Kereső toggle

Arcvonal

Ami a Jobbik képviselőjelöltjeinek bemutatásából kimaradt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Orvosok, jogászok, mérnökök, vállalkozók, tanítók, gárdisták, egykori csurkisták, néhány kiábrándult fideszes, antiszemiták és rasszisták. Fenti foglalkozások és ismérvek világlanak ki elsőként a Jobbik parlamenti képviselőjelölt-listáját böngészve. A párt a hét végén mutatta be egyéni indulóit.

Budapesten indul Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke, európai parlamenti képviselő. Nevéhez fűződik az emlékezetes eset, amikor Magyar Gárda-egyenruhában jelent meg az Európai Parlamentben, a folyóson közlekedő EP-képviselők pedig szerelőnek nézték. Szegedi a Jobbik hétvégi kampánynyitó rendezvényén az SZDSZ betonba döngölt orráról és Lendvai Ildikóról, mint vasorrú bábáról beszélt, a napokban pedig arról értekezett, hogy Szlovákiát ki kellene zárni az Európai Unióból. Ugyancsak ő volt az, aki 2008. október 18-án Olaszliszkán, a cigánybűnözés elleni fáklyás felvonuláson Kiss Róberttel, a Magyar Gárda főkapitányával a menet élére állt, és beszédében úgy fogalmazott: „Nincs több pénz a cigánygyerekek gyártására."
Szintén a fővárosban, a II. kerületben méretteti meg magát

Balczó Zoltán főiskolai docens. A Jobbik alelnöke, 2009-től az EP-képviselője, Balczó András olimpiai és világbajnok öttusázó testvére. Szervezett keretek között 1992-ben kezdett politikával foglalkozni, amikor az MDF tagja lett. A Demokrata Fórum szakadását követően a MIÉP-be lépett be. 2003 októberében csatlakozott az akkor megalakuló Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz. Nevéhez fűződik a Jobbik első programja, ami a Rend a liberalizmus ellen címet viselte. Az utóbbi időben a párt euro-szkeptikus politikájának megjelenítője, többször felszólalt az unió alkotmányos szerződése, valamint később a Lisszaboni Szerződés ellen is.
Vona Gábor, a párt elnöke, miniszterelnök-jelöltje szülővárosában, Gyöngyösön indul.

Ütős jelöltek

Budapest 1. számú választókörzetében Pörzse Sándort, a hetilappá alakult Barikád újdonsült főszerkesztőjét, az Echo-Tv korábbi műsorvezetőjét indítja a Jobbik. Pörzse 2009 novemberében inzultálta, majd kétszer is megütötte Szigetmonostor alpolgármesterét egy helyi étteremben. Pörzse állítólag azt sérelmezte, hogy a szomszédos asztalnál meghallotta a „gárdista" szót, amit ő egyértelműen provokációnak vélt. Pörzse annak idején a Magyar Gárda alapító tagjai között volt, korábban dolgozott többek között a Hír-Tv-nél, a Magyar Televíziónál és a Magyar Rádiónál is.

Az egri körzetben indított Sneider Tamás a korai kilencvenes évek szkinhed mozgalmának vezetője volt Roy művésznéven. Egy 1992. január 3-án kelt vádirat szerint Sneider leütött egy bizonyos Farkas Bélát, majd amikor Farkas a földre került, kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegelni kezdte társaival együtt, végül össze is rugdosták. Sneider részt vett az MTV 2006. őszi ostromában is, ahol nemzeti zászlót lobogtatva csapott össze a rendőrökkel.

Rokonok

A főváros XV. kerületében indított Dúró Dóra, aki egyébként a Jobbik szóvivőjének, Novák Elődnek a felesége, a képviselőjelöltség mellett a barikad.hu szerkesztésében is részt vesz. Férje szintén indul a választásokon, Budapest XI. kerületében. Novák a '98-as választásokon a MIÉP egyik kampányfelelőse volt. Városi legendák szerint ő jegyeztette be a neonáci kuruc.info hírportált a saját nevére. „Milliomos csemeteként több vállalkozás tulajdonosa" - állítják róla névtelen források. Tomcat szerint „Novák Elődke gyakran tevékenykedett más, komolyabb nemzeti szervezetek rovására", például a „Jobbik SMS-listáját is a Magyarok Világszövetségétől szerezte, pendrive-ostul, az ugyanis az ő aktivistáikat tartalmazta eredetileg".

