Kereső toggle

Kik voltak Flores társai?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Élni jó” – ez áll az 1981-ben született Magyarosi Árpád honlapjának nyitó oldalán. A marosvásárhelyi születésű fiatalember zenészként mutatta be magát a világhálón. Az egyik közösségi oldalon ugyanakkor gitáros-énekes fotói között találni olyat, amelyen gépfegyverrel a kezében egy árpádsávosnak tűnő zászló mellett pózol, egy másikon pedig arab ruhába öltözve látható.

Ugyanakkor Szovátán – ahol Tóásó Előddel együtt töltötte iskolás éveit – úgy emlékeznek rá – és barátjára is –, mint csendes és szerény fiatalokra, akik semmivel sem ríttak ki kortársaik közül. „Árpád egy nagy mosoly volt” – így jellemezte Magyarosit egy volt diáktársa, aki egy debreceni kollégiumból ismerte. B. Zsuzsanna a távirati irodának azt mondta, a székely fiú „nagy magyar”, „Nagy-Magyarország-hívő” volt, de semmi nem utalt esetleges külföldi ténykedésére. Szavaiból az is kiderült, hogy Árpádot kirúgták a főiskola kollégiumából, mert ittas állapotban az ablakon át kihajított az utcára egy tv-készüléket.
Magyarosi – internetes közösségi adatlapja szerint – Brazíliában élt. Tagja volt a Magyar Iszlám Közösségnek, valamint a Székely Légió alapítójaként tartják számon. A szervezet a román lapok szerint félkatonai alakulat, saját bevallásuk szerint viszont karitatív tevékenységekben, hon-, csend- és rendvédelemben vesznek részt. Egy internetes fórumbejegyzésében Magyarosi úgy fogalmaz: „amúgy tudom én ám, hogy a magyar a szolga nép... mert ugye kiszolgáljuk a cigányt, zsidót… mert ki”.

A 28 éves Tóásó Előd szintén Szovátán nőtt fel, majd a középiskola után a Berzsenyi Dániel Főiskolára és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre járt, ahol a had-
és biztonságtechnikai mérnöki szak levelező hallgatója volt, tanulmányait azonban nem fejezte be. A 2008–2009-es tanévre már nem is iratkozott be, tandíját sem fizette be, ezért a hallgatói jogviszonyát felfüggesztették.
A románul, angolul és spanyolul beszélő fiatalember lakóhelyeként Brazíliát jelölte meg az egyik internetes közösségi oldalon. Ugyanitt munkájával kapcsolatban úgy fogalmaz: „szabadúszó, ahol kellek ott leszek”. A férfi testvére az Indexnek nyilatkozva kijelentette, hogy Tóásó nem volt terrorista, szívbetegsége miatt még a katonai szolgálat alól is felmentették. Egy ideig egy tatabányai középiskolában tanított informatikát. Családja úgy tudta, hogy Bolíviában is számítástechnikai munkát végez.

A 24 évesen lelőtt Michael Martin Dwyer kedvenc sportja, a közösségi oldalak tanúsága szerint, a lövészet és a krav-maga izraeli küzdősport volt. Több felvételen katonai terepruhában pózol, és hozzászólásai alapján előszeretettel játszott harci videojátékokat. Mint az Irish Independent írja, Dwyer családja bejelentette, hogy nem hisznek a hivatalos magyarázatnak, mely szerint fiuk a bolíviai elnök elleni merénylet elkövetésére készült. Az ír hatóságok megerősítették, hogy Michael Dwyer büntetlen előéletű, nevéhez nem köthető semmilyen kihágás.

Az 55 éves Mario Tadic szerb források szerint egy olyan horvát usztasa leszármazottja, akit a második világháborút követően csempésztek ki Dél-Amerikába az igazságszolgáltatás elől. Ő maga Rózsa-Floreshez hasonlóan részt vett a horvát függetlenségi háborúban. Személye azért is érdekes, mert Santa Cruz polgármestere, Morales elnök egyik legfőbb ellenlábasa, Branko Marinkovic szintén horvát származású. A bolíviai kormány szerint a gazdagabb keleti tartományai számára autonómiát követelő politikus – más horvát bevándorlókkal karöltve – „horvát forgatókönyv” alapján dolgozik az ország egységének megbontásán.

Olvasson tovább: