Kereső toggle

A terror márkaneve

Kiss Álmos Péter katonai szakértő az új generációs hadviselésről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szeptember 11-ei washingtoni megemlékezésen Barack Obama azt mondta, hogy nem hagyják abba az al-Kaida elleni küzdelmet. Hol vannak most a fő frontvonalak az al-Kaidával szemben, illetve a terrorizmus elleni harcban?

- A terrorizmus elleni harcnak három fő iskolája van. Az egyik, amelyik azt mondja, hogy ez egy rendőrségi probléma, és a rendőrségre kell hagyni; a másik azt mondja, hogy ez általános katonai és politikai probléma; a harmadik szerint pedig a terrorizmus tulajdonképpen nem nagy ügy. Ezek a nézetek állandóan ütköznek. A terrorizmus elleni harc most jelentős változáson megy át, mert Obama nem akarja követni azt az utat, amit George Bush elkezdett.

Milyen változásra gondol?

- Például arra, hogy az amerikai csapatok létszámát előbb-utóbb drasztikusan csökkentik a Közel-Keleten.

Ez jót tesz a terrorizmus elleni harcnak?

- Nem valószínű. George Bushnak az volt az elmélete, hogy a terrorizmus melegágya jelen pillanatban a Közel-Kelet, mert ott van lehetőség arra, hogy terrorista szervezetek kiképzést kapjanak, szervezkedjenek, és embereiket kiképezzék. Ha megnézzük, mi történt Afganisztánban, és mi történik jelenleg Pakisztánban, nem lehet vitatkozni ezzel a nézőponttal. Az erőket onnan kivonni, azt hiszem, nem a legokosabb dolog.

Ha kivonják a katonákat, akkor több terrorcselekményre kell felkészülni?

- Valószínűleg többre kell számítani, de vélhetően nem lesznek a WTC elleni merénylethez hasonló támadások. A terroristák által folytatott, úgynevezett negyedik generációs hadviselés jellemzője, hogy állandóan megújul, folyamatosan új eljárásokat, módszereket találnak ki.

Ezek szerint nem feltétlenül az al-Kaida játssza a vezető szerepet a terrorizmusban. Kinél lehet most a vezéri pálca?

- Felejtsük el a vezérpálcát. Manapság a nemzetközi terrorizmus egyáltalán nem úgy működik, mint a 19. század végén, amikor az anarchista terrorizmus divatossá vált, vagy mint a szélsőjobboldali, szélsőbaloldali szervezetek idejében, amelyek hierarchikus felépítésűek voltak, és szigorú fegyelmet tartottak. Manapság a terrorizmus inkább egy hálózatként írható le. Önszerveződő csoportok alakulnak, amelyek saját elképzeléseiket igyekeznek megvalósítani, miközben megvan a lehetőségük, hogy más csoportokkal is kapcsolatba lépjenek, de ez nem törvényszerű. Az al-Kaida inkább egy jó szlogen, egy márkanév.

Lehet, hogy Oszama bin Laden is csak jelkép?

- Azt hiszem, mindig is csak jelkép volt. Az egyetlen, amit tudunk róla, hogy időnként megjelenik a televízióban egy karabéllyal, és lő néhányat, de azt  hiszem, már nagyon régen nem irányítja tevékenyen a terrorista akciókat. ő egy ideológiai vezető.

Az elmúlt nyolc évben több mint hatvan audió- és videóüzenetet adott közre, a legutóbbit a  napokban. Mennyire kell ezeket komolyan venni?

- Nem az a lényeg, hogy személy szerint bin Laden fenyegetései mennyire komolyak, hanem hogy a hívei mennyire veszik komolyan az útmutatásait.

Ezek szerint inkább mozgósítani akar az üzenetekkel, mintsem ijesztgetni?

- Pontosan. Oszama bin Laden a pakisztáni határvidéken egy ideológiai sarkcsillag vagy vezércsillag. ő és csapata nem foglalkoznak azzal, hogy műveleteket tervezzenek, és utasításokat adjanak, hanem többé-kevésbé kijelölik az irányt, hogy gyerekek, ezek azok a célpontok, amiket támadnotok kell, rajtatok múlik, hogyan csináljátok.

Hogy kell elképzelni ezt a világméretű hálózatot? Hogyan épül fel, hogy zajlik a kommunikáció, mennyire önszerveződő, ki áll az élén?

- Pont ez a hálózat lényege, hogy nincs egy személy vagy egy olyan kis csoport, aki ezt mozgatja. Képzeljen el egy hálót, a  hálónak vannak csomópontjai és vannak a csomópontokat összekötő zsinegek. Mivel ez nem halászháló, hanem emberek működtetik, a csomópontok közt megszakadt szálakat a támadás megszűntével azonnal újra tudják építeni. A hálót nem lehet úgy lefejezni, mint egy piramist, hogy a legfelső vezetést elszigeteljük vagy elvágjuk, és akkor az egész piramis működésképtelenné válik.

Akkor a megelőző csapásokkal lehet leginkább a terrorhálózatok ellen védekezni?

