Kereső toggle

Beazonosított vírus

A mutáns még veszélyesebb

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kis győzelmek és nagy félelmek jellemzik az atípusos tüdőgyulladás-járvány jelenlegi állását. Győzelemnek tekinthető, hogy az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is bejelentette, hogy azonosították a járványt okozó vírust, aggodalmat okoz azonban, hogy a hongkongi orvosok beszámolója szerint a SARS-vírusnak van egy mutánsa, amely sokkal súlyosabb szövődményekkel jár, mint az eredetileg azonosított vírus.Hongkongi légikísérők. Védekeznek Fotó: Reuters

A most feltérképezett vírus – az alakja miatt koronavírusnak nevezik – állatokban igen gyakran okoz különféle megbetegedéseket, agyhártyagyulladástól májbetegségekig, emberben azonban mindeddig csak enyhe megfázásokat okozott. A vírus genetikai kódjának megfejtése széles kör? nemzetközi együttműködés eredménye. David Heynmann WHO-igazgató szerint a genetikai kód megfejtésével közelebb kerültek a járvány terjedésének megértéséhez. "Most már az izolálás és a karantén mellett célirányosan tudunk fellépni a betegséggel szemben, speciális terápiákat alkalmazhatunk, és vakcinákat fejleszthetünk ki"– mondta Heynmann.

A széles kör? oltás bevezetése azonban nem könny? feladat. Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Központ Allergiás és Fertőzőbetegségek Intézetének igazgatója szerint legalább egy évbe kerül egy hatékony oltóanyag kifejlesztése és engedélyeztetése. Fauci szerint az Egyesült Államokban pánikra nincs ok, mivel az eddigi megbetegedések csak a Távol-Keletről hazatért turisták között bukkantak fel, és az egyszer sem volt halálos. Sokkal nehezebb helyzetben van Kanada, ahol mintegy 300 megbetegedésről számoltak be, ezek közül 13 volt halálos. Az elmúlt napokban pedig karanténba kellett helyezni 500 katolikus személyt, mivel részt vettek az atípusos tüdőgyulladás egyik áldozatának a temetésén. A járvány változásokat hozott a vallási életben is: Szingapúrban a római katolikus egyház a SARS-veszély miatt felfüggesztette az egyéni gyónást, ehelyett kollektív bűnbocsánatot kapnak a hívők.

A SARS-vírus genetikai kódjának megfejtésével majdnem véget is ér a győzelmek sora, egy fontos fejleményt kell még megemlíteni: az Artus német biotechnológiai cég egy olyan gyors diagnosztikai módszert fejlesztett ki, amely a jelenlegi több mint tíz nap helyett csupán két óra alatt kimutatja az SARS-t okozó koronavírust. 

A járvány eddigi eseményei is elegendő aggodalomra adtak okot, Hongkongban a helyzet azonban tovább súlyosbodott: Jün Vok-jung, a Hongkongi Egyetem mikrobiológusának beszámolója szerint az Amoy Gardens lakóparkban élő közel háromszáz betegnél sokkal súlyosabb szövődmények léptek fel, mint azoknál, akik a város másik kerületében fertőződtek meg. Ezeknél a betegeknél gyakrabban fordul elő korai hasmenés, a szervezetük gyengébben reagál a vírusellenes gyógyszerkoktélokra és a szteroidokra. Az orvosok attól tartanak, hogy ez annak tulajdonítható, hogy az atípusos tüdőgyulladást okozó vírusban mutáció lépett fel. A gyakori hasmenés egy olyan vírusra utal, amelyik a beleket is megtámadja, nem csak a tüdőt. 

A betegség minden valószínűség szerint a kínai Kvangtung tartományból származik, ahol a WHO helyszíni vizsgálatai alapján sokkal többen betegedtek meg, mint amennyit Kína hivatalosan elismert. Kutatók szerint mellesleg a világ számos influenzajárványa ebből a tartományból indul el. Figyelembe véve a tartomány agrárjellegét, valószínűnek tűnik az az elképzelés, hogy a betegség vírusa állatokról került át a tartomány lakosságára. (Az elmúlt évtizedben többször is előfordult, hogy egy vírus átlépte a faji korlátokat. 

A Nipah vírus Malajziában először denevérekről "ugrott" át disznókra, majd 1996-ban emberekre. Ausztráliában a Hendra nev? vírus denevérekről lovakra, 1994-ben pedig emberekre került át, 1997-pedig a H5N1 nev? csirkeinfluenza fertőzött meg embereket. Ennek a járványnak is voltak halálos áldozatai.) A WHO szerint csak a kínai helyzet kivizsgálása után válik majd világossá, hogy a járvány állandósul vagy eltűnik. A WHO munkatársait kedden engedték be először olyan kínai katonai kórházakba, ahol az atípusos tüdőgyulladás hivatalosan be nem jelentett áldozatait kezelték. A WHO becslése szerint Pekingben mintegy 200 személy fertőződhetett meg a hivatalosan jelentett 37 helyett. Az elmúlt napokban végül a kínai vezetők is elismerték, hogy a betegség létező probléma: Hu Csin-tao államelnök kijelentette, hogy "nagyon aggódik", Ven Csia-pao miniszterelnök szerint pedig a helyzet súlyos. 

Kutatók szerint a jelenlegi járvány is egy intő jel, hogy globális méret? "mikrobiológiai vihar" közeledik. Robert Webster virológiaprofesszor a Newsweeknek nyilatkozva kifejtette, hogy nagyon aggasztó az, hogy az elmúlt 10-20 évben szinte minden évben volt olyan járvány, amelyik világszerte elterjedt, mindemellett egyre több az olyan járvány, amelyeket olyan vírusok okoznak, amelyek a faji korlátokat átlépve kerültek át állatokról emberekre. Webster szerint jelen pillanatban még nem lehet világjárványról beszélni, de nagyon riasztó, hogy a halálozási arány – mintegy 3,5 százalék – meghaladja az 1918-as spanyolnáthajárványét.

Olvasson tovább: