Kereső toggle

Tanévnyitók országszerte

Rajtoló iskolások

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idén szeptemberben mintegy másfél millió diák kezdi meg, vagy folytatja tanulmányait hazánkban. Egy nagyobb diák beiskolázása akár 25–30 ezer forintba is kerülhet. Miközben a családokat ilyen gondok terhelik, a nagypolitika most sem hagyta ki a lehetőséget, hogy erkölcsi tőkét kovácsoljon magának: a kormányoldal szerint "a rendszerváltás óta egy kormány sem vállalt ennyit az iskolakezdés terheiből", az ellenzék viszont kevesli a támogatást, és módosítani szeretnék a közoktatási törvényt. Arról is vitáznak, melyik kormányzás alatt zártak be több iskolát.Az első nebulók a salgótarjáni Uzoni Péter Általános Iskolában Fotó: Somorjai L.

Az Oktatási Minisztérium adatai szerint a tankönyvek ára 7000–15000 forint. Egy füzetcsomag továbbá 1500, egy tolltartó szintén 1500, egy új táska 5000–15000 forint. Az iskolai étkeztetés – támogatás nélkül – minimum havi 7000 forintot jelent. 

A kormányoldal úgy látja, hogy "a rendszerváltás óta egy kormány sem vállalt át ennyit az iskolakezdés terheiből". Ezt a célt szolgálja a dupla családi pótlék, az étkezési hozzájárulás, az ingyenes tankönyvek biztosítása a minimum három gyermekes családoknak – ez utóbbi több mint 7 milliárd forinttal terheli meg az államkasszát. Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentése értelmében pedig most folynak a tárgyalások a tanulók ingyenes balesetbiztosítása ügyében.

A Fideszt nem hatották meg az elért eredmények szerintük a kormány "az emberek zsebében kotorászik", és nem teljesítette azt a választási ígéretét, hogy ingyenessé teszi a tanulás költségeit minden diák számára. "Miközben miniszteri, államtitkári szónoklatok hangzanak el az iskolakezdéshez nyújtott soha nem látott mérték? támogatásokról, sorra látnak napvilágot a családok életét megnyomorító intézkedési tervek. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség a családok elleni újabb támadásnak ítéli azt a kormányzati elképzelést, amely szerint jövőre akár több mint 90 százalékkal is növekedhet a diákjegyek és -bérletek ára. Továbbra sem ingyenes a tankönyv és az étkezés, a mostani bejelentés szerint pedig duplájára emelkednének a diákok utazási költségei" – írják közleményükben. Az MDF is megszólalt az ügyben: "Egyetlen iskolában sem fedezi a diákoknak ingyen járó tankönyvek árát a kormány által biztosított támogatás" – jelentette ki Hock Zoltán, az MDF budapesti elnöke sajtótájékoztatójukon. 

Az MSZP a sajtótájékoztatóján viszont azt hangsúlyozta, hogy csökkent az iskolabezárások mértéke: idén ugyan 20 ezerrel kevesebb diák kezdte el az iskolát, mint tavaly, a Fidesz-kormányzás négy éve alatt azonban 308 általános iskola zárta be kapuit, számuk így 3732-ről 3424-re csökkent.

Mint arra több, tanévnyitókon elhangzott beszéd is utalt, az idei – 2004. június 15-ével befejeződő – tanév az uniós csatlakozás miatt is kiemelt jelentőségű. "A most induló 2003/2004-es tanév folyamán lesz Magyarország hivatalosan is az Európai Unió teljes jogú tagja. A végzős diákok már a csatlakozás után ballagnak, a vakációt jövőre uniós polgárként kezdi meg minden magyar pedagógus és tanuló. "Képzett, felkészült, a változásokhoz alkalmazkodni tudó polgárok nélkül kihasználatlanok maradnak azok az új lehetőségek, amelyeket a csatlakozás ad nekünk" – hívta fel a figyelmet Magyar Bálint oktatási miniszter a Vakok Állami Intézetének tanévnyitóján elhangzó beszédében.  Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi tanévnyitón pedig azt mondta: "semmiféle kényelmetlen változást" nem hoz a tanulók, a tanárok vagy a szülők számára, hogy a tanév az EU-tagság idején fejeződik be; és arról is szólt, hogy az iskolák autonómiáját semmi sem fogja korlátozni.