- Nagyon nehéz védekezni. Az, hogy 5-6 fiatalember összejön, és vegyi anyagokat vásárol a boltban, majd a fürdőszobában összekeveri, nehezen ellenőrizhető. A londoni robbantásokat így csinálták. Persze minőségi felderítéssel sok ilyen akciót meg lehet előzni. Fel lehet deríteni, mik azok a kulcsfontosságú csomópontok, melyeket megszüntetve széthullik a háló, és nagyon nehéz újraszervezni. A robbanószerkezetek készítését interneten meg lehet találni, de azért szakértelmet is igényel. Ezt viszonylag kevesen tudják jól csinálni. Ha ezeket az embereket ki tudjuk kapcsolni, akkor sokkal nehezebben jutnak hozzá a megfelelő minőségű robbanószerkezethez a többiek.

Mi tartja össze a terrorhálózatokat, mi a kötőszövet a terrorista sejtek között?

- A közös ideológiai irány. Mindenki talál olyasmit, ami az ő számára vonzó, akár a Koránban, akár A tőkében vagy a Mein Kampfban. A közös gondolatok azok, amelyek valamennyire egy irányba mozgatják a hálózatokat.

Mekkora veszélyt jelentenek Európára ezek a szervezetek most, hogy a kontinens iszlamizálódása igen jelentős? Mert nyilvánvaló, hogy nem minden muzulmán terrorista, de az is tény, hogy a terroristák döntő többsége muzulmán.

- Hogy mekkora fenyegetést jelentenek Európa számára, ez Európától függ, attól, hogy miként reagál ezekre a kihívásokra. Ha Európa nem tesz semmit, mint ahogy eddig nem sokat tett, akkor ezek a hálózatok semmiféle akadályba nem ütköznek, és előbb-utóbb megvalósulnak azok a célok, amelyeket próbálnak érvényre juttatni. A fundamentalista iszlám képviselői saját törvényük, a sarija uralmát akarják megvalósítani, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenki muszlim lesz, hanem azt, hogy mindenki engedelmeskedik a sarijának. Ha Európa nem tesz semmit ez ügyben, akkor ezek a célok megvalósulnak.

Hogy tudnak az európai vezetők erre felkészülni, ez ellen védekezni, mit tehetnek?

- Nyugdíjba mehetnének, és jöhetnének új vezetők. A vezető politikusok hozzáállása ugyanis alkalmatlan a terrorizmus elleni harcra. A terroristák nem beszámíthatatlanok: nagyon is jól kiszámítható, okos emberek, akik rájöttek arra, hogy az európaiakat meg lehet félemlíteni azzal, hogy időnként itt-ott felrobbantunk egy bombát. Indiát ezzel nem lehet sakkban tartani, mert ott tisztában vannak azzal, hogy nekik sokkal nagyobb problémáik vannak, mint ez. Sokkal több ember hal meg betegségben, autóbalesetben évente, mint amennyi áldozatot a terroristák tudnak produkálni. Európát lehet terrorista eljárásokkal revolverezni, de nem ez a probléma, hanem az, hogy az európai államokban egyáltalán a nemzetállam intézménye megrendült, mint intézmény, és egyre kevésbé tűnik működőképesnek.

Európa vagy Amerika van jobban kiszolgáltatva a terroristáknak?

- Egyértelműen Európa, több okból is. Egyrészt mert Európában jelenleg 25 millió muszlim él, miközben az Egyesült Államokban - a 300 millió lakos között - 5-6 millió, vagyis az arányuk kisebb. Másrészt a muszlimok ott nem tömörülnek apró kis gettókba, mint Európában, sokkal jobban integrálódnak a többségi társadalomba. Az amerikai társadalom nem ad semmiféle privilégiumot senkinek annak alapján, honnan jött, például az iskolában mindenkinek angolul kell tanulnia. Ha meg akarsz tanulni a szüleid nyelvén, görögül vagy hindiül, vagy bármi más nyelven, ott van a szombat és a vasárnap, akkor megteheted. Eközben Európában gyakori, hogy a muszlimok nem is beszélik annak az országnak a nyelvét, ahová letelepedtek. Európának fel kell ébrednie, és mihamarabb cselekednie kell, ha nem akar állandó fenyegetettségben élni.

Bin Laden: Szabaduljatok meg félelmeitektől

Új üzenettel jelentkezett hétfőn Oszama bin Laden. A terroristavezér 11 perces hangüzenetében arra szólította fel Amerikát, hogy szakítsa meg kapcsolatait Izraellel. A felvétel röviddel a szeptember 11-ei támadások évfordulójának emlékünnepségei után jelent meg.
„Az idő megérett arra, hogy a félelmeitektől, a neokonzervatívok és az Izrael-lobbi által gyakorolt ideológiai háborútól megszabaduljatok – üzente bin Laden. – Azért van vitánk veletek, mert szövetségesként támogatjátok Izraelt, aki megszállva tartja palesztin földünket” – tette hozzá.

Olvasson tovább: