Kereső toggle

Sorra érkeznek a nemzetközi pénzadományok

Segélyek és veszélyek várják a túlélőket

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Már kétmilliárd dollár segély gyűlt össze a szökőár sújtotta dél-kelet ázsiai túlélők megsegítésére. Példátlan mérték? természeti katasztrófát példátlan mérték? nemzetközi összefogás követ. A kormányok globális összefogásról és új "Marshall-segélyről" beszélnek. 

A Világbank számításai szerint 5 milliárd dollár segélyre lenne szükség, amely hasonló az 1998-as Mitch Hurrikán által okozott kárral. Kofi Annan ENSZ főtitkár 2 milliárd dollár támogatást kér a térség számára. Kormányok, nemzetközi szervezetek és magánszemélyek adományaiból már össze is gyűlt ez az összeg, a baj azonban még messze nem oldódott meg. A fő probléma jelenleg az, hogy a segélyek elosztása egyenlőtlen, egyes helyekre nem jut, máshol pedig a szervezők egymást akadályozzák, olyan sokan vannak.

Ötmillió ember vált hajléktalanná és a dél-kelet ázsiai turizmus, amely a térség egyik fő bevételi forrása volt egy csapásra a habok martaléka lett. A CNN beszámolója szerint háborús övezethez hasonlít a táj. Olyan emberek, akik megjárták Afganisztánt és Csecsenföldet is azt állítják, hogy a cunami sújtotta terület minden eddigi rossz élményüket felülmúlja. Hidak és épületek omlottak össze és lettek a föld színével egyenlővé, buddhista templomokat ideiglenes halottas házakká alakítottak át, mindenütt tetemek és roncsok. 

Japán a károsultak legbőkez?bb támogatója, 500 millió dolláros adománnyal vezeti a sort. Kína 60 millió dollárról 63 millióra emelte a segély összegét, Nagy-Britannia 50 millió fontot szán a bajbajutottak számára, a Világbank 250 millió dollárt, az Ázsiai Fejlesztési Bank pedig 320 millió dollárt juttat el a károsult kormányok számára. Az USA először 35 millió dolláros segítségről döntött, majd általános felháborodás után ezt 350 millióra emelte. Svédország 75 millió dollárral támogatja a mentést, és sürgeti is a túlélők kutatását, ugyanis közel 3000 állampolgárát nem találja Thaiföldön. Spanyolország 68 millió dollárral, a franciák 57 millióval támogatják a bajba jutottakat. Meglepő, hogy az elsőként érkező izraeli segélyeket azonban a szörny? tragédia ellenére visszautasította Sri Lanka. Az olajban gazdag arab államok meglehetősen kevés támogatást – Kuvait 2, Katar 25, Szaúd-Arábia 30 millió dollárt – ajánlott fel. Szegényebb országok, mint például hazánk, vagy Pakisztán, vagy Oroszország jelentős pénzösszeg helyett inkább emberi segítséget: mentőalakulatokat, orvosokat, szállítójárműveket ajánl fel. Hazánk 1,2 millió dollárt ajánlott fel. Németországban, Olaszországban és szerte a világon magánszemélyek emelt díjas SMS-eken keresztül adományoztak több millió dollárt. A multinacionális cégek is kivették részüket a globális segélyakcióból. A Pfizer világhír? gyógyszergyár 10 millió dollár érték? ingyen gyógyszerszállítmányt bocsát a rászorulóknak. Gyógyszerekre nagy szükség lesz, ugyanis mindenki járványveszélytől tart, mivel a szennyvíz és az ivóvíz összekeveredett, és az európai turisták ellenálló képessége a szennyezett ivóvízzel szemben gyakorlatilag nulla.

Sajnos sok a visszaélés a segélyekkel, ezért az illetékesek felszólították a magántámogatókat, hogy nagyobb segélyszervezeteken keresztül adjanak, mivel félő, hogy pénzük nyerészkedőkhöz kerül. Srí Lankán például a cunami után elárvult gyermekeket adoptáltak csak azért, hogy a támogatásokat felvehessék, majd magukra hagyták őket. A hatóságok attól tartanak, hogy sok árvát csak a haszonszerzés miatt akarnak majd örökbe fogadni. Az egyedül maradt gyermekek jelentős része menekülttáborokban lakik, ahol a srí lankai nőszövetség beszámolója szerint több lányt és asszonyt megerőszakoltak. Thaiföldön rendőröknek és mentőosztagosoknak beöltözött tolvajok fosztogatták a segélyszállítmányokat és a szállodákat. Svédországban igyekszenek eltitkolni az eltűntek névsorát, mivel több áldozat otthonába betörtek.

Útban a Hit Gyülekezete többmilliós adománya

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretet Szolgálat vezetője lapunknak kifejtette, hogy a katasztrófa után a napokban elindult a második orvoscsoport. Az első, csoport a szökőár után 48 órával Srí Lankára érkezett, ahol 100 ezer sérültet és 10 ezer árván maradt gyermeket láttak el. Szenczyék elindították a jelképes örökbefogadás akcióját, melynek révén bárki havi 3 ezer forintos támogatás által segítséget nyújthat az árva gyerekeknek. 

A lapzártánk után induló második orvoscsoport Indonéziában lát el szolgálatot. A 9 orvos és 3 ápoló 10 napot tölt a súlyos károkat szenvedett észak-indonéz Band Aceh-ben. Az önellátó orvoscsoport másodlagos ellátásban részesíti a közel 50 ezer, a létezés határán élő helyi lakost. Elsősorban a járványveszély kialakulását igyekeznek megakadályozni, oltásokat adnak, belgyógyászati ellátásban részesítik a betegeket. Számukra várhatóan nagy segítség lesz a magyar szakembergárda, mivel eddig csupán 4 portugál orvos dolgozott közöttük. Szenczy Sándor kifejtette, a második misszióban nélkülözhetetlen segítséget nyújtott a Hit Gyülekezete, mely 7 millió forint adománnyal támogatta a segélyakciót. Ebből az összegből korszer? berendezéseket: 2 EKG készüléket, 2 defibrillátort, 2 víztisztító készüléket, 3 különleges sátort, illetve lélegeztetőgéppel ellátott sürgősségi hátizsákot vásároltunk, melyek révén magas minőség? segítséget nyújthatunk a rászorultak számára. (K. K.)

Olvasson tovább: