hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hírszerzőkarrier

2005. 11. 22.
Lemondott az MDF-nél betöltött kampányigazgatói posztjáról Földi László, akinek a neve a Horn-kormány ideje alatt vált ismertté. A távozás oka egyelőre ismeretlen.



Földi László. A kapcsolatok tovább élnek Fotó: Vörös Szilárd

"Minden listát eltüntetni, az egész kérdést befejezni" – javasolta még az ügynökkérdés kapcsán Földi László, aki szerint nem az újabb listák felbukkanása lesz az igazi "meglepetés", hanem az, amikor egyszer csak azzal szembesülünk, hogy nem tudunk megakadályozni egy terrorista merényletet. Az egykori hírszerző szerint "Magyarország nem érdemli meg, hogy védtelenné váljon", de a felelőtlen politikai manőverek miatt most ennek a veszélye fennáll". Szerinte nem igaz az, hogy a titkosszolgálatokat nem éri sérelem, ugyanis az ügynöklistákon élő ügyek szerepelnek. "Ebben a szakmában a kapcsolatok nem évülnek el az után, hogy az ügynököt nyugdíjazták" – tette hozzá az egykori hírszerző. 

Földi László neve még a kilencvenes évek közepén, a Nyírfa-ügy kapcsán vált ismertté. Földi a hírszerzés műveleti igazgatójaként az ország keleti felében próbálta leleplezni a szervezett bűnözést. Munkája során hozzájutott néhány szocialista politikust terhelő információhoz, de állításait nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani. Az ügyet követően az akkori titokminiszter, Nikolics István jogosulatlan adatszerzés miatt 1997-ben menesztette Földit a hírszerzéstől. 

A következő évben kipattant megfigyelési ügyben újra előkerül Földi László neve. Még a Horn-kormány alatt állítólag hangfelvétel készült arról, hogy egy magánnyomozót megbíztak azzal, hogy figyelje meg Pokorni Zoltán fi-deszes képviselőt. A kormányváltást követően az akkori titokminiszter, Kövér László arra kérte meg Földit, hogy vegye meg az említett kazettát – Földi ennek eleget is tett, de a mai napig kérdés: mindezt ki finanszírozta. 

Földi az Orbán-kabinet idején állástalan hírszerzőből a Defend Kft. vezetőjévé avanzsált. A frissen tulajdonába került cég ugyanis hamar piacvezető vállalkozássá nőtte ki magát, köszönhetően az Orbán-kormánytól kapott állami megrendeléseknek. A Defend látta el többek között a Magyar Posta, az APEH, az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank épületeinek védelmét is. A kft.-t, illetve Földit rendszeresen támadták. Leginkább akkor került kereszttűzbe, amikor közbeszerzés nélkül
pottyant az ölébe a postai értékszállítás, ami jelentős bevételt jelentett cégének. A Fidesz választási vereségét követően a Defend csődbe ment. 

A Defend csődje után Földi 2002-ben részt vett a Magyar Európa Egyesület megalakításában; az egyesület profilja az uniós kapcsolatépítés, lobbizás, projektek kidolgozása, valamint az információk közvetítése. 

Az egykori hírszerző neve idén nyáron bukkant fel újra, amikor az MDF kampányigazgatója lett. Egy televíziós műsorban arra a kérdésre, hogy Fidesz-közeliként hogyan szerezte meg az MDF bizalmát, Földi így felelt: "Volt és van olyan ember közöttük, aki a miniszterem is volt, Boross Péter, ez a kapcsolat élő volt; nem tartoztam az MDF szűk köreihez, de sokszor és sok mindenről beszélgettünk." Boross felfedezettje azonban nem sokáig bírta az MDF-nél: a napokban lemondott kampányigazgatói posztjáról. Azt csupán találgatni lehet, hogy mi áll a lemondás hátterében. Sajtóinformációk szerint a párt apparátusának rendkívül szokatlan volt az a katonás rend, szervezési technika, amit Földi alkalmazott. Más információk szerint az egykori Defend-vezető nem értett egyet a betámadós-fórumos politizálással. Szerinte nem szerencsés keményen támadni a Fideszt. Hogy mi a valóság, egyelőre nem tudni. Földi hallgat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!