Kereső toggle

Riói nyitány

Zavaros körülmények között startol a nyári olimpia

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rio de Janeiro ad otthont az idén 31. alkalommal megrendezett nyári olimpiai játékoknak, amelyen 207 nemzet legkiválóbb sportolói mérik össze erejüket országuk és saját nevük dicsőségére. A stadionok építésével kapcsolatos tisztázatlan körülmények, az előkészületek alatti folyamatos tüntetések, Brazília ingadozó gazdasági ereje és a növekvő terrorfenyegetettség erős alapot szolgáltat a kritikusok számára.

A nyári játékoknak és a nyári paralimpiai játékoknak helyet adó Barra Olimpiai Park Rio de Janeiro nyugati részén terül el. A parkban kilenc helyszínt alakítottak ki a különböző sportágak számára, főként 5-10 ezer férő-hellyel. Némely sportágban, például a labdarúgásban, más városok stadionjait is használatba veszik az olimpikonok erejük, kitartásuk és képességeik összemérésére. A 2005-ben az olimpiáról kitiltott sportágak közül hosszas tárgyalások után néhány sportszövetségnek végül sikerült „belobbiznia” sportágát a riói játékokra, így idén golfban és rögbi-hétben (a hivatalos rögbi egy rövidített változata) is kiderül, kik a világ legjobbjai.

A tévétársaságok és az online csatornák a játékok során 40 ezer órányi televíziós anyagot és 60 ezer órányi digitális tartalmat fognak sugározni Rióból, így ez lesz az olimpiák történetében az első alkalom, hogy a digitális tartalom mérete meghaladja a televíziós adás hosszát.

Az utóbbi évek eseményei, a korrupció, a tüntetések és a romló közbiztonság nem vetnek jó fényt Brazíliára. 2014-ben a rendőrség egy pénzmosási üggyel kapcsolatban nyomozott, melynek szálai egészen az elnöki palotáig vezettek. A kirobbant korrupciós botrány megingatta a két éve még 80 százalékos támogatottsággal választást nyerő Dilma Rousseff elnök asszony népszerűségét és hatalmát. Az egyre rosszabbodó gazdasági helyzet, a növekvő munkanélküliség és csökkenő fizetések gyarapítják az elégedetlenkedők számát. A sorozatos tüntetéseken tömegek vonultak Brazília nagyvárosaiban az utcákra, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek, és az elnök asszony lemondását követeljék. A törvényhozás május közepén 180 napra felfüggesztette Dilma Rousseffet, akinek vesztegetés vádja miatt bíróság elé kell állnia. A biztonsági szervek képviselői, rendőrök és tűzoltók a riói nemzetközi repülőtéren sztrájkoltak, „Üdvözlünk a pokolban. A rendőrök és tűzoltók nem kapnak fizetést, ha idejössz, nem vagy biztonságban” feliratú molinóval.

Fekete szeptember

1972. szeptember 5-én hajnali 4 óra 10 perckor a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja átmászott a müncheni olimpiai falu kerítésén, és behatoltak az izraeli olimpiai csapat szállására, túszul ejtve az olimpián részt vevő tizenegy izraeli sportolót. Két sportolót az akció elején megöltek – mint nemrégiben kiderült, a palesztinok bestiális módon halálra kínozták őket. A nyugatnémet kormány nem járult hozzá, hogy a túszszabadításban részt vegyenek az izraeli biztonsági erők különleges egységei, ám a német biztonsági erők nem voltak ilyen vészhelyzetre felkészítve. A túszszabadító akció során a terroristák a még életben lévő valamennyi túszt megölték.

Rio hírhedt nevezetességei a rendkívül rossz állapotú nyomornegyedek. Ezekben a városrészekben a szervezett bűnözés határozza meg a mindennapi élet menetét, a rendőrök csak csoportosan, különleges védőfelszere-lésben merészkednek ezekre a területekre egy-egy bevetés alkalmával. A turisták figyelmét minden alkalommal felhívják, hogy ne menjenek ezekbe a körzetekbe, mert értékeik, sőt sokszor az életük is veszélybe kerülhet.

Az állam részéről rengeteg anyagi és humán erőforrást igényel a viszonylagos rend fenntartása. Évtizedek óta zajlanak összecsapások a rend őrei és maffiózók között. Az olimpia közeledtével nem csak a rendőrség erősít, egyes értesülések szerint a drogkartellek is toboroznak. Néhány héttel a nagy esemény előtt több olyan drogdílert is elkaptak, akik az olimpia hivatalos logójával ellátott zacskóban árultak kokaint. A világ minden táján figyelemmel kísért sportesemény nemcsak a bolti árusok számára nagy üzlet, hanem a feketepiacon tevékenykedő bűnözőknek és üzletembereknek is.

Az esemény biztonságáról eddig sem túl biztató képet mutató brazil biztonsági erők feltették az i-re a pontot, amikor múlt héten gyakorlatozás közben két vadászgép egymásnak ütközött. A balesetben egyik pilóta sem sérült meg, de az ilyen és ehhez hasonló ügyetlenkedések rendkívül rossz sajtót hoznak a szervezőknek, és gyakran elijesztik a turistákat.

