Kereső toggle

Válságból megújulás

A pénzügyi krízis idején megtelnek a templomok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A pénzügyi válság kirobbanása óta nagyban megnövekedett a neoprotestáns gyülekezetek látogatottsága az Egyesült Államokban – számolt be a New York Times című amerikai napilap. „A nehéz idők jó hatással vannak a kereszténységre” – hangzik a régi elmélet, miszerint minden megújulási időszakot gazdasági válságok előztek meg.

A 19. század második és harmadik „nagy ébredésének” kirobbanását komoly krízisek előzték meg – érvelnek sokan. Egy nemrégiben megjelent tanulmányában David Beckworth, a Texasi Állami Egyetem professzora a keresztény közösségek létszámának alakulását vizsgálta a gazdasági helyzet függvényében. Az „Imádkozás recesszióért: az üzleti élet ciklikussága és a protestáns hit az Egyesült Államokban” című tanulmányában Beckworth a következő eredményre jutott: 1968 és 2004 között minden gazdasági válság idején a neoprotestáns gyülekezetek növekedési üteme ötven százalékkal megugrott. A hagyományos protestáns közösségek létszáma ugyanakkor csökkent, és a gazdasági válságok csak lassították ezt a negatív folyamatot.

A felmérések szerint jelenleg a római katolikus és a hagyományos protestáns felekezetek látogatottsága is növekedett, bár messze elmaradt a pünkösdi gyülekezetekben tapasztalható létszámgyarapodástól.
„Ez egy remek időszak az evangélium hirdetésére” – mondja A. R. Bernard, a huszonkilencezer fős Brooklyni Keresztény Kulturális Központ (Brooklyn Christian Cultural Center) vezető pásztora. „Ahol az emberi élet alapjai meginognak, ott ajtók nyílnak meg előttünk” – állítja a New York legnagyobb neoprotestáns gyülekezeteként számon tartott közösség vezetője.

A New York-i keresztényeknek különösen erős a dejá vu érzésük: ők tavaly ünnepelték az amerikai történelem egyik legnagyobb – és hasonló viszonyok között kirobbant – ébredésének 150. évfordulóját. A Fulton utcai ébredés – más néven az „üzletemberek ébredése” – az 1857-es tőzsdepánik idején Manhattan pénzügyi kerületében kapott lángra. Akkoriban harmincezer munkanélküli lődörgött New York utcáin. Jeremiah Lanphier lelkész felfigyelt arra, hogy milyen depressziós, elkeseredett üzletemberekkel van tele a város, így röplapokkal kezdte invitálni az embereket a déli imatalálkozóira, melyek közül az elsőre 1857. szeptember 23-án került sor. Ezen az összejövetelen még csak hatan voltak, néhány hónapon belül azonban már ötvenezer ember gyűlt össze a város számos pontján a „déli imára”.
A megújulás tüze másfél év alatt bejárta az Egyesült Államokat, egymillió ember megtérését és az Üdvhadsereg elődjének a megalakulását eredményezve. „Az üzletemberek ébredése hasonló körülmények között zajlott le, mint amilyenek ma tapasztalhatóak – állítja McKenzie Pier tiszteletes, a New York City Vezetőségi Központ evangéliumi szervezet elnöke. – Az emberek most is sok pénzt veszítettek.”

Máris vannak, akik a pénzügyi krízis hatására döntöttek a hitéletük megújítása mellett. „Kijózanító megtapasztalás volt” – mondja elbocsátásáról az ötvennégy éves Frank O’Neill, a Morgan Stanley befektetési bank egykori menedzsere. O’Neill állítja, hogy a munkahelyének az elvesztése óta a személyes hite megerősödött. Jobban érti már, hogy „Istennek minden fölött van hatalma – ugyanakkor érzem, hogy mellettem van”.

A kis és nagy keresztény közösségek szerte az országban pénzügyi tanácsadással kívánnak segíteni a bajba jutott hívőkön. Mark Bozzuti-Jones, a Wall Streeten található Szentháromság Gyülekezet lelkésze szerint a krízis arra emlékeztet, hogy az ember „nem helyezheti a bizalmát a pénzbe”. A felekezet tanácsadással szeretne segítséget nyújtani a családoknak az adósságok csökkentése és a felelős pénzügyi gondolkozás területein.
Más téren szeretne segíteni egy bibliakiadó is a bajba jutott hívőknek. A Lifeway Holman Nemzetközi Biblia Szolgálat gondozásában olyan Újszövetség készül, amelyben harminc tanácsadó cikk is olvasható lesz arról, hogy mit tanít a Biblia a felelős pénzügyi gazdálkodásról.

 

Kiégett Palinék temploma

Súlyosan megrongálódott egy tűz következtében Sarah Palin alaszkai kormányzó gyülekezetének épülete. Az egymillió dolláros kárt a rendőrség szerint egy szándékos gyújtogató okozta. Öten tartózkodtak az ötmillió dollár értékű épületben, amikor a tűz kitört, de senki sem sérült meg. Palin irodája nyilatkozatot adott ki, miszerint „bármi lehetett is a gyújtogató célja, a kormányzó hisz abban a bibliai alapelvben, hogy Isten a rossz szándékot is képes valami jóra fordítani”. A volt republikánus alelnökjelölt ugyanakkor elnézést kért a felekezet vezetőjétől, hogy a politikai szerepvállalása nem várt kockázatokkal járt a közösség számára. (cnn.com)

Olvasson tovább: