Kereső toggle

Háttér

AKTUÁLIS
Pénteken katonai puccskísérlet történt Törökországban, melyet rövid távon elfojtott az elnök, Recep Tayyip Erdogan és kormánya. Jelenleg a megtorlás zajlik, tömeges letartóztatások történnek szerte az országban. Isztambulban vagyunk.
Valóságos popsztárnak számít akadémiai körökben Judith Butler, a gender- és queer-elméletek, valamint a modernkori feminizmus meghatározó alakja, aki Németországban néhány éven belül a második jelentősebb kitüntetését kapta. Éppen ott, ahol a nagy nyugati államok közül utolsóként nem vezették még be a melegházasság intézményét.
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2016. 07. 15. (XX/28)

Demény Pál demográfusnak a – nem éppen a mainstreamhez illeszkedő – elképzelése szerint az életszínvonal javulásával nem feltétlenül gyarapodik az emberiség, mivel az emberek gyermekvállalás helyett egyre inkább az anyagi jólétük növe
Virginia Raggi, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje lett Róma első női főpolgármestere a múlt hónapban tartott olaszországi helyhatósági választások második fordulójában.
A válságossá váló hazai szakemberhiány megoldására 250 ezer „kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő” EU-n kívüli országokból való bevonását javasolta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége.

2016. 07. 08. (XX/27)

Márton Áron püspök Erdély történelmének egyik legendája. A huszadik század összes rendszerével szemben állt, de semelyik nem tudta megtörni humanizmusát, emberségét.
Fotó: Reuters
Szíriában a kurd önvédelmi erők (JPG) és szövetségeseik a kalifátus fővárosának, Rakkának a külvárosát ostromolják, míg Irakban a bagdadi kormány a kurd autonómia pesmergáinak segítségével végrehajtott moszuli offenzívát tervezi.
Év közben volt, aki örömmel, volt, aki elborzadva olvasta, hogy valami nemzetek feletti szuperligát készülnek létrehozni a legnagyobb klubok képviselői.
Fotó: MTI
Július 5-én nulla órától új határőrizeti rendszert vezettek be a magyar hatóságok a horvát–magyar és a szerb–magyar határon, amelynek célja, hogy ne tartózkodjanak jogellenesen migránsok az ország területén – jelentette be Szegeden Ba
Fotó: Somorjai László
„Az élet ellentéte nem a halál, hanem a közöny” – vallotta a napokban elhunyt Elie Wiesel.

2016. 07. 01. (XX/26)

Bill Gates amerikai üzletember legújabb húzásaként génmódosított moszkitókat vetne be a Zika-vírus és a malária megfékezésére – írta a Bloomberg.
A napokban jelent meg a LinkedIn Legvonzóbb vállalatok toplistája. A rangsor a világ top 25 munkáltatóját tartalmazza – ám a szakmai közösségi oldal felhasználóinak észrevételei és visszajelzései alapján készült.
Fotó: Semmelweis Egyetem
Csuka Dorottya 2004-ben, az ELTE biológia szakán kezdte tudományos pályafutását, negyedévesen egy ritka vesebetegséggel foglalkozó kutatócsoporthoz csatlakozott, ahol olyan mérő­módszereket fejlesztettek ki, amelyek a betegellátásban
A jelentés szerint Jackson rengeteg pornográf tartalmat, köztük mezítelen gyerekekről készített fényképeket és videókat is tartott otthonában. A rendőrség 2003-ban jutott hozzá ezekhez az anyagokhoz, amikor egy szexuális zaklatási ügy kapcsán...

2016. 06. 24. (XX/25)

Egyre többen választják a természethez közeli életmódot világszerte, ami hosszú távon az egyetlen ésszerű életvitellé válhat a téma kutatói szerint.
Sokat beszélgetni, és minél több internetmentes, közös szabadnapot beiktatni az éle-tünkbe – így foglalható össze a szakemberek tanácsa arra vonatkozóan, hogyan vészeljük át a szünidőt és az egész életet úgy, hogy a gyerekünk ne váljé
A migrációs hátterű emberek hajlamosabbak a pszichiátriai betegségekre, depresszióra, szorongásra, és akár a muszlimok túlzott vallásossága is akadályozhatja a zökkenőmentes orvosi ellátást, egyrészt a nőkkel szembeni előítéletek, más
„Akik beállnak Orbán és kopaszai mellé szurkolni annak a futballcsapatnak, amelyik az övé, mert megvette, mert kisajátította, mert ő vezeti, mert ő pénzeli, mert neki rúgják a gólokat, mert tőle kapják a pénzt, mert a sikereik Orbán sikerei, azok

2016. 06. 17. (XX/24)

Európa egyelõre nem nézett szembe saját identitás­válságával.
A katonai szakzsargon a könnyen támadható célpontokat puha célpontoknak nevezi. Az iszlám fundamentalizmus kihívásával szembenézni kénytelen Európa egyelőre nem veszi tudomásul, hogy háborúban áll.
Vajon ki fogadna ma örökbe egy néma és vak cigány kisfiút? Vagy egy Down- szindrómás kisbabát? Esetleg három óvodáskorú roma testvérpárt?
Jazidi férfi jellegzetes viseletben. Fotó: Jászberényi Sándor
A jazidik egy maroknyi, kurd etnikumhoz tartozó nép, amely nagyrészt az iraki Szindzsár-hegységben élt – egészen két évvel ezelőttig, amikor az Iszlám Állam különös kegyetlenséggel el nem űzte őket onnan.
Orosz futballhuligánok az X-Faktorhoz hasonló „tehetségkutatókon” választották ki azt a 150 „harcost”, akiket azután Franciaországba küldtek, hogy a rivális szurkolók ellen küzdjenek – állítja a brit The Sun című bulvárlap.

2016. 06. 10. (XX/23)

Polgármestereket, helyi és megyei tanácsosokat választottak Romániában az elmúlt hétvégén, persze csak azok, aki egyáltalán elmentek szavazni.
Akár egy, akár egy focicsapatnyi gyermek teszi teljessé a családot, abban egyetérthetünk, hogy a szülés (születés) és az azt megelőző várandósság az emberi élet egyik legemlékezetesebb időszaka.
Ha valaki a morális felsőbbrendűsége tudatában vív egy háborút, azzal egyúttal arra is kötelezi magát, hogy a morális célokat a hadviselésébe is beépítse.
„Férjemmel Németországban dolgozunk.

2016. 06. 03. (XX/22)

Pakisztániak és afgánok százai állnak sorban és várják, hogy megkereszteljék őket Hamburgban. Rengetegen térnek át Hollandiában és Dániában is muszlim hitről keresztény hitre, és a trend úgy tűnik, csak erősödik.
Egy kiló csirke 24 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, az alapélelmiszerekből súlyos hiány van, évente pedig csaknem 30 ezer embert gyilkolnak meg az országban – mindez a világ legnagyobb olajlelőhelyének számító Venezuelában.
Fotó: Sebestyén István
Ruanda a legtöbb ember számára az 1994-es kegyetlen nép­irtásról ismert, amely több mint egymillió ember életébe került.
Eva Velasquez, az Identity Theft Resource Center vezetõje.
2016-ban eddig 6 millió adatvédelmi visszaélést regisztráltak az Identity Theft Resource Center kimutatásai szerint. Az adatlopások nagy része napjainkban is főképp amerikai vállalatok ellen irányul.

Oldalak