Ha mindez nem lett volna elég, a megnyitóhoz közeledve több terrorszervezet is arra bátorítja követőit, hogy gyilkoljanak a sporteseményen. A SITE Intelligence Group szerint a titkosított csatornán közzétett üzenetek „magányos farkasokat” szólítanak fel terrorcselekmények elkövetésére.

Biztonsági szakértők szerint Brazíliában eddig nem volt tapasztalható jelentős dzsihádista tevékenység, és kiépült terrorista hálózat sincs, ami megnehezíti egy összehangolt támadás kivitelezését. Ennek ellenére az utóbbi időben Európában történt terrortámadásokhoz hasonló, egyénileg elkövetett tömeggyilkosságok nagy fenyegetettséget jelentenek. A nizzai mészárlás után szigorítottak a 85 ezer rendőrrel, katonával és tűzoltóval védett játékok biztonsági intézkedésein, hiszen senki sem szeretné, ha az 1972-es müncheni olimpián történtek megismétlődhetnének. (Lásd keretes írásunkat.)

A biztonsági kockázatok mellett a szervezőknek egészségügyi nehézségekkel is szembe kell nézniük. Egy születési rendellenességet is okozó vírustól tartanak a Rióba készülők. A Zika névre keresztelt vírus gyenge pontját tudósok hada keresi, egyelőre nem sok sikerrel; a fer-tőzés már Floridában is felütötte a fejét. A másik fő egészségügyi probléma a víz minősége, ugyanis a fejletlen víztisztító rendszereken átáramló víz a más minőségű vízhez szokott turisták szervezetében komoly betegségeket is okozhat. Ugyanakkor Thomas Bach, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke nyilatkozatában azt mondta: „Biztos vagyok benne, hogy a sportolók számára biztonságos környezetet alakítanak ki, és a versenyek az előírt szabályok szerint kerülnek lebonyolításra.”

A közelgő eseményt sok zűrös botrány is övezi. Napról napra derülnek ki doppingolással kapcsolatos esetek. Richard McLaren, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója július közepén hozta nyilvánosságra a 2014-es szocsi olimpiáról készített jelentését, melyben államilag irányított doppingolással vádolja meg Oroszországot. Az ügy kapcsán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy minden orosz sportolót zárjanak ki a riói játékokról. A radikális döntés helyett azonban a Bizottság úgy határozott, hogy minden orosz olimpikonnak külön engedélyt kell kérnie saját sportágának nemzetközi szövetségétől.

Hazánkat 159 fős küldöttség képviseli, olimpikonjaink többsége már megérkezett Rióba. A vízi sportágakban képviseltetjük magunkat legnagyobb létszámban. Hosszú Katinka nyilatkozatában arról beszélt, tudja, milyen elvárások vannak vele kapcsolatban, de nem tud aranyat ígérni, viszont minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy a lehető legjobb formáját hozza. A magyar úszósztár 100 és 200 méteres hátúszásban, 200 és 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón áll rajthoz, az olimpia után pedig saját úszóklubot alapít, és ott folytatja karrierjét. Az Iron Ladynek 200 és 400 vegyesen minden esélye megvan a győzelemre, de a másik három számában is hozhat dobogós helyezést. Cseh Lászlónak is komoly esélyei vannak legerősebb számában, a 200 pillangóban, bár nem lesz könnyű dolga, hogy megverje a szám címvédőjét, Chad de Lost. Verrasztó Dávid 400 vegyesen hozhat érmet, Gyurta Dánielre pedig remél-hetőleg 200 mellen nyújtott teljesítménye miatt lehetünk büszkék. Női és férfi vízilabda válogatottunknak nehéz dolga lesz, de Benedek Tibor tapasztaltsága hozzásegítheti a csapatot egy éremhez. Szilágyi Áron vívásban komoly esélyes, de kardvívásban bármi megtörténhet. Ha sikerül jó teljesítményt nyújtania, simán feljut a dobogóra.

Hazánk sportolói számára az aranyérem nemcsak szakmai és nemzeti megbecsülést, hanem 35 millió forintos pénzjutalmat is jelent. A második és harmadik helyezett 25 és 20 millió forinttal lesz gazdagabb. A korábbiakkal ellentétben a sportolók nem a három legjobb eredményük alapján kapnak prémiumot, hanem minden helyezés pénzjutalommal jár.

A számos probléma, kritika és biztonsági kockázat ellenére reménykedhetünk, hogy nagyszerű olimpiánk lesz. Az időeltolódás miatt ugyan kevés alkalommal nyílik lehetőségünk a mindennapi életünk rutinjába illeszteni egy-egy eseményt, de hazánkat képviselő sportolóinkért érdemes lesz késői órákig fennmaradni, vagy éppen korán kelni, hiszen ilyen történelmi pillanatoknak ritkán lehetünk szemtanúi.

Olvasson tovább: