Kereső toggle

A hálózat csapdájában

Chat-veszélyek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lehet, hogy a házasság legfélelmetesebb riválisává az internet lép elő? A virtuális partnerkeresés mára bevett kapcsolatteremtési móddá, sajátos életformává vált, komoly veszélyt jelentve stabilnak tűnő párkapcsolatokra is. A fiatalok közötti legfőbb érintkezési formának számító chat leegyszerűsíti a hagyományos szerelmi kapcsolatokat, hiszen rövid úton bensőségessé válik a hangnem, hamar a lényegre lehet térni. Pszichológusok szerint a megoldatlan családi problémák elől az egyik legegyszer?bb menekülési útvonal a kiberkapcsolatokhoz vezet. Az alábbi – neve elhallgatását kérő – fiatalasszony házasságát is a "virtuális vírus" tette tönkre.

– Mi volt az ok, ami miatt elment a férjed?

– Az interneten keresztül megismerkedett valakivel, majd rövid időn belül elhagyott bennünket.

– Olyan nagy gond volt a házasságotokkal?

– Voltak kisebb-nagyobb problémák, de hol nincsenek? Jó férj és családapa volt, bár vállalkozóként nem túl sokat lehetett velünk, sokszor még a hétvégéken is dolgozott. A környéken mindenki becsületes, dolgos fiatalemberként tisztelte. A szomszédaink sem értik, miért hagyott itt bennünket. Egyre többet maradt ki otthonról, és mindig arra hivatkozott, hogy benn kell maradnia az irodában. Mint utólag kiderült, a kollegája, aki állandóan a neten lógott, mutatta meg neki ezt az "újfajta" ismerkedést, a chatelést. Jópofa játéknak indult, és ez a tragédia lett belőle. 

– A munkatársai közül többeknek vannak virtuális kapcsolatai?

– Majdnem minden munkatársa netfüggő. Nem feltétlenül kutatnak komoly társ után, csupán társalogni, szórakozni akarnak. Vannak, akik a meglévő kapcsolatuk mellé újabb kapcsolatot keresnek. Általában ezekről a feleségeik nem is tudnak.

– Mit mondott a férjed, miért jó a chaten keresztül ismerkedni?

– Mert izgalmasnak tartják, egy jópofa játéknak, amitől megnő az önértékelésük. Mivel nem kell felvállalni az arcukat, nem érzik magukat kiszolgáltatottnak. Ahogy ő is mondta, itt nem volt semmi vesztenivalója. Pláne hogy mindenki álnéven jelentkezik be. Ott különböző "szobák" vannak aszerint, hogy valaki alkalmi vagy komoly kapcsolatot, barátot vagy levelező partnert keres-e. Egy helyen több alakkal beszélget egyszerre, s az marad a körben, aki a beszéde alapján a legszimpatikusabb. Öt mondat után fényképet és telefonszámot cserélnek, és már indul is a nagy szerelmi akció. Ennek talán az az oka, hogy hamarabb eljutnak a személyes, intimebb témákig. A férjem elmondása szerint már az első próbálkozását "siker koronázta". 

– Próbálta titkolni az új kapcsolatát?

– Az elején igen, de én rögtön láttam rajta, hogy valami nincs rendjén. Érzéketlen és elutasító lett velem is és a gyerekekkel is. Egyre kevesebb dolgot mondott el nekem. Napi 8-10 órákat volt képes beszélni vele telefonon – még vasárnap is, olyankor kiment az udvarra –, ami megnövelte a telefonszámláját is. Azóta minden hétvégén megteszi a 800 kilométert oda-vissza, mivel ilyen messze lakik a nője. A munkáját hanyagolja, nekünk pedig már egyáltalán nem ad pénzt, mióta elköltözött itthonról.

– Milyen embernek tartod ezeket az asszonyokat? 

