Háttér

AKTUÁLIS
„Képmutatástól az aposztáziáig” – így pellengérezi ki az együtt­érzést mutatókat a Dabig magazin.
Az Iszlám Állam nevű halálszekta, mely jelenleg is ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria egy Nagy-Britannia méretű területét, a világ legjobb propagandagépezetével rendelkezik, mely nyugati médiabirodalmak színvonalán- és hatásfokán működik. Nem véletlenül.
Ékes Ilonát, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökét nemrég a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének polgári tagozatával tüntette ki a köztársasági elnök.
LEGUTÓBBI LAPSZÁMOK

2015. 03. 20. (XIX/12)

Fahidi Éva A Dolgok Lelke című dokumentatív családregényéhez hasonló igaz és szép még nem született a soáról. Egyes szám első személyű, szívbelsőig érő fájdalmas vallomás ez: a 49 főt elveszítő magyar családból Éva marad egyedül.
A második világháború kezdetben alig érintette Sátát, ezt az 1400 lakosú borsodi kisközséget, melynek lakói bányákban, az ózdi kohászatban, hadiüzemekben dolgoztak, ez adott mentesítést számukra a katonai szolgálat alól.

2015. 03. 13. (XIX/11)

Terror, önkény, katonák és rendőrök által elkövetett embertelen kínzások, majd évekig tartó menekülés, hátrahagyott, esetleg elvesztett családtagokkal és ingóságokkal a háttérben – a háborús övezetekből, például Szíriából érkező, élet
 Mérő László matematikus-pszichológus könyvének címe – Az érzelmek logikája – már önmagában is paradoxnak tűnik, hiszen gondolkodásunktól alapvetően idegen, hogy bármiféle kapcsolatot feltételezzünk az érzelmek és a logika közt.

2015. 03. 06. (XIX/10)

A tartós párkapcsolat nélkül élők aránya Európában lassan eléri, Magyarországon már meghaladja a házasságban élőkét. Ugyanakkor még mindig a házaspároknál születik a gyerekek többsége.
Bérelj egy egész falut egy hétvégére!
Február 15-én az Iszlám Állam rituálisan kivégzett 21 kopt keresztényt Líbiában. A lefejezésről készült videó bejárta a világot.

2015. 02. 27. (XIX/9)

A kaposvári cigánytelepen született, tizenhét éves korában férjhez akarták adni, de ő inkább tanulni akart és tanítani.
70 évvel a második világháború után gőzerővel fegyverkezik a világ, mutatják a fegyvergyártó cégek eladásai. A Föld 23 országa duplázta meg hadi kiadásait 2004 és 2013 között.
„Azt sokan tudják rólam, hogy mennyire nagyra tartom Hamvas Bélát, Prohászka Ottokárt vagy Julius Evolát, mint ahogy azt is, hogy Baranyi Tibor Imre, tradicionális gondolkodó az egyik fő tanácsadóm szellemi kérdésekben” – nyilatkozta

2015. 02. 20. (XIX/8)

A Déli-Kárpátok lábánál fekvő Argeş megyei Slatina falu egy átlagos román falucska a fogarasi hegyi települések végtelen sorában.
Ügynökök révén azt terjeszteni befolyásos ellenzékiekről, hogy ügynökök – már a rendszerváltás előtt is ez volt az állambiztonsági szervek egyik leghatékonyabb eszköze a nem kívánatos személyek likvidálására.
Varga Tibor egy tönkretett táborhelyen. Kevés jó szót kapnak a menekültek.
Az utóbbi hetek koszovói menekülthulláma Magyarországon is újra ráirányította a figyelmet az európai migráció problémájára.

2015. 02. 13. (XIX/7)

A Kínában viszonylag új keletű protestantizmus olyannyira felvirágzott Vencsouban, hogy sokan „új Jeruzsálemként” kezdték emlegetni a várost, amelyben már több mint egymillióra becsülik a gyülekezetek népességét.
Az elmúlt héten az Egyesült Királyság alsó házának képviselői elsöprő többséggel módosították az Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Törvényt (Human Fertilisation and Embryology Act), amely egy eddig csupán állatokban tesztelt el
Néhány évtizede Magyarországon is erőteljesen érzékelhető az a szándék, hogy a Nyugat-Európában és az USA-ban már régóta tömegeket megmozgató Valentin-napot itt is a szerelmesek elfogadott ünnepnapjává tegyék.
Nálunk nincs klasszikus polgári középosztály, a közép­rétegbe tartozók fele szakmunkás foglalkozású.
A magyar társadalom osztályszerkezete az utóbbi 10-12 évben tovább torzult. Továbbra sem alakult ki egy meghatározó súlyú középosztály, sőt inkább csökkent a középréteg aránya.
Debalcevóért átfogó hadműveletet indított az oroszpárti Donyecki Népköztársaság hadserege, a város polgári lakosságát evakuálták. Dörögnek az ágyúk mindkét oldalon, a becsapódáskor megremeg a föld.

2015. 02. 06. (XIX/6)

Az első világháborúban 320 ezer zsidó vonult be az osztrák–magyar csapatokhoz, közülük 30 ezren vesztették életüket.
Mi van akkor, ha egy óvónő évekig alpári stílusban üvöltözik a rábízott apróságokkal, rángatja, sőt megüti őket? Ha azt mondogatja a négyéveseknek, hogy elmebetegek, degeneráltak? Ha szidja előttük a szüleiket?

2015. 01. 30. (XIX/5)

Kína ateista államként definiálja önmagát, azonban a különböző vallási felekezetekhez tartozó, magukat kereszténynek vallók száma egyre növekszik.
Az Egyesült Államok után a 21. században Kína lesz a keresztény missziós tevé­kenység fő zászlóvivője – ezt a meglehetősen ambiciózus prognózist fogalmazta meg a Heteknek nyilatkozva Lin Zhiyi (Lin Csüji), egy Budapesten élő lelkész.
Florence La Bruyère több mint két évtizede tudósítja Magyarországról a Libération nevű francia újságot. Január 7-én éppen szabadságon volt, Párizsban.

2015. 01. 23. (XIX/4)

Múlt év végén az észak-koreai kormány szokatlan formában fejezte ki nemtetszését a Sony Pictures által készített filmvígjáték kapcsán (Az interjú), amely vitatható minőségben ugyan, de nevetségessé tette a kommunista diktatúrát.
Több tavalyi évértékelőben is azt olvashattuk, hogy ismét közelebb kerültünk a valóság és a sci-fi közötti határvonal elmosódásához.
Mohamed-ábrázolás a 18. századból.
A nyugati világot sokkolja az a felismerés, hogy rendszeresen akadnak olyan muszlimok, akik úgy érzik: az iszlámot ért kritika kezelésének egyetlen módja a véres bosszú és a megfélemlítés.

2015. 01. 16. (XIX/3)

Bizonyára nem mindegy, hogy egy idilli korszak vagy óriási konfliktusok küszöbén állunk: végül globális hegemóniára tesz szert a liberális demok-rácia, vagy kulturális és vallási töréspontok mentén reped szét a világ, amiben élünk?
Szíriából a polgárháború kitörése óta – azaz 3 év alatt – az 1,8 millió keresztényből 700 ezren menekültek az ország határain túlra.