hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rajtoló iskolások
Tanévnyitók országszerte

2003. 09. 08.
Idén szeptemberben mintegy másfél millió diák kezdi meg, vagy folytatja tanulmányait hazánkban. Egy nagyobb diák beiskolázása akár 25–30 ezer forintba is kerülhet. Miközben a családokat ilyen gondok terhelik, a nagypolitika most sem hagyta ki a lehetőséget, hogy erkölcsi tőkét kovácsoljon magának: a kormányoldal szerint "a rendszerváltás óta egy kormány sem vállalt ennyit az iskolakezdés terheiből", az ellenzék viszont kevesli a támogatást, és módosítani szeretnék a közoktatási törvényt. Arról is vitáznak, melyik kormányzás alatt zártak be több iskolát.



Az első nebulók a salgótarjáni Uzoni Péter Általános Iskolában Fotó: Somorjai L.

Az Oktatási Minisztérium adatai szerint a tankönyvek ára 7000–15000 forint. Egy füzetcsomag továbbá 1500, egy tolltartó szintén 1500, egy új táska 5000–15000 forint. Az iskolai étkeztetés – támogatás nélkül – minimum havi 7000 forintot jelent. 

A kormányoldal úgy látja, hogy "a rendszerváltás óta egy kormány sem vállalt át ennyit az iskolakezdés terheiből". Ezt a célt szolgálja a dupla családi pótlék, az étkezési hozzájárulás, az ingyenes tankönyvek biztosítása a minimum három gyermekes családoknak – ez utóbbi több mint 7 milliárd forinttal terheli meg az államkasszát. Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentése értelmében pedig most folynak a tárgyalások a tanulók ingyenes balesetbiztosítása ügyében.

A Fideszt nem hatották meg az elért eredmények szerintük a kormány "az emberek zsebében kotorászik", és nem teljesítette azt a választási ígéretét, hogy ingyenessé teszi a tanulás költségeit minden diák számára. "Miközben miniszteri, államtitkári szónoklatok hangzanak el az iskolakezdéshez nyújtott soha nem látott mérték? támogatásokról, sorra látnak napvilágot a családok életét megnyomorító intézkedési tervek. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség a családok elleni újabb támadásnak ítéli azt a kormányzati elképzelést, amely szerint jövőre akár több mint 90 százalékkal is növekedhet a diákjegyek és -bérletek ára. Továbbra sem ingyenes a tankönyv és az étkezés, a mostani bejelentés szerint pedig duplájára emelkednének a diákok utazási költségei" – írják közleményükben. Az MDF is megszólalt az ügyben: "Egyetlen iskolában sem fedezi a diákoknak ingyen járó tankönyvek árát a kormány által biztosított támogatás" – jelentette ki Hock Zoltán, az MDF budapesti elnöke sajtótájékoztatójukon. 

Az MSZP a sajtótájékoztatóján viszont azt hangsúlyozta, hogy csökkent az iskolabezárások mértéke: idén ugyan 20 ezerrel kevesebb diák kezdte el az iskolát, mint tavaly, a Fidesz-kormányzás négy éve alatt azonban 308 általános iskola zárta be kapuit, számuk így 3732-ről 3424-re csökkent.

Mint arra több, tanévnyitókon elhangzott beszéd is utalt, az idei – 2004. június 15-ével befejeződő – tanév az uniós csatlakozás miatt is kiemelt jelentőségű. "A most induló 2003/2004-es tanév folyamán lesz Magyarország hivatalosan is az Európai Unió teljes jogú tagja. A végzős diákok már a csatlakozás után ballagnak, a vakációt jövőre uniós polgárként kezdi meg minden magyar pedagógus és tanuló. "Képzett, felkészült, a változásokhoz alkalmazkodni tudó polgárok nélkül kihasználatlanok maradnak azok az új lehetőségek, amelyeket a csatlakozás ad nekünk" – hívta fel a figyelmet Magyar Bálint oktatási miniszter a Vakok Állami Intézetének tanévnyitóján elhangzó beszédében.  Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi tanévnyitón pedig azt mondta: "semmiféle kényelmetlen változást" nem hoz a tanulók, a tanárok vagy a szülők számára, hogy a tanév az EU-tagság idején fejeződik be; és arról is szólt, hogy az iskolák autonómiáját semmi sem fogja korlátozni.

Az iskolabezárások mellett új oktatási intézményekkel is gyarapszik az ország. Kalocsán például a Kalyi Jag Roma Művészeti Egyesület által alapított szakiskolát avatott a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára, Teleki László. Az iskola megnyitásával, alternatív oktatási programjaikkal a hátrányos helyzet? romák felzárkóztatását szeretnék segíteni. "Nem az a cél, hogy legfeljebb segédmunkások legyenek a hátrányos helyzetűek, hanem hogy az európai uniós csatlakozás után is minél többeknek legyen versenyképes szakmájuk, el tudjanak helyezkedni" – mondta az államtitkár.

"Az Európai Unión belül is a saját utunkat kell járnunk …, az EU-n belül is magyarnak kell maradnunk" – hangsúlyozta Orbán Viktor volt miniszterelnök, a jobboldal frontembere a még Fidesz-kormányzat által 1,6 milliárd forinttal támogatott kollégium avatóján Kaposvárott. 

Szorgalmi időszak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!