haláleset idén szilveszterkor egy alkalommal fordult elő, azonban nem a bulizás, hanem az otthon hiánya miatt. Egy 43 éves hajléktalan hölgy hűlt ki az utcán, menthetetlenül. A kórházi osztály az óév utolsó napjától az új év első napjának reggeléig folyamatosan üzemben volt.

Családi zavarok

A karácsony a mai napig megőrizte családi jellegét. Ilyenkor a szórakozóhelyek is kevésbé vannak nyitva, s szilveszterkor tapasztalható anomáliák nem jellemzőek ebben az időszakban - felelte kérdésünkre Zacher Gábor. Ennek ellenére minden karácsonykor megugrik a családi konfliktusok száma, és sokan veszik igénybe a telefonos lelkisegélyszolgálatokat.

„A karácsony éjszaka minden évben kiemelkedő. A legtöbbször magányos emberek, valamint a családon belüli erőszak áldozatai jelentkeznek" - mondta lapunknak Fazekas Mária telefonos segítő, a 2005 óta működő Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat munkatársa. Idén ketten kértek segítséget azért, mert a családi konfliktus olyan mértékűvé vált, hogy el kellett hagyniuk az otthonukat. A telefonos segélyszolgálathoz egy átlagos napon 70-80 hívás érkezik, a karácsony esti, illetve éjszakai forgalom ennek a duplája.

A családi konfliktusok és a magányosság lelki gyötrelmei mellett egyre többen fordulnak anyagi problémáikkal is a telefonos szolgálathoz. Ha készpénzt nem is remélhetnek, vigasztaló szavakat és jó tanácsot itt is kaphatnak. „Egy család például azért keresett meg minket, mert a tél ellenére kirakták őket az albérletükből" - mondta lapunknak Fazekas Mária.

Nézőpont

A karácsonyi és szilveszteri időszak főműsoridejét az ország nagy része idén is a tévéképernyő előtt töltötte. A  három földi sugárzású csatorna (MTV, RTL Klub, TV2) között folytatódott az egymással történő vetekedés, amelyből az RTL Klub került ki győztesen. A karácsonyi időszak legnézettebb filmje a Miről álmodik a lány? című amerikai vígjáték, melyet 1,9 millió ember nézett az RTL csatornán. A második helyen a Barátok közt (1,8 millió néző), a harmadikon a Való Világ végzett (1,7 millió néző). Szilveszterkor a Való Világ különböző változatai 2 millió főt meghaladó nézettséggel vitték el a pálmát.

Olvasson tovább: