hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyaralás szolidaritásból
Jelentem: élünk. Extrém túra Izraelbe

2002. 08. 11.
"Az a legrosszabb, hogy kezdjük megszokni a helyzetet" – mondja a keménykötés? buszsofőr, aki a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtéren várta a csoportot. A csoport nagyjából ötven tagja nem kizárólag, de nem is utolsó sorban éppen "a helyzet" miatt indult el Magyarországról. Mivel Izraelről van szó, a klasszikusan kalandtúrának tartott, háborús övezetbe irányuló társas extrém túra új értelmet nyert: szolidaritási út lett belőle. A sofőr, aki korábban két saját buszt is beszerzett a vállalkozásához, nagyon hálás a magyar csoportnak, hogy újra vezethet. "Két éve ez a második csoportom" – mondja mosolyogva. Nem látszik kimondottan depressziósnak emiatt, de tény: az elkövetkező tíz nap során már-már panaszkodásra emlékeztető hangokat is lehet majd hallani. Ami persze még mindig nem közelíti meg egy átlag magyar ember élethez való hozzáállását.



Kilátó a Héber Egyetem előtt. A felvétel utáni napon kilenc diák halt meg itt egy terrortámadásban 

Izrael nem nagy. Tíz nap alatt nagyjából végig lehet járni a Galileai-tótól a Negev-sivatagig akkor is, ha nem hajt a tatár. Hajt viszont az idegenvezető, meg egy kicsit a tudat, hogy nagyjából bárhol véget érhet az utazás. Örökre. Az izraeliek nem szeretnek beszélni erről. Ők élni szeretnek, és szeretnék azt is, ha több turista jönne. Hiszen nekik épültek a szállodák, amelyek közül vagy ötvenet kellett a közelmúltban bezárni. Őket várják a boltok Jeruzsálem Váci utcáján, a Ben Yehuda sétálóutcában, ami azonban kedvelt célpontja az öngyilkos merénylőknek és bombaelhelyezőknek is. A csoport egyik tagját, aki a sarki könyvesboltba – részint vásárolni, részint csak azért is – betért, kétszáz méter és alig egy óra választotta el attól a falafelétteremtől, ami egy merénylővel együtt felrobbant. A két éve még barátságos arab kávézó tulajdonosa most merev tekintettel, kelletlenül szolgálta ki a magyar csapat tagjait, szinte a sarkukra húzta le a redőnyt. Talán az volt a gond, hogy egy zsidó boltból jöttek ki, és már nem kívántak további vásárolgatásba merülni a szomszédos arab boltban. Ki tudja? Két éve minden turistacsoportot végigvezettek az arab negyed bazársorai között az idegenvezetők – ma nincsenek turistacsoportok, és az arab negyeden a helybeliek is csak fegyveres kísérettel merészkednek át. 



"Ültess fát a békéért!" Már több millióan tettek eleget a felhívásnak Fotók: Dorozsmai Jenő

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!