Hegedűsné Kovács Enikőt az V. kerületben indítják. A hölgy ifj. Hegedűs Lóránt református lelkipásztor felesége. (A gyűlölködő kirohanásairól nevezetes Hegedűs nemrégiben amiatt „sopánkodott", hogy mi történne, ha gázt eresztenének a Dohány utcai zsinagógába.) Hegedűsné 1997-től kezdve vesz részt önkormányzati munkában, 2006 óta Budakeszi egyik alpolgármestere. Nevéhez fűződik a Harmadik Birodalom egyik legfontosabb propagandafilmjének, a Jud Süssnek 2008-ban történt budapesti levetítése is. A náci propagandafilmet 1945-ben tették Magyarországon indexre.

Kompromisszumos jelöltek a fideszben

A Fidesz országos listáját lapzártánkig még nem hozták nyilvánosságra, míg az egyéni indulókét már tavaly év végén. A Fideszt belülről ismerők szerint elsősorban Orbán Viktor és a hozzá közel álló politikusok akarata volt leginkább domináns. Bár az elmúlt napokban az Index arról cikkezett, hogy Orbán Viktor cikizős megjegyzéseket tett a Fidesz első számú ifjúsági szervezetében, a Fidelitásban tevékenykedő ifjakra, mégis e szervezet befolyásának a növekedése figyelhető meg.
Decemberben egy választmányi ülésen sorolta a pártelnök a jelölteket, és állítólag Zsiga Ferenchez, a Fidelitas alelnökéhez jutva jegyezte meg, hogy „nem azért lett jelölt, mert fidelitásos, hanem annak ellenére”, magyarázatként pedig azt mondta, hogy szerinte a szervezet fiataljai mostanában másképp viszonyulnak a párt által képviselt értékekhez, mint az öregek.
A harmincéves, nőtlen jogász, Zsiga Marcell Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. számú, miskolci választókörzetében indul Pelczné Gáll Ildikó helyén. A kritikák ellenére mégis a Fidelitas erősödéseként lehet értékelni a döntést. A párton belül egyébként, ha elhangzik a Fidelitas neve, akkor azt egyben Szijjártó Péterre is értik, az elnöki stáb vezetője ugyanis az elmúlt években a párt egyik legbefolyásosabb politikusává nőtte ki magát, aminek az oka többek között az, hogy a legrázósabb időben is hűséges maradt Orbán Viktorhoz. Illetve, hogy a pártelnökkel közösen kialakított kommunikációs koncepciót (korábban Szijjártó a kommunikációs igazgatói tisztet bírta) visszaigazolta az élet, a Fidesz toronymagasan vezet.
Forrásaink szerint érdekes, hogy a Kövér László bábáskodásával létrejött Ifjúsági Tagozat (IT) prominensei, így például a Medgyessy Péter lehazaárulózásával ismertté vált Loppert Dániel sem kapott a jelöltállításnál kiemelt figyelmet. Egyes vélemények szerint egyébként Kövér László azért támogatta az IT létrejöttét, hogy konkurenciát támasszon a Szijjártó hátországának számító Fidelitásnak.
Ettől függetlenül a Fidesz jelöltjeinek mezőnye nagyon tarka, a szokásosnál is többféle típusú politikus azonosítható be. Újbudán Orbán Anita személyében elismert energiapolitikai szakértő kap lehetőséget, de Edelényben, a cifrákat nyilatkozó Molnár Oszkár helyett a libanoni származású Daher Pierre-t indítja a párt.
A Fidesz héttagú elnökségéből négyen indulnak egyéni képviselőjelöltként: Navracsics Tibor, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Varga Mihály. Nem indul egyéniben viszont Orbán Viktor pártelnök, Kövér László, az országos választmány elnöke és – a már említett – Pelczné Gáll Ildikó alelnök. A kereszténydemokrata jellegből adódóan egy sor teológus, hitoktató és lelkész indulhat a Fidesz–KDNP közös jelöltjeként: Semjén Zsolt szociológus-katolikus teológus (Kalocsa), Dr. Hörcsik Richárd református lelkész (Sátoraljaújhely), Demeter Zoltán református lelkész (Sajószentpéter), Bencsik János szociológus-hitoktató (Tatabánya), Michl József teológus (Tata), Harrach Péter katolikus teológus (Szob), Szászfalvi László református teológus (Marcali), Kapus Krisztián hitoktató-tanár (Kiskunfélegyháza). Sportolók is rajthoz állnak: Botka Lászlót, Szeged jelenlegi polgármesterét Dr. Bohács Zsolt egykori kenu világbajnok próbálja lehajrázni, Győrben Borkai Zsolt olimpiai bajnok készül a győzelemre. Baranya megyében, Siklóson, a helyiek akarata ellenére Tiffán Zsolt országos hírű borászt indítja a Fidesz–KDNP, Budapest XIII. kerületében pedig ismét szerephez jut a Fidesz egyik korábbi politikusa, Kosztolányi Dénes, aki a szocialista Szanyi Tiborral csap össze. Meglepetésre újra indul a korábban kegyvesztettnek hitt Illés Zoltán környezetvédelmi szakpolitikus is, aki Terézvárosban méretteti meg magát.

