Kereső toggle

Magyarellenes koalíció győzött Nyitrán

Alacsony szint

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt szombaton tartott szlovákiai megyei választások szinte érdektelenségbe fulladtak: a voksolásra jogosultak alig több mint 18 százaléka járult az urnákhoz. Nyitra megyében – a "túlzott" magyar képviselet ellenében alakult – "nagy szlovák koalíció" győzött. 

A Magyar Koalíció Pártja országos szinten sem tudta megismételni négy évvel ezelőtti jó eredményeit, azaz kevesebb magyar képviselő ül ezentúl a megyei önkormányzatokban.

A parlamenti választások előtt egy évvel figyelemre méltó, illetve jelzésérték? a lesújtó részvételi arány. A politikából való általános kiábrándultság mellett ennek egyik fő oka lehet, hogy a megyei szint? önkormányzatiság az országban túl rövid múltra tekint vissza, a képviselők munkájáról nagyfokú a tájékozatlanság. Nem sikerült meggyőzniük az embereket arról sem, hogy éppen az életüket és régiójukat közvetlenül érintő döntéseket befolyásolhatják szavazataikkal. 

Különösen kudarc az MKP várakozáson aluli szereplése. Éppen a magyar párt fő prioritásai közé tartozik-tartozott a decentralizáció, amelynek, bár kompromisszumok után, de négy évvel ezelőtt mégis megvalósult megyerendszer fontos része. A szlovákiai magyaroknak ugyanis létérdeke, hogy az általuk nagyobb arányban lakott régiókban, a döntésekben közvetlenebbül jelenjenek meg az érdekeik. Ezt négy évvel ezelőtt még tudatosították az emberek, idén azonban ezt nem erősítették meg voksaikkal. 

A korábbi, első megyei választásokon sem volt magas a részvétel, ugyanakkor a magyar szavazók nagyobb arányban mentek el szavazni, mint az országos átlag, ebből adódóan egyes regionális önkormányzatokban a szlovákiai magyarság számarányát meghaladó képviselet volt a jellemző. Ezt az aránytalanságot még az MKP kormánykoalíciós partnerei sem tudták elviselni. Így került sor a "nagy szlovák koalíció" kialakítására Nyitra megyében, ahol az országos politikában egymással radikálisan szembenálló szlovák pártok is képesek voltak összeborulni, hogy nemzeti alapon szólítsák meg a szavazókat. Igyekezetüket siker koronázta, nagy többséget szereztek a megyei parlamentben, kérdéses azonban, hogy a magyarellenességgel operáló szlovák pártok képesek lesznek-e a jövőben szoros együttműködésre? 

Jelzésértékű, hogy a magukat demokratának valló, és az MKP-val már nyolcadik éve együtt kormányzó pártoktól – ha érdekük úgy kívánja – nem áll távol egy kis nemzetieskedés sem. Éppen Nyitrában, a megyei elnöki posztra esélyes egy magyar politikus. Megfigyelők szerint a választások második fordulójáig felerősödhetnek a nacionalista felhangok. Egyes sajtóértesülések szerint éppen ezért az MKP kész visszaléptetni jelöltjét a harmadik helyet szerzett, kereszténydemokrata jelölt javára. Így a második körben esély nyílik a szélsőséges nemzeti pártok és kommunisták koalíciós jelöltjének legyőzésére.

Olvasson tovább: