Kereső toggle

Csapda lehet a főnyeremény

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rekordméretűre fokozódott a lottóláz hazánkban. A héten már több mint négymilliárd forintot meghaladó összeg csábítja a játékosokat. Március óta halmozódik a játékalap, s jelenleg immár Európa legnagyobb nyereményéért folyik a találgatás. A múlt héten több mint 12 millió szelvény fogyott el. A milliárdos főnyeremény reménye szemmel láthatóan egyre nagyobb vonzást gyakorol a szerencsében bízó játékosokra, és ezzel együtt az eladott szelvények számára.

A tavalyi lottónyeremény- halmozódás legnagyobb nyertesei nem a játékosok voltak, hiszen a Szerencsejáték Rt. bruttó bevétele 20 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet, az így elért 102 milliárdos bruttó bevételből pedig 42 milliárd gazdagította az államkasszát. Idén a tavalyinál erősebb a lottóláz, mert a 34. hét óta nem volt telitalálatos az ötös lottón, így a főnyeremény 4,138 milliárdra duzzadt.

Ez az összeg, amellyel egy csapásra be lehetne kerülni az 50 leggazdagabb magyar közé, és amelyet a hazai átlag-keresetet figyelembe véve körülbelül háromezer év alatt gyűjthetnénk össze, könnyen beindítja a szerencsében bízók fantáziáját. Sokan azt gondolják, hogy a pénz és az általa képviselt, mintegy ölükbe pottyanó gazdasági hatalom minden problémájukat megoldaná. Ezzel szemben a pszichológusok és a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy egy ilyen hatalmas vagyon óriási traumaként hathat az emberre. Az országos sajtóban feltűnő, hogy a korábbi hozzáállástól eltérő módon ilyen címmel jelentek meg írások: Áldás és átok a lottónyeremény, Lelki teher a lottó ötös stb.

A legegyszer?bben úgy lehetne felhasználni egy ekkora vagyont, hogy az ember egy részét vagy a teljes összeget bankban kamatoztatja. Az évi több százmillió forintos kamatokból gond nélkül lehetne élni. A gyakorlat azonban rácáfol erre az egyszer? elképzelésre. Balázs János pszichiáter úgy látja, hogy egy ekkora összeg megnyerése eddig nem tapasztalt megpróbáltatások elé állítja a nyertest, aki biztosan elveszíti józanságát. "Egy ekkora, felfoghatatlanul nagy nyeremény szinte »meghülyíti« az átlagembert, ezért sok a csapda egy ilyen helyzetben. Elvileg korlátlan anyagi szabadságot ígér, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a nyertesek néhány évvel azután, hogy megütötték a főnyereményt, ugyanott folytatják, mint előtte – ha éppen nem lejjebb." Kevesen hiszik azonban el, hogy a munka – és megfelelő bölcsesség – hiányában birtokolt vagyon nagyon is veszélyes lehet. A játékalap ettől ugyan "nem zavartatja magát", legtovább az 52. hétig halmozódhat, és ha továbbra sincs nyertes, akár a hétmilliárd forintot is elérheti a főnyeremény. 

Lottósztorik

A lottó 1762-es – Mária Terézia által történt – hazai bevezetése óta feltehetően több ezren nyertek kimagasló összeget. Erről nincsenek pontos feljegyzések, és nem ismertek olyan esetek, hogy valaki Fortuna kegyeiből – lottó, totó vagy akármely szerencsejáték révén – tartós jólétre, gazdagságra tett volna szert. Nyomozódásunk során két korábbi nyertessel sikerült találkoznunk, akiknek életét megváltoztatta a hőn áhított nyeremény.

L. a kilencvenes évek közepén egy négytagú társaság egyikeként ért el 13+1 találatot a totón. Az akkor nyert 6 millióból ráeső másfél millió forinttal boldognak hitte magát. Ezen a pénzen akár egy nagy családi házat is vehetett volna akkoriban. Ő azonban jobbnak látta befektetni pénzét egy fuvarozó vállalkozásba. Az üzlet hamar a csőd szélére jutott, ő pedig rendre a kocsmában fejezte be a napot. A faluban mindenki tudott a nyereményről, hirtelen rengeteg barátja lett, hiszen amikor emlékeztették szerencséjére, rendre ő fizette a számlát. Néhány hónap alatt teljesen leépült, a nyereményen vásárolt autót pedig szinte be sem indította. Mára már csak árnyéka régi önmagának. A nyereményből semmilyen tartós fogyasztási cikket nem vásárolt, a falubeli kocsmárosok és nyerőgépek üzemeltetőinek vagyonát gyarapította.

R. a nyolcvanas évek végén jutott 6 millió forinthoz, négyes találattal. Úgy gondolta, ezzel az összeggel hosszú távon megalapozza családja jövőjét. A nyeremény felvételének napján azonban valóságos rémálom kezdődött el életében. Szinte mindenki kölcsön kért tőle, és komoly lelki megrázkódtatáson ment keresztül. A kölcsönkérők hol szép szóval, hol sírással, esetenként zsarolással igyekeztek pénzt kicsikarni tőle. Egy ízben a gyerekei elrablásával fenyegették, mivel nem akart egy italkimérés létrehozásába betársulni. Ekkor döntött úgy, hogy sürgősen elköltözik a környékről. Eladta lakását, 200 km-rel arrébb, ahol senki nem ismerte, kezdett új életet. A kálvária alatt azonban a forint erősen inflálódott, így már csak egy kis, falusi ABC elindítására jutott belőle. A boldog pillanatok hamar elszálltak. R. az új faluban nem tudott munkát találni, ma rokkantnyugdíjasként emlékszik vissza a nagy pillanatra, amikor átvette a nagy köteg bankót. A család ma is a kis ABC üzemeltetéséből tartja fenn magát. (Hajdú Sándor)

Olvasson tovább: