Háttér

AKTUÁLIS
Az elmúlt napokban két csillagászati hír is bekerült a globális mainstream hírfolyamba: a New Horizons űrszonda révén először pillanthattuk meg a Plútó jéghegyekkel tarkított felszínét, illetve a Kepler űrtávcső segítségével egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül.
A legutóbbi Gázai övezet elleni izraeli hadjárat során az izraeli kormány azt nyilatkozta, hogy azért nem mozdítják el a Hamasz-vezetést, mert a keletkező politikai vákuumban valami sokkal rosszabb venné át a helyét. E sorok írója – jó pár európai és amerikai politikai elemzővel egyetértve – ekkor politikai porhintéssel vádolta Izraelt.
LEGUTÓBBI LAPSZÁMOK

2015. 07. 24. (XIX/30)

Változóban van a multikulturalizmus ideológiájának megítélése Európában. A ha­gyományosan bevándorláspárti országokban is egyre többen emelik fel a hangjukat a „parallel társadalmak” létjogosultságával szemben.
Kádas István igazgató szerint  a gyerekek között nincsenek vallási ellentétek.
A hazánkba növekvő számban érkező menekültek jelentős része gyermek. Családjuk nemzetisége, vallása, politikai álláspontja miatt saját hazájukban többnyire súlyosan veszélyeztetett az életük.
Beszüntette évenkénti létminimum-számításait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), mondván: túl sok ember – a népesség 40 százaléka – tartozik a létminimum alatt élők körébe, ami szerintük irreálisan sok szegényt jelez.
Három éve még kalasnyikovval lövöldözött, ma már azt mondja, nem az erőszak, hanem az evangélium hozhat felemelkedést a magyarság számára. Endrésik Zsolt volt jobbikos országgyűlési képviselő két éve  megtért Jézushoz.

2015. 07. 17. (XIX/29)

Egy éve robbant ki Izrael és a Hamasz legutóbbi összecsapása, az Erős Szikla Hadművelet (Operation Protective Edge), mely három izraeli fiatal elrablása és meggyilkolása után indult.
Szeptemberben Milánóban rendezik meg 27. alkalommal a Fiatal Tudósok Európai Uniós Versenyét. Itt méreti meg magát a 17 éves Király Szilvia, aki nemrégiben elnyerte a hazai Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik első díját.
Hetvenegy évvel ezelőtt, 1944. július 20-án követék el az Adolf Hitler elleni legismertebb merényletkísérletet. A robbantás a Führer híres főhadiszállásán, a mai Lengyelország területén felépült Farkasodúban (Wolfschanze)történt.
Nem tart még ott, mint Elon Musk a Teslával, de legalább annyira elszánt. Középiskolában hármas tanuló volt, de az elektronikával és az autókkal szenvedélyesen foglalkozott.

2015. 07. 10. (XIX/28)

Életkép  a 2014-es fel- vonu­lásról.
„Amikor a melegaktivisták arról beszélnek, hogy »20 esztendőnk hatalom« (ez az idei Budapest Pride jelmondata – a szerk.), akkor nyilvánvalóvá teszik, hogy egy ideológiai harcot folytatnak, amelynek a célja szerintem nemcsak önmaguk i
Az Európai Unió előbb súlyosan félrekezelte a hellén adósságválságot, majd a közgazdászvilág egyre erőteljesebb kritikái ellenére a politikai érdekek oltárán feláldozta a görögöket – állítja Pogátsa Zoltán, aki Athénból válaszolt a He
Húsz évvel ezelőtt, 1995. július 11-től 18-ig gyilkolták le a szerb csapatok a boszniai muzulmánok által lakott Srebrenica teljes férfi­lakosságát a kamaszfiúktól az aggastyánokig.
Számos jel utal arra, hogy Szaúd-Arábia markánsan átalakítja külpolitikai kapcsolatait, és ez az egész Közel-Kelet számára nagy jelentőséggel bírhat.
Havas Henrik szerint katasztrofális a magyar büntetőpolitika: sok börtönben embertelen körülmények uralkodnak, és a büntetés-végre­hajtás filozófiája is hibás.
A jól működő hagyományos család a legerősebb egészségvédő tényező a világon.

2015. 07. 03. (XIX/27)

Az úgynevezett arab tavasz óta Tunézia kemény harcot folytat az iszlamista terror ellen, és nem áll nyerésre: könnyen lehet, hogy a térség visszafordíthatatlanul a dzsihádisták bázisává válik, ahol háborítatlanul tudják kiképezni az i
Az ipari forradalom óta sötét felhőként lebeg a munkavállalók szeme előtt a gépesítés térnyerése, ami az emberi munkaerő kiszorításával jár.
A pornóipar hússzor annyi filmet gyárt évente, mint Hollywood. A legtöbb ilyen tartalom az Egyesült Államokból származik, a második helyen Németország áll.
Sokan, beleértve e sorok íróját is, úgy gondolták, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egészen addig képes államot játszani, amíg az offenzívája tart, utána gazdaságilag csuklik össze, hiszen a zömében külföldi dzsihádistákat fi

2015. 06. 26. (XIX/26)

A Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Emlékközpont gyűjteményében találtam rá olyan női visszaemlékezésekre, melyeknek szerzői a dokumentumregény alcímet adták. A 400 női kézirat közül 55 hosszabb terjedelmű szöveget vizsgáltam át.
A tudományos világ egyik legkurrensebb területe a mesterséges intelligencia fejlesztése.
A „putyini agresszió” és ennek vélt vagy valós ukrajnai és magyarországi következményei volt a témája a Szabad Piac Alapítvány hétfői konferenciájának, amelyet mérsékelt érdek-lődés mellett tartottak meg hétfőn a Mozsár Kávézóban.

2015. 06. 19. (XIX/25)

A közép-afrikai Lucien Imbit és kilenc társát muszlim milicisták végezték ki – pusztán keresztény hitük miatt. A 48 éves lelkipásztor csodával határos módon élte túl az incidenst.
„Egész Argentína sírt már a vállamon” – mondja Ignacio Montoya Carlotto, aki csak jóval harmincadik születésnapja után tudta meg, hogy nevelőszülőknél nőtt fel. Akármerre megy, valaki mindig megöleli, aztán könnyekben tör ki.
Messze a Jobbik a legnépszerűbb párt a hazai egyetemisták és főiskolások körében, utána jön az LMP, és a harmadik helyre szorult vissza a Fidesz.
Összecsapások a francia–olasz határon, kamionokra kapaszkodó bevándorlók Calais-ban, négyméteres kerítés építése a magyar–szerb határszakaszon.

2015. 06. 12. (XIX/24)

Brain Bar címmel rendezett műfajteremtő konferenciát a Design Terminal Budapest szívében. A háromnapos rendezvényen nemzetközi szaktekintélyek adtak elő, vitáztak, elmélkedtek az emberiség találkozásáról a technikával.
„Figyeltem múltkor Friderikusz műsorát, amiben a Való Világ-os Alekosszal beszélgetett, aki a nyereményéből lakást vett, és most él bele a semmibe: naponta 11-kor kel, aztán kóvályog a plázában.
Ötvenhét éve, 1958. június 9-e és 15-e között zajlott le Budapesten Nagy Imre és társai pere, melynek nyomán a forradalom miniszter­elnökét két társával együtt kivégezték.