Kereső toggle

Terrorista volt a díszvendég

Európa „nemzeti újjáépítését” szervezi az Új Erő EP-képviselője

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Roberto Fiore, az 1959-ben Rómában született olasz újfasiszta politikus, a Forza Nuova (Új Erő) olasz szélsőjobboldali párt vezetője, európai parlamenti képviselő. Fiore anarchistaként kezdte politikai pályafutását, de a harc során az eszmét kezdettől fogva igyekezett a brutális erővel párosítani.

Fiorét 1985-ben elítéltek a Nuclei Armati Rivoluzionari (NAR) nevű olasz terrorszervezetben való tagsága és fegyveres rablás vádjával. A NAR 1977 és '81 között 33 gyilkosságot követett el Olaszországban, többek között a nevükhöz fűződik az addigi legvéresebb európai merénylet, az 1980-as bolognai mészárlás. A város pályaudvarán egy nagy erejű, távirányítással működésbe hozott bombát robbantottak, amely 85 embert ölt meg, és 200-at megsebesített. A csoporthoz - amelynek tervei között szerepelt Cossiga akkori olasz államelnök meggyilkolása is - tartozott mások mellett Gianfranco Fini későbbi neofasiszta politikus is, az olasz alsóház jelenlegi elnöke.

Fiore az olasz igazságszolgáltatás elől Libanonon keresztül Angliába menekült. A közel-keleti országban nyelvtudása révén tolmácsként a brit követségen dolgozott, miközben kapcsolatokat tartott fenn a fegyveres libanoni falangista mozgalommal.

Libanonból egy korábbi NAR- taggal, Massimo Morsellóval érkeztek Londonba, ahova további 35-40 olasz neofasiszta követte őket. (Egyiküket, a kettős rendőrgyilkosság és egy 9 millió fontos bankrablás miatt 40 éves börtönre ítélt Luciano Petronét kiadták Olaszországnak.) Annak ellenére, hogy Margaret Thatcher gyakran ismételte nyilatkozataiban, hogy szükség lenne harcolni a nemzetközi terrorizmus ellen, az angol és olasz hatóságok nem tudtak fellépni Fiore ellen. (Emiatt az antifasiszta Searchlight magazin és a Sunday Express újságírói feltételezik, hogy Fiore kapcsolatban állhatott a brit titkosszolgálattal is, vagy legalábbis annak szélsőséges eszmék iránt fogékony tagjai védelmet nyújthattak neki. Fiore ezt tagadta.)

Angliában kötött szoros barátságot Nick Griffinnel, a radikális jobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) elnökével, és szervezőként bekerült az International Third Position szervezet alapító tagjai közé. Emellett ingatlankereskedelemből és egy sikeres nyelviskola alapítójaként jelentős vagyonra tett szert.

Amikor a kilencvenes évek végén elévültek az ellene szóló ítéletek, Fini visszatérhetett Olaszországba. Itt újra aktívan bekapcsolódott a politikába. A „Szociális Alternatíva" egyik kis szélsőjobboldali pártja, a Forza Nuova (Új Erő) vezetője lett. Ez a párt is a Gianfranco Fini (ő ma a Berlusconit mostanában nyíltan kritizáló olasz parlament alsóházának elnöke) vezette Nemzeti Szövetségből kivált tagokból állt össze, akiknek fő célkitűzése a „nemzeti újjáépítés": a jog új alapokra helyezése, a stabilitás megteremtése. Ha ez nem következik be, szerintük fokozódik Olaszországban a káosz, és az „ország meghal", nincs jövője.

A „nemzeti újjáépítés" érdekében nyolcpontos programtervet állítottak össze, amely nélkül Olaszország „nem születhet újjá". Ezek: az abortusztörvény újratárgyalása, a családvédelem és a demográfiai növekedés szorgalmazása mint a nemzeti újjászületés központi eleme, a bevándorlás leállítása és egy humánus visszatelepítés beindítása, a szabadkőművesség és a titkos társaságok törvényen kívül helyezése, az uzsorakamat és a közteher megszüntetése, a tradíció védelme és az állam és egyház közti 1929-es konkordátum felülvizsgálata, a cselekvési és a gondolatszabadságot gátló törvények visszavonása, és végül korporációk létesítése a dolgozók és a nemzeti közösség védelmére.

Az Új Erő magát az egyetlen igazi ellenzéknek tartja a neoliberalizmussal szemben. Szorgalmazzák az olasz áruk vásárlását, embargót sürgetnek a kínai árudömpinggel szemben. Mivel az Új Erő pártja a „Szociális Alternatíva" koalíció tagja, ezért közös képviseletük van korábban Alessandra Mussolini, majd a helyére lépő Roberto Fiore személyében az Európai Parlamentben.

A párt nyíltan rasszista, antiszemita nézeteket vall. Minden háborút elleneznek, az élet védelme szerintük mindennél előbbre való, viszont tagadják a holokausztot. Kétezer tagjuk közül olykor többet letartóztatnak kisebb-nagyobb merényletkísérletek, agresszív támadások miatt. A tradicionalizmust és a nemzeti érzés központi szerepét mindennél fontosabbnak tartják. (Fiore gyakorló katolikusként a tridenti rítus híve, és szoros kapcsolatokat ápol a X. Pius ultrakonzervatív renddel, amelynek holokauszt-tagadó püspökét, Richard Williamsont XVI. Benedek rehabilitálta.)

A két háború közti időszakra emlékeztető „squadrismo"-ról, fegyveres csoportok támadásáról az elmúlt évtizedben többször is beszámoltak az újságok. Bariban tizenöt Új Erőhöz tartozó, erőszakosan fellépő fiatalt vettek őrizetbe, akik politikai ellenfeleik találkozóhelyeit verték szét, botokkal és láncokkal bántalmazták a bent lévőket, megfenyegették a bari egyetem tanárát, Luciano Canforát. Fiori nemcsak legutóbb, a Magyar Szigeten, hanem már 2008. október 23-án is járt Magyarországon. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom meghívott vendégeként részt vett azon az 56-os megemlékezésen, amelyen a tüntetők többször is összecsaptak a rendőrökkel.

Fiore egyik kedvenc témája a romakérdés. Idézet egy 2008-ban Strassbourgban elhangzott, a romák olaszországi helyzetéről folytatott vitán elhangzott beszédéből:

„A romakérdés áthidalhatatlan probléma, mivel ezt a »szolidaritást« olyan táborok képviselik, amelyek elvileg legálisak, de ahol állandó a gyermekekkel folytatott rossz bánásmód, az egészségügyi körülmények pedig abszolút visszataszítóak. Az egyetlen dolog, amit Olaszország tehet - és Európának támogatnia kell ebben -, ha legalább hat hónapra felfüggeszti a Schengeni Szerződést, és az illegális bevándorlást bűncselekménynek minősítik, ahogy az más országokban is van."

Olvasson tovább: