hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kihíváshoz felzárkózni kell

2004. 09. 27.
Az olimpia még csak éppen véget ért, de a turisták zöme már elhagyta Görögországot. "Itt az ősz" – mondja vendéglátóm, Tasszosz, akinek a teraszáról nézzük a naplementét Korfu szigetén. Ennek azonban eddig semmi nyoma, napközben még harminc fokig emelkedik a hőmérséklet, a város minden este zsúfolásig tele, de esténként már hűvös van, és többnyire mindenki a kávéházakba húzódik. Turisták milliói jártak ebben az évben az olimpián, a szigeteken, tengerpartokon, de aki elbeszélget a helybéliekkel, az rájön, hogy a napfény mögött van egy másik ország is, amely komoly változásokon megy keresztül. 

"Odüsszeusznak, Ithaka királyának bolyongása még nem ért véget, mert mi görögök nem igazán találjuk meg a helyünket a modern Európában" – állítja valaki a társaságból, amely ezen az estén összejött itt, Peramán, nem messze a sziget fővárosától, Korfutól. Zajos, élénk, igazi görög társaság, amely hangosan nevet, majd szinte egy pillanat alatt filozófiai magaslatokba emelkedve vitatja az ország múltját, jelenét és persze jövőjét. Mivel a görög nyelvet többen a jelenlévők közül nem értjük, ezért a vendéglátónk felesége segít, aki történetesen magyar. Egy utazási iroda munkatársaként került a szigetre, majd férjhez ment Tasszoszhoz, aki a turistaiparág egyik helybéli "menője" évek óta. Mostanság ugyan nem mindig emlegeti jó kedvvel a magyarokat, mert a legutóbbi Eurotours-csőd őt is kellemetlen helyzetbe hozta. 

Az imázs

Az olimpia és az Eb-n való győzelem sokat segített az ország pozitív megítélésében, de még mindig páriáknak érzik magukat néha az itt élők – folytatja a társalgást Kentrasz, aki filozófiát tanult Athénban, majd egy félévet a Sorbonne-on Párizsban, de most inkább taxizik, hogy tisztességes megélhetést tudjon biztosítani családjának. 

"Mire megyünk mi a tanulással?! Európa csak amolyan lábat lógató, nagyhangú népnek néz bennünket, és csak a tengerpart, ami ide vonzza a népeket. (Görögország tizenegymilliós lakosságára 2002-ben közel tizenötmillió turista jutott.) Most is azt hitték, hogy belebukunk az olimpiába, de mi megmutattuk a világnak, vagyunk olyan fejlettek, mint bármely más nemzet" – panaszkodott büszkén. 

Ebben mindenki egyetért szinte, de azért bizonyos elégedetlenség is vegyül a hangok közzé mondván: az olimpiával csak az athéniak jártak jól, mert ott rengeteg beruházás, fejlesztés zajlott az elmúlt két évben. "Arra semmi szükségünk, hogy a mi pénzünkből Athén egy óriási túlfejlett metropolisszá váljon, mi pedig egyszer? fejletlen vidékiek maradjunk csak" – mondja Kentrasz haragosan, de a felesége szerint csak az Ouzo "beszél" belőle. "Az olimpia költségei majd most fognak megjelenni – tette hozzá Tasszosz. – Közel nyolcmilliárd dolláros beruházás zajlott le az elmúlt négy évben, erre nem igazán volt felkészülve a gazdaságunk. Ezt a számlát még a gyerekeink is fizetni fogják – folytatta élénken gesztikulálva.– De azért most megmutattuk, hogy milyen is az igazi görög virtus, milyen is az igazi hellén mentalitás."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!