Orvosok, ügyvédek

A jobbikos jelöltek foglalkozását tekintve felülreprezentáltak az orvosok: Gyenes Géza a Magyar Orvosi Kamara korábbi főtitkára, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a párt zuglói egyéni jelölje.

Nyíregyházán indul a szintén orvos Sztankó Éva, aki a rendszerváltás idején előbb az MDF-be lépett be, „jelen volt Nagy Imre újratemetésén is", később az MDF-ből átigazolt az SZDSZ-be, mert mint írja, „a négy igenes népszavazás megszédített engem is". 1992 óta, bár „hivatalosan" nem lépett ki, de elhagyta a pártot. Az őszödi beszéd kiszivárgása utáni tüntetésen ismerte meg a Jobbik tagjait.

Gyüre Csaba ügyvéd 2004-ben nyert felvételt a pártba. Aktívan részt vett a Nemzeti Őrsereg nevű újnyilas félkatonai szervezet 2007 tavaszi megalakításában. A mintegy 150 tagú „sereg" bajtársi szövetséget kötött a Magyar Gárdával, ami „példaértékűen működik". Gyüre Nyíregyháza 2-es körzetében száll harcba a képviselőségért.

A közeli Kisvárdán induló Bodrog László tanító szintén az őszödi beszéd elhangzása után kapcsolódott be aktívan a közéletbe. Segítette a Jobbik munkáját, résztvevőjévé és szervezőjévé vált a félpályás útlezárásoknak, tüntetéseknek. Bodrog tervezte meg a Nemzeti Őrsereg jelképrendszerét (az egyértelműen a nyilaskeresztre emlékeztető karszalag-emblémát is), majd irányította annak kommunikációját. 2008 tavaszán ő jelentette be a csendőrség visszaállításának szükségességét. 2008. november 8-án Királyhelmecen ő helyezte el az őrsereg koszorúját a Hősök emlékművénél: a szervezet tagjai egyenruhában, katonai alakzatban vonultak be egy idegen állam területére; ebből akár nemzetközi konfliktus is származhatott volna.

Öreg harcosok

A Jászberényben indított Murányi Levente harcolt 1956-ban, majd börtönben ült, később autószerelőként dolgozott 2003-as nyugdíjazásáig. 1995 és 2005 között MDF-tag, majd a Magyar Gárda egyik alapítója.

A Kispesten induló Pősze Lajos a rendszerváltás után az MDF-et erősítette, majd az Állami Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója volt.

Rozgonyi Ernő 1966-tól a Pénzügyminisztériumnál dolgozott, ahol többféle vezetői tisztséget is betöltött. 1992 tavaszán az akkori pénzügyminiszter kinevezte a Kincstári Vagyonkezelő szervezet gazdasági igazgatójává, innen is ment nyugdíjba. 1996-1998 között a MIÉP fővárosi frakciója jelölése alapján a Vidám Park igazgatósági tagja, 1998-2002 között pedig MIÉP-es országgyűlési képviselő volt. Idén a gárdonyi választási körzetből próbál bejutni a parlamentbe.

Nehéz teher

A siófokon indított Léhmann György ügyvéd többszörös átkot mondott ki önmagára. Az egyiket szó szerint idézzük honlapjáról: „Verjen meg az Isten engem akkor, ha közéleti tevékenységemmel bármilyen összefüggésben nekem, hozzátartozóimnak, barátaimnak vagy ismerőseimnek bármiféle anyagi vagy egyéb előnye származna." A helyi közélettel aktívan foglalkozó jelölt egy siófoki uszoda névadásával kapcsolatban így ír: „Szerintem nem volt véletlenszerű Siófokon a legnagyobb keresztényüldözőnek mondható császárra utaló „Galerius" névadás azon a földterületen, amit az izraeli L.A. Shiraz Invest Kft. vásárolt meg a siófoki önkormányzattól.

A Fejér megyei Móron indított Krausz Attila,  a negyvenes éveiben járó őrző-védő azt írja magáról: „Az éjszakában dolgozom, ha dolgozom... A sötét oldalon."

Balog Barna húsz évig nyomdászként tevékenykedett, majd lapigazgatója lett a Magyarország és a Magyar Demokrata című hetilapoknak. A Budapest Televíziónál ő szerkesztette a Pol-óra című műsort, itt jelentette be annak idején Vona Gábor, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom párttá alakul. Balog alapítója és elnöke a Gój Autósok Egyesületének. Csepelen indul mandátumért.

Zene, zene, zene

Az eddig a bírósági tárgyalásokon Vona Gábor védőjeként megjelenő Gaudi-Nagy Tamás is új szerepben tűnik fel: ő is képviselőjelölt lett. Gaudi a Magyar Csodaszarvas Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, szabadidejében pedig amatőr rockzenészként két fiával és barátaival koncertezik.

De nem ő az egyetlen zenész a jelöltek közül: a Jobbikot erősíti a Sopronban indított Göbl Gábor, a Moby Dick együttes basszusgitárosa, illetve Martinez Gábor, a Sunny Dance Band zenekar dobosa.

Losonczy Pál - csak névrokona az elnöki tanács egykori elnökének - családját az ötvenes években meghurcolták, kifosztották, kitelepítették, apját és nagyapját börtönbe zárták. Mint írja: „Egy ilyen háttérrel nem csoda, hogy a Jobbiknál kötöttem ki." 2002-ben azonban még a Fidesz kampányában vett részt. A vereség után barátaival létrehozták a Hír Tv-t. Losonczy a Jobbik kommunikációs igazgatója is, szabadidejében pedig a The Perfect Name zenekarban billentyűzik.

Szabó Gábor pártigazgató szintén zenebarát: megálmodója és egyik megszervezője volt az In Dextra Veritas (Jobboldalon az Igazság) nevű zenekarnak, ami 2002. augusztus 20-ára időzítve megjelentette első lemezét Hajrá Magyarország! Hajrá Magyarok! címen. A cd 9300 példányban fogyott el két hónap alatt, „köszönhetően nagy részben a Medgyessy „öööözéseit" diszkóritmusban kifigurázó egyik zeneszámunknak".

Kultúra

A Baján induló Ambrus Tibor 2006-ban még a Harmadik Út jelöltjeként indult a választásokon. A kalocsai jelöltről fórumhozzászólásokból az tűnik ki, hogy a Fidesz „fizetési listáján" szerepel: három éve a Fidesz delegáltja a helyi képviselőtestületben.

A jelöltek között van az a Szabóné Kocziha Tünde is, aki 2009 októberében azzal szerzett magának „hírnevet", hogy a Jobbik békéscsabai elnökeként kirohanást intézett Faludy György költő ellen. Szabóné a békéscsabai önkormányzat közgyűlésének közmeghallgatásán azt kifogásolta, hogyan hangozhatott el az október 6-ai városi megemlékezésen „a cionista és magyarellenes" Faludy verse, majd arra tett javaslatot, hogy a jövőben a városháza előzetesen kérje be a nemzeti ünnepségek helyi rendezvényeinek forgatókönyvét.

Full kontakt

A miskolci választókerületben képviselőjelöltként indított Magyar-Gárda-tag Szabó Attila 2008 decemberében szenvedett súlyos koponyasérülést, mikor is saját házában, családja szeme láttára verte össze egy férfi. Bár eleinte politikai okokat és roma elkövetőket sejtettek a háttérben, később kiderült, egy „szimpla" rablásról volt szó, az elkövető pedig korábban is volt már büntetve.

Kisgergely András 1999-2008 között a MIÉP ózdi szervezetében tevékenykedett, majd 2002-ben, „az elcsalt választások" után részt vett az Erzsébet-hídon zajló tiltakozó akcióban, 2006 őszén pedig az MTV-székház ostromában, valamint a Kossuth téri tüntetéseken. A bíróság 2 év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetéssel büntette, amit saját bevallása szerint „büszkén vállal", és azt az elvet is magáénak vallja azóta, hogy „a tiltakozás minden formája megengedett a hatalom mostani bitorlóinak ellenében". A Jobbikhoz 2008 tavaszán, Szegedi Csanád kérésére csatlakozott. Ózdon indítják.

