Kereső toggle

Választási előzetes

Izrael: kétségben az egység

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jövő héten tartják Izraelben a parlamenti és miniszterelnöki választásokat. Az utolsó pillanatokban persze sok minden történhet, ám az elemzők szerint a szavazatoknak az egyes pártok közötti megoszlásában nem várható alapvető változás – különösen az után, hogy a kormányzó Likud Párt látványosan egyesítette sorait, és Amram Mitznának, a Munkapárt kormányfőjelöltjének a helyzete megpecsételődni látszik. Saron szilárdan kitart amellett, hogy a választások után nemzeti egységkormányt alakít. Ezzel szemben Mitzna egyértelműen közölte választóival: nem hajlandó Saronnal együtt kormányozni.Ariel Saron választási plakátja. Leperegtek a vádak Fotók: Reuters

Míg a Munkapárton belül megkezdődött a hatalmi harc, a Likudban látványosan megbékült egymással a két korábbi rivális, Saron és Netanjahu. A választási kampány során először együtt jelentek meg szavazóik előtt Rison Le-Cionban. A Likud köreiben rendkívüli népszerűségnek örvendő Netanjahu kijelentette: pártja öszszetart, miközben Ben Eliézer és Mitzna egymással vetekednek. Netanjahu megjelenése a választási előrejelzések szerint további 3-4 mandátumot hozhat a Likud konyhájára. Saron ismét kiállt egy széles alapokon nyugvó nemzeti egységkormány megalakítása mellett, szemben Mitznával, aki nem hajlandó részt venni egy általa vezetett kormányban. Mitzna arra számít, hogy a Munkapárt nélkül megalakuló kormány nem lenne szilárd, és egy éven belül úgyis megbukna. Az esetleges újabb választáson pedig már – véli Mitzna – a Munkapárt nyerne, és akkor talán Saron nélkül is kormányt alakíthatna. 

Saron a nemzeti egységre helyezte kampányának fő vonalát, így akarva további szavazatokat nyerni a baloldalról. Különös hangsúlyt ad e törekvésének, hogy a Rison Le-Cion-i Likud-konferencián megjelent a várost kormányzó munkapárti polgármester, Meir Nitzan, azzal üdvözölve Saront, hogy reméli, neki sikerül egységkormányt alakítania. A polgármester még hozzátette: pártjában sokan vannak, akik Saronnal értenek egyet. Saron nem csak balról, de jobbról is gyűjthet még szavazatokat. Balra az egység gondolatát sugározza, a tőle jobbra álló szavazóknak pedig azt üzeni, hogy csak nagy pártra érdemes szavazni, aki kis pártra szavaz ebben a sorsdöntő órában, annak a voksai elveszhetnek.

A Likudot ért megvesztegetési kampány hatására a választási előrejelzések a párt mély zuhanását jelezték. Három képviselőjelölt ellen indult bűnvádi eljárás vesztegetés vádjával, sőt egy, a Haarec cím? lapban bemutatott irat magát a kormányfőt is korrupcióval, a közbizalom megsértésével és csalással vádolta. A fordulópontot a miniszterelnök sajtótájékoztatója jelentette, amelynek élő televíziós és rádiós közvetítését Chesnin bíró, a választások tisztaságáért felelős knesszet-bizottság elnöke példátlan módon megszakíttatta. Ez különös nyomatékot adott Saron mondanivalójának, aki éppen azt kezdte el fejtegetni, hogy az ellene felhozott vádak "a média és a baloldal összeesküvését" bizonyítják. 

Ezen a ponton a párt részvényei ismét emelkedni kezdtek. Érdekes módon a Likud "szabadeséséből" nem a Munkapárt, hanem az ügyesen kampányoló Sinui Párt és annak vezetője, Tommy Lapid húzott hasznot. A Munkapárt mandátumainak száma nem növekedett, sőt húsz alá süllyedt. Mitzna, ahelyett, hogy lépéseket tett volna egy nemzeti egységkormány felé, kiállt korábbi elutasító politikája mellett. Az elemzők szerint kampányában súlyos hibákat vétett. Elhanyagolta az ország gazdasági válságára adandó válaszokat, és a palesztin probléma rendezésével kapcsolatos álláspontja is több ponton vitatható. 

A kudarc felkavarta a kedélyeket a Munkapárton belül. Olajat öntött a tűzre a Maariv hét eleji előrejelzése is: a lap kérdésére adott válaszok szerint, amennyiben Mitzna helyett Peresz vezetné a Munkapárt listáját, a mostani 19-20 helyett a párt 29 mandátumot kaphatna, mindössze eggyel kevesebbet a Likudnál. Weizmann Shiri képviselő, volt miniszterhelyettes erre felszólította Mitznát, hogy vonja le a szükséges következtetéseket, és adja át a helyét Peresznek. Mitzna azonban erre nem mutatott hajlandóságot. Peresz szóvivője útján közölte, hogy döntéseit nem alapozza közvélemény-kutatásokra: "A Munkapártnak választott elnöke van, és ő vezeti a pártot a mostani választásokon" – jelentette ki a szóvivő. 

Mindez csak növelte a párton belüli vitát arról, hogy a Munkapártnak a választások után koalícióra kell-e lépnie Saronnal. A választási vereség után Mitznának minden bizonynyal távoznia kell, és akár Peresz, akár Eliézer kerül a helyére, a Munkapárt valószínűleg belép a Saron vezette egységkormányba. A választások előtti utolsó napokban a pártelnök, hogy helyzetét némileg javítsa, elsősorban szociális és gazdasági kérdésekre koncentrál. Fontos eleme lehet a választásoknak, hogy a volt Szovjetunióból bevándoroltak ötven százaléka még nem döntötte el, kire adja a szavazatát. Az előzetes felmérések azonban közöttük is Saron győzelmét valószínűsítik.

Olvasson tovább: