Kereső toggle

Háttér

AKTUÁLIS
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2015. 11. 13. (XIX/46)

Az internet elterjedése óta viták folynak a digitális életmód előnyeiről és hátrányairól.
Kihullott egy tégla az online falból, amikor Essena O’Neill, 18 éves Instagram-celeb úgy döntött, hogy lerántja a lelpet az online sztárok által színlelt életről.
Csapody Tamás jogász-szociológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének bioetika tanára közel egy évtizede tárja fel részletesen a bori kényszermunkatábor tragédiáját.
Az oroszországi atlétika minden szintjén régóta bevett gyakorlat a tiltott teljesítményfokozó szerek alkalmazása, és a rendszer­szintű csalást állami szintről is szervezik – állapította meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA)

2015. 11. 06. (XIX/45)

Fontos vendégek egy teheráni bazárban.
Ahogy a nyáron elfogadott atommegállapodásnak köszönhetően lassan körvonalazódni látszik az Iránnal szembeni szankciók eltörlése, a perzsa állam mindent megtesz azért, hogy visszacsábítsa régi üzleti partnereit.
2016-tól már a szabadban gyűjtögetett terményeket sem lehet majd adómentesen eladni.
A felső tízezer világa kívülállók számára alig-alig átlátható. Brooke Harrington szociológus mégis róluk szeretett volna írni, ezért úgy döntött, hogy új szakmát tanul: két év alatt és több ezer dollár befektetésével úgynevezett vagyontanácsadóvá...
Magyarországon jöhet létre a hagyományos kínai gyógyászat térségbeli központja, amely lefedné a gyógyítás, a kutatás és a képzés teljes vertikumát a Baltikumtól a Balkánig – jelentette be nem-régiben egy konferencián Rétvári Bence, az

2015. 10. 30. (XIX/44)

– Néni kérem, bejöhetek?– Persze kisfiam, csak jól töröld le a lábad!– Néni kérem, kilőhetek az ablakon?  
A fiatalok 70-80 százaléka ma házasság- és családpárti, ám effajta vágyaikat egyre kevesebben realizálják.
„Mi is meglepődtünk azon, hogy mennyi ember vágyik ma arra, hogy megtalálja azt a társat, akivel élethosszig tartó házasságot köthet, családot alapíthat.
Embriókon hajtana végre génszerkesztési eljárásokat a londoni The Francis Crick Institute egyik őssejtkutatója, ezzel kapcsolatos kérelmét nemrégiben nyújtotta be az illetékes brit hatósághoz.
Egyedülálló írásos hagyatékot talált három fiatal történész. Egy zsidó kismama naplója került a kutatók kezébe, amely 1944-45 között született Budapesten.
Ismét fellángolt az Egyesült Államokban a fegyvertartásról szóló vita az egyre sűrűbbé váló lövöldözések következtében. Obama elnök az újabb és újabb vérengzések kapcsán kénytelen megszólalni fegyvertartás korlátozására szólítva fel a közvéleményt...

2015. 10. 22. (XIX/43)

5200 magyar zsidó megmentését tartotta élete legnagyobb emberi és szakmai teljesítményének Ángel Sanz Briz (1910–1980) – bár soha nem várt érte elismerést.
Részlet a Casablanca forgatásáról.
„Louie, I think this is the beginning of a beautiful friendship” – hangzik el a mindenki által ismert, szállóigévé vált mondat a Casablanca című  Oscar-díjas amerikai játékfilm végén.
Az Iszlám Állam ötvenezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére Szíriában, az őt szállító sofőr pedig újból és újból le akart térni a kijelölt útvonalról – a Heteknek is dolgozó Jászberényi Sándorral a háborús tudósítók munkájáról, az európai...
A migránsválság egyik legnagyobb vitakérdése, hogy a javarészt muszlim vallású bevándorlók milyen kulturális változást okozhatnak a kontinensen, illetve jelentenek-e  biztonsági kockázatot az európai országok, társadalmak számára, és
Azt, hogy 1956 októberében a különböző harcoló csoportoknál ki volt az akkor elismert forradalmi vezér, nehéz lenne megálla­píta­ni. Király Béla a nemzetőrség főparancsnoka volt, de hol volt az egységes nemzetőrség?

2015. 10. 16. (XIX/42)

A második világháború idején, 1944-ben mindössze négy hónapig működött Budapesten a cionista fiatalok ellenállási mozgalma, amely e rövid idő alatt körülbelül tizenötezer zsidónak segített elmenekülni a nácik magyar csatlósai elől.
Az adóemelés elkerülését és a menekültválság megoldására irányuló reformokat ígért Angela Merkel a németeknek.
Az iskolázatlanságból való kitörés – ha egyáltalán megtörténik – többnyire lépésenként szokott lezajlani: jó esetben a gyerek már eljut a szakmunkás bizonyítványig, az unoka az érettségiig, a dédunoka pedig a diplomáig.
Fotók: S. I.
Láttak már olyat, hogy a diákok nem akarják befejezni a matematika- meg a fizikaórát, és még a renitensek is áhítattal szívják magukba a tudást?
„Amit Magyarország tesz, és ahogyan teszi, az száz százalékig helyes, hiszen meg akarja védeni a polgárait” – mondta a Heteknek nyilatkozva Ariel Harel, az Izraeli Védelmi Erők volt alezredese az európai migránsválság és a magyar kerí

2015. 10. 09. (XIX/41)

Szűk kapcsolatrendszerrel rendelkeznek a magyarok, a szoros baráti, rokoni kötődések száma átlagosan 2,4 – hozta ki nemrég Társadalmi tükör című kutatás, amely a magyar társadalom társas és munkaerőpiaci integráltságát vizsgálta.
„Nem nehéz elképzelni, hogy egy-két éven belül a régi politikai eli­tet leváltják a radikálisok” – nyilatkozta a The Wall Street Journalnak Orbán Viktor az Európát érintő migrációs válság kapcsán.
Philip Zimbardo szociálpszi-chológus. Az eddigi irányzatoktól eltérõen a cselekede-tekre össz- pontosít.
HeroiKon elnevezéssel október elsején rendezték meg a Hősök Tere kezdeményezés második nemzetközi konferenciáját a közöny, az előítéletesség és az erőszak ellen.
Bözödújfalu: utána
Székelyföld belsejében, a Sóvidék szélénél van egy falu, amely már csak papíron létezik. A helyén egy tó vize csillog, házai felett hullámok csapkodnak.

2015. 10. 02. (XIX/40)

Évi 1,8 millió tonna fogyasztható élelmiszer kerül szemétbe Magyarországon, miközben a lakosság 30 százaléka nélkülöző életmódot folytat.
Ha odaadnám hatmillióért a Golgotát, úgy érezném magamat, mint egy balek, akit átvertek. És ez nem egy jó érzés.
Pákh Imre 2003-ban kölcsönadta a magyar államnak a tulajdonát képező Golgota című világhírű Munkácsy-képet. A magyar állam 2013-ban megegyezett a gyűjtővel, hogy 9 millió dollárért megveszi a festményt.
Pick szalámi, herendi porcelán, makói vöröshagyma, Zwack gyomorkeserű, tokaji aszú, Kotányi fűszerkeverék vagy éppen a néprajzi kategóriába tartozó matyó hímzés – mind megannyi hungarikum, amelyek megteremtését, elterjesztését nagyrés

Oldalak