hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik voltak Flores társai?

2009. 04. 25.
„Élni jó” – ez áll az 1981-ben született Magyarosi Árpád honlapjának nyitó oldalán. A marosvásárhelyi születésű fiatalember zenészként mutatta be magát a világhálón. Az egyik közösségi oldalon ugyanakkor gitáros-énekes fotói között találni olyat, amelyen gépfegyverrel a kezében egy árpádsávosnak tűnő zászló mellett pózol, egy másikon pedig arab ruhába öltözve látható.

Ugyanakkor Szovátán – ahol Tóásó Előddel együtt töltötte iskolás éveit – úgy emlékeznek rá – és barátjára is –, mint csendes és szerény fiatalokra, akik semmivel sem ríttak ki kortársaik közül. „Árpád egy nagy mosoly volt” – így jellemezte Magyarosit egy volt diáktársa, aki egy debreceni kollégiumból ismerte. B. Zsuzsanna a távirati irodának azt mondta, a székely fiú „nagy magyar”, „Nagy-Magyarország-hívő” volt, de semmi nem utalt esetleges külföldi ténykedésére. Szavaiból az is kiderült, hogy Árpádot kirúgták a főiskola kollégiumából, mert ittas állapotban az ablakon át kihajított az utcára egy tv-készüléket.
Magyarosi – internetes közösségi adatlapja szerint – Brazíliában élt. Tagja volt a Magyar Iszlám Közösségnek, valamint a Székely Légió alapítójaként tartják számon. A szervezet a román lapok szerint félkatonai alakulat, saját bevallásuk szerint viszont karitatív tevékenységekben, hon-, csend- és rendvédelemben vesznek részt. Egy internetes fórumbejegyzésében Magyarosi úgy fogalmaz: „amúgy tudom én ám, hogy a magyar a szolga nép... mert ugye kiszolgáljuk a cigányt, zsidót… mert ki”.

A 28 éves Tóásó Előd szintén Szovátán nőtt fel, majd a középiskola után a Berzsenyi Dániel Főiskolára és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre járt, ahol a had-
és biztonságtechnikai mérnöki szak levelező hallgatója volt, tanulmányait azonban nem fejezte be. A 2008–2009-es tanévre már nem is iratkozott be, tandíját sem fizette be, ezért a hallgatói jogviszonyát felfüggesztették.
A románul, angolul és spanyolul beszélő fiatalember lakóhelyeként Brazíliát jelölte meg az egyik internetes közösségi oldalon. Ugyanitt munkájával kapcsolatban úgy fogalmaz: „szabadúszó, ahol kellek ott leszek”. A férfi testvére az Indexnek nyilatkozva kijelentette, hogy Tóásó nem volt terrorista, szívbetegsége miatt még a katonai szolgálat alól is felmentették. Egy ideig egy tatabányai középiskolában tanított informatikát. Családja úgy tudta, hogy Bolíviában is számítástechnikai munkát végez.

A 24 évesen lelőtt Michael Martin Dwyer kedvenc sportja, a közösségi oldalak tanúsága szerint, a lövészet és a krav-maga izraeli küz­dősport volt. Több felvételen katonai terepruhában pózol, és hozzászólásai alapján előszeretettel játszott harci video­játékokat. Mint az Irish Independent írja, Dwyer családja bejelentette, hogy nem hisznek a hivatalos magyarázatnak, mely szerint fiuk a bolíviai elnök elleni merénylet elkövetésére készült. Az ír hatóságok meg­erősítették, hogy Michael Dwyer büntetlen előéletű, nevéhez nem köthető semmilyen kihágás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!