– Ezekről a nőkről tudni kell, hogy legtöbbször előnytelen külsővel rendelkeznek. Azért is választják ezt a fajta kommunikációt. Sokan közülük azt mondják, hogy ez az első alkalom nekik, csak ki akarták próbálni. Először a lelküket szerettetik meg a férfiakkal, utána már könnyebb az elfogadás. A férjem mostani partnere depressziós, többszörösen megcsalt, elhagyott asszony. 

– Már találkoztál vele?

– Sikerült megszereznem a telefonszámát. Felhívtam, hogy higgadtan megmondjam neki, szeretem a férjemet, és nem akarom elveszíteni. Erre ő azt mondta, neki is két férje volt, az egyik alkoholistaként nyomorította meg az életét. A másik meg a chat révén szedett össze valakit, és ezért ment el. A nő ezután próbálkozott még néhány kapcsolattal, de egyik sem jött össze. A chat izgalmas, vonzó dolog a számára, és nem érdekli, ha a partnerei nős, családos emberek. Nincs szándékában a férjemet elengedni. Szeretne ő is végre másnak fájdalmat okozni, a maga életét pedig rendbe akarja hozni. 

Instant message sex

A számítógépek nyújtotta kényelem megváltoztatta a házasemberek félrelépési szokásait – állítja a University of Florida munkatársa, az online hűtlenséget tanulmányozó Beatriz Avila Mileham. A szakember szerint a chatszobák interaktív természete miatt az ezekben való részvétel sokkal komolyabb jellegű, mint a szimpla fantáziálgatás. 

A Yahoo "Házasok flörtje" nev? e-mailcsoportja például egyike azoknak a weben található oldalaknak, amiket kifejezetten azért hoztak létre, hogy segítsenek a házas-embereknek kapcsolatot kialakítani másokkal. A Yahoo és a Microsoft flörtölni kívánó házasemberek számára létrehozott oldalairól válogatta össze az alanyokat Beatriz Avila Mileham egy éven át tartó kutatásához. A megkérdezettek úgy vélték, hogy a kezdeti online flört nem számít megcsalásnak. Több mint 80 százalékuk úgy érezte, mintha csak a "számítógéppel beszélgettek volna". Mileham azonban úgy találta, hogy az online enyelgések fokozódhatnak: a megkérdezettek 30 százaléka, azaz 26 ember találkozott végül személyesen online partnerével. Kettő kivételével mindegyik futó kapcsolatként végződött. Jennifer P. Schneider, a cyberszexfüggőség orvosszakértője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a web tabunak számító viselkedési formákat normalizál.
(psychologytoday.com)

Netfüggő tömegek

Hazánkban 2004-ben az emberek 28 százaléka internetezett az Eurostat adatai szerint. Ugyanakkor a magyar diákok 87 százalékának van rendszeres internet-hozzáférése. A munkavállalóknak 33, míg a munkanélküliek 17 százaléka mondhatja el ugyanezt magáról. Magyarországon a világhálón leginkább a férfiak és a fiatalok, illetve a főiskolai vagy egyetemi végzettségűek szörfölnek, százból 68 ilyen végzettség? állampolgárnak adatik meg ez a lehetőség. A középiskolát végzetteknek ugyanakkor 45, míg az általános iskolai végzettséggel rendelkezőknek 13 százaléka büszkélkedhet interneteléréssel. 

Az m1 híradója által nemrégiben ismertetett kutatás szerint csaknem 60 ezer magyar számít netfüggőnek. Ők mindennap öt-hat órán át böngészik a világhálót, sokszor alvás helyett is chatelnek. Százezerre becsülik azoknak a magyar fiataloknak a számát, akik az állandó internetezés és a számítógépes játékok miatt annyira elszigetelődtek, hogy valódi kapcsolataik szinte egyáltalán nincsenek. A függők között egyre több a kiskorú. Van olyan pszichiátriai rendelő, ahol a gyerekek 90 százalékát számítógép-függőséggel kezelik. A netfüggőséget pszichoterápiával és súlyosabb esetben gyógyszerekkel kezelik. A szakemberek szerint azonban a legtöbbet a szülők tehetik azzal, ha időnként ellenőrzik gyermekeik internetezési szokásait.

Olvasson tovább: