Kereső toggle

Háttér

AKTUÁLIS
Az európai nagyhatalomnak számító Árpád-kori Magyarország fejlődését derékba törte az 1241–42-es tatárjárás: a kétmilliós magyar népesség akár 50 százalékát is kiirthatták a Batu kán vezette seregek. A mongol pusztítást és a válogatott kegyetlenkedéseket sokáig csak a – túlzónak tartott – korabeli beszámolók alapján lehetett rekonstruálni.
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2016. 04. 22. (XX/16)

Nem akármilyen sikert könyvelhetett el a Hit Gyülekezete fenntartásában működő nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnázium csapata a Régen volt? Hogy is volt?
Kreatív pálya­orientáció gyerekeknek, méretarányos díszletekkel.
Végy egy gyermeknevelés és oktatás iránt teljes szívből elkötelezett fiatalembert és néhány lelkes kollégáját az üzlet világából.
Bár Afrika most is tele van mélyen gyökerező ellentmondásokkal, az 1,2 milliárd lakosú kontinens még mindig hatalmas lehetőségeket rejt magában – derül ki a The Economist legutóbbi elemzéséből.
A kenyér-héjtól a sörös-dobozokig mindent pénzzé lehet tenni. Képünk illusztráció.
Évente kétszer van lomtalanítás Békéscsabán – örömünnep ez a szemétből élőknek. A szombat hajnali dermedtség lassan enged, melegszik az idő és a hajnali párából lassan kibontakoznak az utcákon elhelyezett szemét- és lomszigetek.
„Amikor Down-szindrómás kislányunk, Blanka kétéves volt, és egy játszótéren homokozott egy átlagos kortársával, a játszótárs anyukája hosszan figyelte őt.
Minden évben április 24-e az örmény népirtás emléknapja. A 101 évvel ezelőtt kezdődött – és két éven át tartó – deportálásoknak, öldökléseknek mintegy másfélmillióan estek áldozatul.
A dzsihád Mikulása – sokan csak így ismerték a bozontos szakállú Khalid Zerkanit, aki Brüsszel „terrornegyedében”, Molenbeekben botcsinálta „utcai prédikátorként” osztogatott tanácsokat és pénzt fiatal muszlimoknak, akik Szíriában, Sz
Horthy Miklós, a huszadik századi magyar történelem egyik legvitatottabb alakja. A személye körül újra és újra kiéleződő politikai pengeváltások mindmáig meghatározó részét képezik közéletünknek.

2016. 04. 15. (XX/15)

Fotó: Bloomberg
Jevgenyij Dvoszkin „nem egy angyal”. Az Egyesült Államokban már elítélték adócsalás miatt, így oda többé be sem teheti a lábát.
A 18 éves Farída Khalaf több hónapnyi szexrabszolgaság után néhány társával sikeresen megszökött az Iszlám Állam fennhatósága alól.
Ma már magától értetődőnek tűnik, hogy vásárlás közben az árcédulákat böngészve fix árakkal találkozunk: ugyanaz a termék nagyjából ugyanannyiba kerül ugyanabban a bolthálózatban. Az árak így kiszámíthatóak és összehasonlíthatóak.
Bogdan Licu, Románia ideiglenes legfőbb ügyésze elrendelte az 1989-es forradalom dossziéjának újranyitását.
Frederick Douglass az egyik legismertebb afroamerikai aktivista az USA történelmében.
Magyarországon 100 éve hozták meg az iszlám vallás elismeréséről szóló törvényt. A szabad vallásgyakorlás joga alapjog, ám a döntés körülményeihez hozzátartozik, hogy a Magyar Országgyűlés ennek törvénybe iktatásával egy olyan hatalomnak tett...

2016. 04. 08. (XX/14)

David Gur nevével már többször találkozhattak a Hetek olvasói.
„Edelényből jövök, a cigánytelepről.
A magyar fiatalok kelet-európai kortársaikhoz képest a legpesszimistábbak, viszont a honfitársaikhoz képest jóval derűlátóbbak.
A Rio de Janeiróban négy hónap múlva sorra kerülő nyári olimpiai játékokon a házi­gazdáknak alighanem a pályán kívül kell majd a legnagyobb teljesítményt produkálniuk.

2016. 04. 01. (XX/13)

Schwimmer Zoltán a közelmúltban ünnepelte 100. születésnapját.
Kerekes székes, Down-szindrómás és más, csökkent munkaképességű dolgozók sürögnek-forognak a józsefvárosi Nem Adom Fel kávézóban. Akli Miklós egyetemi hallgató barátommal érkezünk ide nyitásra, délután egy órára.
A nyilasok 170 napos rémuralma a magyar történelem egyik legsötétebb időszaka. Szálasi pribékjei Budapesten zsidók – és nem zsidók – ezreit mészárolták le, sokszor válogatott kegyetlenségek közepette.
A török hatóságok az ankarai robbantás felelőseként a szíriai kurd önvédelmi erők tagjait (YPG) nevezték meg.

2016. 03. 25. (XX/12)

Magyarországon is figyelmet keltett a hír, hogy az amerikai informatikai óriásvállalatok vezérei és politikai kampányguruk február végén zártkörű konferenciát tartottak, amelynek a központi témája a kiszivárgott hírek szerint az ameri
„Rendes ember nem adja ki, nem fordítja le, nem vásárolja meg a szánalmas Oriana Fallaci fasiszta könyvét” – e sorokkal summázta az ítéletet A harag és a büszkeség című könyvről Tamás Gáspár Miklós 2003-ban.
A fogadási csalások megfertőzték a nemzetközi teniszt is, egészen a legfelsőbb szintekig – derül ki egy nemrégiben kiszivárogtatott szakmai jelentésből, illetve egy olaszországi büntetőügy szintén nyilvánosságra került nyomozati anyag
Fotó: S. L.
A magyarországi eseményeket nem követik, leginkább a nyelvük köti össze őket a magyarsággal.
Meggyilkolt koronatanúk, eltűnt iratok, tűz martalékává vált bizonyítékok – akár krimibe illőnek is lehetne nevezni a 71 éve történt rohonci mészárlás kivizsgálására tett kísérleteket.
A brüsszeli terrortámadások, illetve a novemberi párizsi merényletek kitervelője, Salah Abdes­lam múlt heti elfogása kapcsán Belgiumban újra téma lett a muszlim radikalizmus problémája.
Igazából nem a koleszterinszintünk, de nem is az iskolai végzettségünk vetíti előre, hogy megérjük-e, és ha igen, hogyan az időskorunkat, hanem az emberi kapcsolataink minősége – ez derül ki abból a követéses vizsgálatból, ami 78 éve

Oldalak