Háttér

AKTUÁLIS
Képünk illusztráció
A zsálya nem virág, a kristály nem valamiféle kőzet, a katica pedig nem bogár – ezt már a legkisebb gyerek is tudja számos magyar településen. A felsorolt szavak a magyar kistelepüléseken élő fiatalok által nagy mennyiségben használt drogokat jelölik.
LEGUTÓBBI LAPSZÁMOK

2015. 05. 15. (XIX/20)

Felújított (fent) és romos állapotban hagyott (lent) bunker.
A második világháború befejezésének hetvenedik évfordulóján megélénkült az érdeklődés a világháborús emlékművek, emlékhelyek és szimbolikus létesítmények iránt.
2013 nyarán az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenességre hivatkozva törölte a házasság védelméről szóló törvény több paragrafusát, és teret nyitott a melegházasság széles körű legalizálásának.

2015. 05. 08. (XIX/19)

A tisztességtelen, átláthatatlan lobbizás a legnagyobb korrupciós kockázat ma Európában, az uniós érdekérvényesítés átláthatóvá tételéért lobbizó civil szervezeteket összefogó ALTER-EU és a Transparency International szerint is.
A modern technológia nem csupán a társadalom számos szegmensét alakította át, de titokban a mindennapi életünk számos területére is beszivárgott, megváltoztatva gondolkodásmódunkat és életvitelünket is.
Abban a világban, ahol az óvodások is iPadet kapnak karácsonyra, és ahol a jogászhallgatók is kizárólag a Facebookról tájékozódnak, elengedhetetlenül fontos a gyerekeket már kis kortól ránevelni a biztonságos internethasználatra.
Ocskay László  fiával, Györggyel
Ocskay az egyik leginkább elfeledett magyar hős, aki 1944 és 45 fordulóján fantasztikus bátorsággal és leleményességgel több ezer üldözött életét mentette meg...
Finta Szilvia, Tőzsér János, Bene László, Kánai András és Dr. Meskó Bertalan.
A jövőt sokan sokféleképpen megálmodták, a 20. században pedig egy teljesen új műfaj, a sci-fi jelent meg az irodalomban...

2015. 04. 30. (XIX/18)

A boldogság nemzetközi napja alkalmából neurológusok, közgazdászok és statisztikusok fogtak ismét össze, hogy harmadjára is megalkossák a World Happiness Reportot (WHR) az ENSZ kezdeményezésére.
A vízhiány ma minden kontinenst érint – a Föld lakosságának majdnem ötöde él olyan helyen, ahol kevés a rendelkezésre álló édesvíz.
Mindnyájunkra befolyással van, hogy éppen kicsoda az Egyesült Államok elnöke, illetve milyen alapelvek és ideológia mentén irányítja az országát: a legnagyobb gazdasági hatalom döntései kihatnak Európa...

2015. 04. 24. (XIX/17)

Versi Weiszberger Bözsi: Szürke   Szürke homály, szürke por Ott tanyázik a nyomor Az ablakomon szürke ég A tűz füstös szürkén ég A tálamban szürkés étel
A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont gyűjteményében értékes ritkaságokra bukkant Huhák Heléna muzeológus.
Április 15-én a világ a hírhedt bergen-belseni koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójára emlékezett.
Eddig több mint másfél millió ember menekült el a kurd regionális kormányzat területére az Iszlám Állam offenzívája elől. A kurdok mindenkit befogadtak, de a menekültek száma már túllépi a lakosság húsz százalékát.
2012 óta megállt a társadalmi egyenlőtlenségek folyamatos növekedése, ami a gazdasági fellendülés megindulásának, a reáljövedelmek növekedésének és részben a közmunkarendszer kiterebélyesedésének köszönhető.
„Világosan lehet látni, hogy ha egy roma fiatal mellett van egy mentor, aki támogatja, segíti őt mindenben, akkor komoly sikereket tud elérni” – állítja Katona István, aki szociális munkásként több intézményben is dolgozott ilyen segí

2015. 04. 17. (XIX/16)

Újabb szimbolikus lépéssel jelezte Barack Obama az eltérő szexuális identitással rendelkező polgárok közössége iránti elkötele­zettségét.
Lucian Boia ma az egyik legvitatottabb történész nemcsak Romániában, de talán egész Európában.
A világ egyik legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience is közölte a Magyar Tudományos Akadémia munkatársainak kutatási eredményeit. A dr.
A március végén, az egyiptomi Sharm el-Sheikben tartott csúcstalálkozón Szaúd-Arábia és Egyiptom bejelentette, hogy közös arab, szunnita hadsereget hoznak létre, melynek célja a terrorizmus elleni harc.
Ma még inkább a tudományos fantasztikum világába tartozik, hogy a terroristák internetes támadások révén fizikai károkat okozzanak, ugyanakkor a magyar kormányzati szervek kitettsége aggodalomra adhat okot – mondta a Heteknek Dr.

2015. 04. 10. (XIX/15)

Eric Metaxas Dietrich Bonhoeffer életéről írt tényregénye 2010-ben jelent meg, és elsöprő sikert aratott a könyvpiacon. Sokáig a New York Times bestsellerlistájának vezető helyén állt.
A Hetek a közállapotok egyik rákfenéjének tartja a pártállami titkosszolgálatok hatalomátmentését a demokráciába. Ezért is közlünk rendszeresen a témához kapcsolódó tényfeltáró anyagokat, interjúkat.
George Church. Új technológiai  genezisközpont.
Szupererős csontok, ellenállás az összes betegséggel szemben és felturbózott intellektuális képességek – a technikai eszközök elvileg már ma is lehetővé tennék, hogy genetikailag megtervezett újszülöttek jöjjenek világra.
Sudár Balázs. A hagyományõrzõ csoportok  a tudomány útmutatását igénylik hobbijukhoz,
A Magyar Tudományos Akadémia egy olyan könyvvel lepte meg a közvéleményt a múlt év végén, amely honfoglaló eleinket térben és időben is máshova helyezi, mint az elmúlt ötven év tankönyvi leckéi.

2015. 04. 03. (XIX/14)

Kommunikációs káoszba fulladt egy hét alatt a Germanwings tragédiája, és erről nem csak a média tehet.
Jelenet  Árpa Attila Csicska címû filmjébõl.  Nem fikció.
„Rendszeresen járok az egyik pilisi településre, ahol tudok egy családról, akiknek négy fiuk van. A legkisebbet, aki tizenhat éves, az apja eladta szolgának pár karton cigarettáért egy jómódú cigány családnak, akik magukkal vitték a gyereket az...
Makovecz Imre  a Parlamentben,  2011-ben
A Szent Korona kalandos sorsa „jól jelképezi Magyarország és a magyar állam több mint ezeréves viharos históriáját” – írja Pálffy Géza történész, az MTA „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője...

2015. 03. 27. (XIX/13)

A Stockholmban élő Kovács Gellért történész Alkonyat Budapest felett (Az embermentés és ellenállás története 1944–45-ben) című könyve a napokban jelent meg a Libri Kiadónál.