Kereső toggle

Háttér

AKTUÁLIS
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2016. 06. 17. (XX/24)

Európa egyelõre nem nézett szembe saját identitás­válságával.
A katonai szakzsargon a könnyen támadható célpontokat puha célpontoknak nevezi. Az iszlám fundamentalizmus kihívásával szembenézni kénytelen Európa egyelőre nem veszi tudomásul, hogy háborúban áll.
Vajon ki fogadna ma örökbe egy néma és vak cigány kisfiút? Vagy egy Down- szindrómás kisbabát? Esetleg három óvodáskorú roma testvérpárt?
Jazidi férfi jellegzetes viseletben. Fotó: Jászberényi Sándor
A jazidik egy maroknyi, kurd etnikumhoz tartozó nép, amely nagyrészt az iraki Szindzsár-hegységben élt – egészen két évvel ezelőttig, amikor az Iszlám Állam különös kegyetlenséggel el nem űzte őket onnan.
Orosz futballhuligánok az X-Faktorhoz hasonló „tehetségkutatókon” választották ki azt a 150 „harcost”, akiket azután Franciaországba küldtek, hogy a rivális szurkolók ellen küzdjenek – állítja a brit The Sun című bulvárlap.

2016. 06. 10. (XX/23)

Polgármestereket, helyi és megyei tanácsosokat választottak Romániában az elmúlt hétvégén, persze csak azok, aki egyáltalán elmentek szavazni.
Akár egy, akár egy focicsapatnyi gyermek teszi teljessé a családot, abban egyetérthetünk, hogy a szülés (születés) és az azt megelőző várandósság az emberi élet egyik legemlékezetesebb időszaka.
Ha valaki a morális felsőbbrendűsége tudatában vív egy háborút, azzal egyúttal arra is kötelezi magát, hogy a morális célokat a hadviselésébe is beépítse.
„Férjemmel Németországban dolgozunk.

2016. 06. 03. (XX/22)

Pakisztániak és afgánok százai állnak sorban és várják, hogy megkereszteljék őket Hamburgban. Rengetegen térnek át Hollandiában és Dániában is muszlim hitről keresztény hitre, és a trend úgy tűnik, csak erősödik.
Egy kiló csirke 24 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, az alapélelmiszerekből súlyos hiány van, évente pedig csaknem 30 ezer embert gyilkolnak meg az országban – mindez a világ legnagyobb olajlelőhelyének számító Venezuelában.
Fotó: Sebestyén István
Ruanda a legtöbb ember számára az 1994-es kegyetlen nép­irtásról ismert, amely több mint egymillió ember életébe került.
Eva Velasquez, az Identity Theft Resource Center vezetõje.
2016-ban eddig 6 millió adatvédelmi visszaélést regisztráltak az Identity Theft Resource Center kimutatásai szerint. Az adatlopások nagy része napjainkban is főképp amerikai vállalatok ellen irányul.
Újra célkeresztben a Google. Ha az aktuális bírósági eljárás számukra negatív eredménnyel zárul, akkor az Európai Unióban eddig kiszabott legnagyobb bírsággal – mintegy 3 milliárd euróval – lesz kénytelen szembenézni.
Ukrajnában a második minszki egyezmény aláírása óta állóháború van.

2016. 05. 27. (XX/21)

Havi egy estét terveztek, de ma már heti 3–4 napon is előfordul, hogy 16 vendégnek szolgálnak fel a pécsi Kóstoldában.
Hódy László
A magyar kosárlabda Aranycsapata 1955-ben többek között a címvédő Szovjetunió legyőzésével lett Európa-bajnok Budapesten.
Tavaly megugrott a házasságkötések száma, és a születések száma is nőtt kicsit – a többletet házasságon kívül született gyerekek adták.
Választási kampány Marosvásár-helyen. Soós Zoltán szerint elő fognak kerülni az „etnikai kérdések”.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy az erdélyi magyarság számára sorsdöntő év lesz 2016, több szempontból is. Romániában ugyanis júniusban önkormányzati, novemberben parlamenti választások követeznek.
Aki jól ismeri a mai okostelefonokat, minden bizonnyal találkozott már a készülékbe gyárilag telepített virtuális asszisztenssel is.

2016. 05. 20. (XX/20)

„Az alternatív orvoslás és táplálkozás filozófiái egy kaptafára készülnek: igazolatlan hatásúak vagy bizonyítottan hatástalanok” – írja könyvében Boldogkői Zsolt.
Zsidó katonák egy bécsi zsinagógában az I. világháború idején.
A nemzeti identitás egyik legfontosabb összetevője a nemzeti érdek iránti, mély meggyőződésen alapuló, áldozatot hozni kész lojalitás.
Kevés veszélyesebb küldetés létezik egy nyugati újságíró számára mint, hogy látogatást tegyen az Iszlám Állam területén. Az egykori német kereszténydemokrata képviselő, Jürgen Todenhöfer ennek ellenére 10 napot töltött el Szíriában és Irakban a...

2016. 05. 13. (XX/19)

Rohamosan fejlŐdik a technológia, mára életünk szinte minden területére behatoltak az újításai.
Jónás Tímea nagyon messziről, egy Záhony melletti falu cigánytelepéről indulva jutott el odáig, hogy április 1-jén kinevezték főápolónak a fővárosi Nyírő Gyula Kórház OPAI egyes számú pszichiátriáján.
Egyre gyakrabban hallunk új technológiai eszközök megjelenéséről, kezdve az egyre okosabb telefonoktól az okosodó órákon át az okosgyűrűkig. Sokan teszik fel a kérdést: mire jók ezek?
A tervek szerint az Alcsút-Felcsút-Puskás Akadémia szakaszon elkészült kisvasút tovább épülne Bicskéig, majd onnan Etyekig.
Gideon Greif izraeli történész több évtizede foglalkozik az auschwitzi borzalmak ismerőivel, a sonderkommandósokkal. Hosszú évek alatt felkereste mindazokat a túlélőket, akiket csak tudott, és leírta történetüket.
A mellékhelyiségek váltak napjaink emberi jogi küzdelmei­nek fő színhelyévé.
Amikor ezeket a sorokat írom, mélyen bent vagyok iraki területen, holott nincs iraki vízumom.

2016. 05. 06. (XX/18)

Számtalan tudományos kísérlet igazolja a zene jótékony hatásait. Mindannyian tapasztaltuk már, miként hat a lelkiállapotunkra: felpörget, felvidít, romantikus hangulatba ringat, vagy épp melankolikussá tesz.

Oldalak