Bencs Gábor képviselőjelölt neve a sajóbábonyi „polgárháború" idejéből lehet ismerős. Ő volt ugyanis az, aki nem mert hazamenni, mivel őt és a családját megfenyegették a romák, s ezért védelmet is kért a rendőrségtől. A gárdisták akkor Bencs elmondása szerint az ő segítségére siettek a településre.

A kazincbarcikai jelölt, Endrésik Zsolt annak idején Egyed Zsolt, szintén jobbikos politikussal együtt állt ki a „gumikalapácsos" edelényi polgármester, Molnár Oszkár mellett. Endrésikhez fűződik továbbá az a mondás, miszerint: „Hitler is kihasználta ezt a lehetőséget; nem példaként állítom, csak azt mondom, a harmincas években is ez a társadalmi réteg csúszott le. Az elégedetlenséget ki lehet használni. És ki is fogjuk."
(Közreműködött: Tóth Kata, Semsei László, Vígh Gábor)

Új seprőkkel is operál az MSZP

A 176 egyéni választókerületben mintegy hatvan új szocialista jelölt áll rajtvonalhoz. 12 olyan kerület akad, ahol a 2006-os választáson már az első fordulóban a Fidesz nyert, és további 20 olyan választókerület van, amit 2006-ban a Fidesz a második menetben hozott el.
Tolnában például öt friss szocialista jelölt mérkőzik, vélhetően esélytelenül. Az egyetlen ismertebb közülük Harangozó Tamás, megyei pártelnök, aki jelenleg Mesterházy Attila kabinetfőnökeként dolgozik.
Szintén nagyon kemény megyének bizonyul Hajdu-Bihar, ahol a szocialisták Debrecenben három új embert állítanak szembe Kósa Lajossal és csapatával, valószínűleg a győzelem reménye nélkül. Innen ki is emelték Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkárt, kérdés, hogy miért, ugyanis Oláhnak így is egy olyan választókerületben kellene helytállnia, ahol első körben győzött a Fidesz.
Komolyan átcsoportosították erőiket a szocialisták Bács-KisKun megyében is, ahol hét új arc próbál szavazatokat szerezni. Győr-Moson-Sopron megyében négy friss ember lendül neki a kampánynak, ugyanitt két kerületben szocialista nyert, de a közvélemény-kutatások szerint most nem így lesz. Zalában is öt választókerületből négyben jön új jelölt, itt viszont eddig tarra vágott a Fidesz minden körzetet.
Megdöbbentő módon a szocialisták nyolc olyan körzetben is új emberekkel próbálkoznak, ahol 2006-ban az első fordulóban kiütötték jobboldali ellenlábasukat. A nyolcból egyetlen kerületben kell kizárólag kényszerből cserélni, mégpedig Pécsett, ahol Toller László nem újrázhat tragikus balesete miatt, itt a város korábbi alpolgármestere, Tóth Bertalan indul, akit a fideszes Páva Zsolt szorított rá a lemondásra.
A legtöbb kapásból nyert körzetben viszont arról van szó, hogy a jelenlegi képviselők zöme egyben polgármester is, így nem akarják magukat elkoptatni az önkormányzati választásokon, és kimaradnak az országgyűlési választási kampányból. Kivételként Kunszentmártont lehet megemlíteni, ahol Farkas Imre vélhetően simán nyugdíjba vonul. És szintén nem illik a sorba Hajdu László története. A XV. kerület első embere (és országgyűlési képviselője) a legutóbbi fővárosi tisztújítás után egyik posztra sem pályázhatott, helyette a kerületi szocialisták Hetyei Lászlót jelölték. A Hetek információi szerint a pártvezetés most azt szorgalmazza erőteljesen, hogy mégiscsak Hajdu induljon.
Szintén a fővárosi tisztogató politikának esett áldozatul óbudai kerületét rendre hozó Donáth László, akit egy második kerületi területtel vigasztaltak, de ott nem sok esélye van a győzelemre. Az utóbbi évben az alapszervezet-alakításoktól és beszüntetésektől hangos XIV. kerületben végül úgy alakult, hogy Tóth Csaba lett a meghatározó szocialista.
A nyolcadik kerületben a kerületi pártelnöki posztért egyszemélyi jelöléssel induló Hárs Gábor megverte saját magát, és át is ült a Kapolyi-féle szociáldemokratákhoz. Helyette most Komássy Ákos indul, aki Medgyessy Péter személyi titkára és a Fib elnöke volt, majd egy máig tisztázatlan hátterű autóbaleset után (amelyben egy lány is életét vesztette) jó időre eltűnt a közéletből.

Olvasson tovább: