Háttér

AKTUÁLIS
LEGUTÓBBI LAPSZÁMOK

2015. 04. 17. (XIX/16)

Újabb szimbolikus lépéssel jelezte Barack Obama az eltérő szexuális identitással rendelkező polgárok közössége iránti elkötele­zettségét.
Lucian Boia ma az egyik legvitatottabb történész nemcsak Romániában, de talán egész Európában.
A világ egyik legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience is közölte a Magyar Tudományos Akadémia munkatársainak kutatási eredményeit. A dr.
A március végén, az egyiptomi Sharm el-Sheikben tartott csúcstalálkozón Szaúd-Arábia és Egyiptom bejelentette, hogy közös arab, szunnita hadsereget hoznak létre, melynek célja a terrorizmus elleni harc.
Ma még inkább a tudományos fantasztikum világába tartozik, hogy a terroristák internetes támadások révén fizikai károkat okozzanak, ugyanakkor a magyar kormányzati szervek kitettsége aggodalomra adhat okot – mondta a Heteknek Dr.

2015. 04. 10. (XIX/15)

Eric Metaxas Dietrich Bonhoeffer életéről írt tényregénye 2010-ben jelent meg, és elsöprő sikert aratott a könyvpiacon. Sokáig a New York Times bestsellerlistájának vezető helyén állt.
A Hetek a közállapotok egyik rákfenéjének tartja a pártállami titkosszolgálatok hatalomátmentését a demokráciába. Ezért is közlünk rendszeresen a témához kapcsolódó tényfeltáró anyagokat, interjúkat.
George Church. Új technológiai  genezisközpont.
Szupererős csontok, ellenállás az összes betegséggel szemben és felturbózott intellektuális képességek – a technikai eszközök elvileg már ma is lehetővé tennék, hogy genetikailag megtervezett újszülöttek jöjjenek világra.
Sudár Balázs. A hagyományõrzõ csoportok  a tudomány útmutatását igénylik hobbijukhoz,
A Magyar Tudományos Akadémia egy olyan könyvvel lepte meg a közvéleményt a múlt év végén, amely honfoglaló eleinket térben és időben is máshova helyezi, mint az elmúlt ötven év tankönyvi leckéi.

2015. 04. 03. (XIX/14)

Kommunikációs káoszba fulladt egy hét alatt a Germanwings tragédiája, és erről nem csak a média tehet.
Jelenet  Árpa Attila Csicska címû filmjébõl.  Nem fikció.
„Rendszeresen járok az egyik pilisi településre, ahol tudok egy családról, akiknek négy fiuk van. A legkisebbet, aki tizenhat éves, az apja eladta szolgának pár karton cigarettáért egy jómódú cigány családnak, akik magukkal vitték a gyereket az...
Makovecz Imre  a Parlamentben,  2011-ben
A Szent Korona kalandos sorsa „jól jelképezi Magyarország és a magyar állam több mint ezeréves viharos históriáját” – írja Pálffy Géza történész, az MTA „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője...

2015. 03. 27. (XIX/13)

A Stockholmban élő Kovács Gellért történész Alkonyat Budapest felett (Az embermentés és ellenállás története 1944–45-ben) című könyve a napokban jelent meg a Libri Kiadónál.
„Képmutatástól az aposztáziáig” – így pellengérezi ki az együtt­érzést mutatókat a Dabig magazin.
Az Iszlám Állam nevű halálszekta, mely jelenleg is ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria egy Nagy-Britannia méretű területét, a világ legjobb propagandagépezetével rendelkezik, mely nyugati médiabirodalmak színvonalán- és hatásfokán
Ékes Ilonát, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnökét nemrég a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének polgári tagozatával tüntette ki a köztársasági elnök.

2015. 03. 20. (XIX/12)

Fahidi Éva A Dolgok Lelke című dokumentatív családregényéhez hasonló igaz és szép még nem született a soáról. Egyes szám első személyű, szívbelsőig érő fájdalmas vallomás ez: a 49 főt elveszítő magyar családból Éva marad egyedül.
A második világháború kezdetben alig érintette Sátát, ezt az 1400 lakosú borsodi kisközséget, melynek lakói bányákban, az ózdi kohászatban, hadiüzemekben dolgoztak, ez adott mentesítést számukra a katonai szolgálat alól.

2015. 03. 13. (XIX/11)

Terror, önkény, katonák és rendőrök által elkövetett embertelen kínzások, majd évekig tartó menekülés, hátrahagyott, esetleg elvesztett családtagokkal és ingóságokkal a háttérben – a háborús övezetekből, például Szíriából érkező, élet
 Mérő László matematikus-pszichológus könyvének címe – Az érzelmek logikája – már önmagában is paradoxnak tűnik, hiszen gondolkodásunktól alapvetően idegen, hogy bármiféle kapcsolatot feltételezzünk az érzelmek és a logika közt.

2015. 03. 06. (XIX/10)

A tartós párkapcsolat nélkül élők aránya Európában lassan eléri, Magyarországon már meghaladja a házasságban élőkét. Ugyanakkor még mindig a házaspároknál születik a gyerekek többsége.
Bérelj egy egész falut egy hétvégére!
Február 15-én az Iszlám Állam rituálisan kivégzett 21 kopt keresztényt Líbiában. A lefejezésről készült videó bejárta a világot.

2015. 02. 27. (XIX/9)

A kaposvári cigánytelepen született, tizenhét éves korában férjhez akarták adni, de ő inkább tanulni akart és tanítani.
70 évvel a második világháború után gőzerővel fegyverkezik a világ, mutatják a fegyvergyártó cégek eladásai. A Föld 23 országa duplázta meg hadi kiadásait 2004 és 2013 között.
„Azt sokan tudják rólam, hogy mennyire nagyra tartom Hamvas Bélát, Prohászka Ottokárt vagy Julius Evolát, mint ahogy azt is, hogy Baranyi Tibor Imre, tradicionális gondolkodó az egyik fő tanácsadóm szellemi kérdésekben” – nyilatkozta

2015. 02. 20. (XIX/8)

A Déli-Kárpátok lábánál fekvő Argeş megyei Slatina falu egy átlagos román falucska a fogarasi hegyi települések végtelen sorában.
Ügynökök révén azt terjeszteni befolyásos ellenzékiekről, hogy ügynökök – már a rendszerváltás előtt is ez volt az állambiztonsági szervek egyik leghatékonyabb eszköze a nem kívánatos személyek likvidálására.
Varga Tibor egy tönkretett táborhelyen. Kevés jó szót kapnak a menekültek.
Az utóbbi hetek koszovói menekülthulláma Magyarországon is újra ráirányította a figyelmet az európai migráció problémájára.

2015. 02. 13. (XIX/7)

A Kínában viszonylag új keletű protestantizmus olyannyira felvirágzott Vencsouban, hogy sokan „új Jeruzsálemként” kezdték emlegetni a várost, amelyben már több mint egymillióra becsülik a gyülekezetek népességét.
Az elmúlt héten az Egyesült Királyság alsó házának képviselői elsöprő többséggel módosították az Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Törvényt (Human Fertilisation and Embryology Act), amely egy eddig csupán állatokban tesztelt el