Kereső toggle

Háttér

AKTUÁLIS
A 21. században elképzelhetetlennek tartott körülmények között építik kenyai, nepáli és más nemzetiségű munkások a 2022-es katari futball-világbajnokság létesítményeit. Nemzetközi szakszervezeti konföderációk azzal vádolják a FIFA vezetőit, hogy modern kori rabszolgatartáshoz asszisztálnak, amikor szemet hunynak a munkásokat sújtó embertelen körülmények fölött.
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2017. 02.10. (XXI/06)

Hozzávetőleg 18 millió ember töltött el hosszabb-rövidebb időt az úgynevezett Gulag-táborrendszerben 1929 és 1953 között. A „málenkij robotra” elhurcolt magyarok száma 700 ezerre tehető, akik közül 300 ezren már nem tértek haza.
Mark Zuckerberg egy kínai buddhista szentélyben. Szakított az ateizmussal, de hogyan tovább?
Egyre nagyobb sebességgel terjed a buddhizmus az amerikai gazdasági vezetők között. Igaz, az ateizmusukról híres techguruk a Szilícium-völgyben a buddhizmusból is saját belátásuk szerint válogatnak, így egy teljesen új vallási irányzat van...

2017. 02.03. (XXI/05)

„Ha még nem hallottál róla, az csak azért van, mert ő így akarta“ - írta a The Huffington Post Arthur J.
Alkoholista munkanélküliből lett az EU vezető politikusa, most Angela Merkelt győzné le a német baloldal új vezetője, Martin Schulz.
Betiltotta a marosvásárhelyi táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását, és újra a Heinekennek kedvező döntést hozott, immár másodfokon, így az ítélet jogerős.
Kutatók hosszú évek, ha nem évtizedek óta dolgoznak azon, hogy különböző fajok testi sejtjeit kombinálják, azaz kimérákat hozzanak létre.
A szaúdi királyi ház legitimitását az átlagosan évi másfél millió zarándok oltal­mazása (is) adja.
Mielőtt a Rijádot Mekkával összekötő autóút Mohamed szülővárosa felé kanyarodna, kék, többnyelvű tábla igazítja el az utazókat. Az van ráírva, hogy „no non-muslims beyond this point”, és mutatja a hitetleneknek, merre van az elkerülőút.
Több száz év kellett ahhoz, hogy a magyarországi, erősen zárt sváb faluközösségek felbomoljanak, s az 1950-es évek után elterjedjenek a vegyes házasságok és a magyar nyelvhasználat. A váltás nem spontán módon ment végbe, hanem egyének és...

2017. 01.27. (XXI/04)

Donald Trump autógyárak vezetõivel tárgyal a Fehér Ház Roosevelt-termében.
„Ezek az elveim: Vegyél amerikai terméket!
Torgyán József Mátészalkán született 1932-ben, ugyanabban az évben, amelyben a rendszerváltás korszakának két miniszterelnöke, Antall József és Horn Gyula.
Emberiség ellen elkövetett bűncselekmények miatt Romániában bűnvádi eljárás indult Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman egykori miniszterelnök, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Virgil Mãgureanu ellen az 1990-
Donald Trump már azelőtt elkezdte irányítani a közgondolkozást, hogy beiktatták az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökének.
1970 és 2016 között a családalapítási szokások jelentősen átalakultak, s emiatt mára eljutottunk odáig, hogy a nők gyermekvállalási hajlandósága jellemzően 35, sőt 40 év körül növekszik meg – holott régebben erre a korra már kialakult a végleges...

2017. 01.20. (XXI/03)

Több tízmilliárd forintot osztott szét a kormány 2016 utolsó napjaiban sporttámogatásokra és sportcélú ingatlanfejlesztésekre, többek közt futballstadionok, labdarúgó-akadémiák, sportpályák és multifunkciós sportcsarnokok létesítésére
Dél-Koreai nõk tiltakoznak a kormány abortuszt korlátozó döntései ellen.
Különösen az ázsiai országok küzdenek a szelektív abortusz problémájával, vagyis azzal, hogy a szülők elvetetik a magzatot, amennyiben az lány.
Mikics András és Lõrincz Szilvia. A közös alkotómunka során nem összeadódik, hanem megsokszorozódik a teljesítmény.
„Nem akartunk többé luxust tervezni és tervgyárként működni.
Verespatak aranya már-már legendává vált az elmúlt évtizedekben, a városka alatt ugyanis 300 tonna arany és 1600 tonna ezüst rejtőzik.
A liberális felfogás szerint a pornográfia minden korban „körülvett” bennünket, így kár túldimenzionálni az egyénre és a társadalomra gyakorolt káros hatásait. Az internet megjelenésével azonban a történelemben egyedül­álló módon vált elérhetővé...
Az EMMI megrendelésére készült felmérés szerint sem elégedettek a magyarok az oktatási rendszerrel. A Tanítanék Mozgalom február 1-jén újabb tüntetésre készül. A szakmai konfliktust közben politikai felhangok is színesítik, miután a kormány a peda­...
Két éve a repülőtéren vártam Udo Ulfkottéra, akit magyarországi ki­adója, a Patmos Records hívott meg a nemzetközi könyvfesztiválra. Udo akkor már igazi sztárszerző volt, a Megvásárolt újságírók című könyvét milliós példányszámban vásárolták...

2017. 01.13. (XXI/02)

2016 decemberében az Oxford Dictionaries szerkesztői a post-truth kifejezést választották az Év Szavának. A kifejezés magyarul nagyjából úgy adható vissza, hogy az igazság/tények után vagy az ismert előtagot megtartva poszt-igazság.
A börtönben Szálasi Ferenc figyelme leginkább arra irányult, hogy a Politikai Rendészeti Osztály vezetőjét, Péter Gábort ügye közvetítőjének nyerje meg.
„A kormány támogatja az egyszülős családokat: nem elítélni, hanem segíteni kell őket és azokat a gyermekeket, akiket egy szülő nevel” – mondta nemrég Novák Katalin, az EMMI szakállamtitkára, továbbá bejelentette, hogy a gyermeküket eg
A Rowling által teremtett „boszorkány kisfiú” brand ma 15 milliárd dollárt ér.
J. K. Rowling, a modern, okkult ifjúsági irodalom legkedveltebb szerzője újra felkerülhet a (dollár)milliárdosok listájára.
Bob Dylan, Bill Gates, Immanuel Kant, Mark Zuckerberg. Nem is gondolnánk, de ezek az emberek hasonlítanak egymásra, nemcsak a sikerben, hanem abban is, hogy mindannyian introvertált személyiségek.
A madárinfluenza novemberi megjelenése lehetetlen helyzetbe hozta a baromfitenyésztőket.
„Tovább kell lépnünk azon, hogy csak XX van és XY, kék és rózsaszín, eljött egy idő, hogy új fejezeteket nyissunk annak érdekében, hogy mindnyájan, nemünktől vagy annak hiányától függetlenül is boldogan éljünk ezen a Földön. Ezért mutatja be önöknek...

2017. 01.06. (XXI/01)

Balogh Enikõ. Az adakozás a debreceni egyetemista kedvenc hobbija.
Balogh Enikő orvostanhallgató szerint a jótékonyság az egyik leghatékonyabb gyógyszer.
Dávid autóversenyző. 2017 márciusában tölti be a 15. életévét. Fiatal kora ellenére, már több mint 100 futamon vett részt, hatalmas sikerrel.

Oldalak