hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Riói nyitány
Zavaros körülmények között startol a nyári olimpia

2016. 08. 04.
Rio de Janeiro ad otthont az idén 31. alkalommal megrendezett nyári olimpiai játékoknak, amelyen 207 nemzet legkiválóbb sportolói mérik össze erejüket országuk és saját nevük dicsőségére. A stadionok építésével kapcsolatos tisztázatlan körülmények, az előkészületek alatti folyamatos tüntetések, Brazília ingadozó gazdasági ereje és a növekvő terrorfenyegetettség erős alapot szolgáltat a kritikusok számára.

A nyári játékoknak és a nyári paralimpiai játékoknak helyet adó Barra Olimpiai Park Rio de Janeiro nyugati részén terül el. A parkban kilenc helyszínt alakítottak ki a különböző sportágak számára, főként 5-10 ezer férő-hellyel. Némely sportágban, például a labdarúgásban, más városok stadionjait is használatba veszik az olimpiko­nok erejük, kitartásuk és képességeik összemérésére. A 2005-ben az olimpiáról kitiltott sportágak közül hosszas tárgyalások után néhány sportszövetségnek végül sikerült „belobbiznia” sportágát a riói játékokra, így idén golfban és rögbi-hétben (a hivatalos rögbi egy rövidített változata) is kiderül, kik a világ legjobbjai.

A tévétársaságok és az online csatornák a játékok során 40 ezer órányi televíziós anyagot és 60 ezer órányi digitális tartalmat fognak sugározni Rióból, így ez lesz az olimpiák történetében az első alkalom, hogy a digitális tartalom mérete meghaladja a televíziós adás hosszát.

Az utóbbi évek eseményei, a korrupció, a tüntetések és a romló közbiztonság nem vetnek jó fényt Brazíliára. 2014-ben a rendőrség egy pénzmosási üggyel kapcsolatban nyomozott, melynek szálai egészen az elnöki palotáig vezettek. A kirobbant korrupciós botrány megingatta a két éve még 80 százalékos támogatottsággal választást nyerő Dilma Rousseff elnök asszony népszerűségét és hatalmát. Az egyre rosszabbodó gazdasági helyzet, a növekvő munkanélküliség és csökkenő fizetések gyarapítják az elégedetlenkedők számát. A sorozatos tüntetéseken tömegek vonultak Brazília nagyvárosaiban az utcákra, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek, és az elnök asszony lemondását követeljék. A törvényhozás május közepén 180 napra felfüggesztette Dilma Rousseffet, akinek vesztegetés vádja miatt bíróság elé kell állnia. A biztonsági szervek képviselői, rendőrök és tűzoltók a riói nemzetközi repülőtéren sztrájkoltak, „Üdvözlünk a pokolban. A rendőrök és tűzoltók nem kapnak fizetést, ha idejössz, nem vagy biztonságban” feliratú molinóval.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!