Az iskolabezárások mellett új oktatási intézményekkel is gyarapszik az ország. Kalocsán például a Kalyi Jag Roma Művészeti Egyesület által alapított szakiskolát avatott a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára, Teleki László. Az iskola megnyitásával, alternatív oktatási programjaikkal a hátrányos helyzet? romák felzárkóztatását szeretnék segíteni. "Nem az a cél, hogy legfeljebb segédmunkások legyenek a hátrányos helyzetűek, hanem hogy az európai uniós csatlakozás után is minél többeknek legyen versenyképes szakmájuk, el tudjanak helyezkedni" – mondta az államtitkár.

"Az Európai Unión belül is a saját utunkat kell járnunk …, az EU-n belül is magyarnak kell maradnunk" – hangsúlyozta Orbán Viktor volt miniszterelnök, a jobboldal frontembere a még Fidesz-kormányzat által 1,6 milliárd forinttal támogatott kollégium avatóján Kaposvárott. 

Szorgalmi időszak

A Hit Gyülekezete több oktatási intézménnyel, illetve épülettel gyarapodott az idén: Budapest mellett Salgótarjánban, Debrecenben, valamint Nyíregyházán is tartottak tanévnyitót. Salgótarjánban a város alpolgármestere, Kovácsné Czene Csilla üdvözölte az Uzoni Péter Általános Iskola megnyitását. "Nem sokaság, hanem lélek, s szabad nép tesz csoda dolgokat" – idézte Berzsenyit az intézmény avatásán Mészáros István, a budapesti központú Szent Pál Akadémia főigazgató-helyettese (korábban parlamenti képviselő). Salgótarjánban többen tényleg csodának tartották a város első egyházi iskolájának létrejöttét, melynek névadója a rendszerváltás idején a Hit Gyülekezete elnökeként maga is sokat tett a szabad oktatás megteremtéséért.

Nyíregyházán a Bethlen Gábor Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola új épületét adták át. A több száz milliós beruházást a hívek adakozásából finanszírozták – a salgótarjáni iskolaalapításhoz hasonlóan. "Igaz, hogy az állam a kiegészítő támogatás megvonásával gyakorlatilag másodrend? állampolgároknak nyilvánította az iskola tanulóit, a fellépő igények alapján mégis szükségesnek éreztük az intézmény elindítását" – mondta lapunknak Szanitter Zoltán nyíregyházi lelkész.

Debrecenben az önkormányzat által biztosított ingatlan egyik szintjén négy évfolyamot indított útjának a Huszár Gál Gimnázium, Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola. Jövő szeptembertől azonban – reményeik szerint – a saját erőből elkészült épületben folytathatják a diákok tanulmányaikat. "Fontosnak tartjuk, hogy a hívő emberek a természetfeletti boldogság keresése mellett ne feledkezzenek el a földi, egzisztenciális boldogság megvalósításáról. Az ideális iskola is ezt a célt szolgálja: hozzásegíti a fiatalokat, hogy kedvező helyzetből kezdjék el a küzdelmet ezért a célért" – mondta beszédében Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze.

Budapesten hét éve működik a Hit Gyülekezete által alapított Bornemisza Péter Gimnázium, amely alapításakor háromszáz diákkal indult, s jelenleg mintegy ezer tanulóval működik. Azóta minden évben sokszoros túljelentkezéssel néz szembe. Mint arról Horváth András igazgató lapunkat tájékoztatta, az iskola mindenki számára nyitott, aki annak erkölcsi és szakmai alapelveivel egyetért. A végzett tanulók 70-95 százalékát vették fel az elmúlt években egyetemekre és főiskolákra. Horváth András szerint "a keresztény szellemiség, a szabadság légköre és az értékcentrikus szemlélet" teszi ezt a tanintézményt egyedivé.Iskolaavató Debrecenben Fotó: P. G.

Olvasson tovább: