Kereső toggle

Mintegy húszezren élnek fedél nélkül

Mínuszos napok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Míg az Északi-sarkon a klímakutatók a valaha mért legmagasabb januári hőmérsékletet jegyezhették fel – a hónap átlaghőmérséklete eddig 10 Celsius-fokkal volt magasabb a korábbi évekénél –, addig hazánkban a Szibériából érkező hideg levegő miatt az elmúlt napokban szokatlanul alacsonyra süllyedt a hőmérő higanyszála. Éjjeli menedék nélkül. Hazánkban mintegy 15-20 ezren élnek fedél nélkül. 

Az idei év kezdetéül a napokban mínusz 20 fokos szibériai levegő érkezett a Kárpát-medencébe. A szokatlanul hideg idő – hóviharokkal kiegészülve – komolyabb fennakadásokat okozott a közlekedésben és áramszolgáltatásban is. Legnehezebb helyzetbe mégis azokat az embereket sodorta, akiknek nincs hova hazamenni – a farkasordító hideg az elmúlt napokban több száz hajléktalan életét követelte Európa-szerte.

Hazánkban a hivatalos becslések szerint 15-20 ezer ember él fedél nélkül – közülük minden második "fővárosi". 

A nem hivatalos becslések szerint ennél akár másfélszer többen is tölthetik éjszakáikat a szabad ég alatt. Szociális munkások többek között éjjeli menedékhellyel, nappali melegedővel, teajárattal és népkonyha működtetésével igyekeznek segíteni a fedél nélkül élőkön. A hajléktalanokkal foglalkozó szakemberek szerint elegendő férőhely áll rendelkezésre – csak Budapesten 9500 főt tudnak éjszakára befogadni –, ám mint mondják: hiába van elegendő hely, ha nem keresik fel azokat. A hajléktalanok többsége eleve kerüli ezeket a helyeket – elsősorban az alkoholfogyasztás tilalma, illetve a gyakori lopások miatt. Azok a sanyarú sorsú embertársaink, akik nem hagyatkoznak kizárólag az állam és a szeretetszolgálatok segítségére, aluljárókban, pályaudvarokon vagy közparkok és ligetek zugaiban papírból, fémből, hulladékból eszkábált kalyibáik mélyén próbálják meg átvészelni a kemény napokat. Bódéikat a hivatalok is megtűrik.

A baj mindig összekovácsolja az együtt élőket – a régi igazság ebben a zord időben is beigazolódni látszik. 

A hajléktalanokkal foglalkozó diszpécserközpontok a nap 24 órájában fogadják a hívásokat, a MÁV vezetése pedig kezdeményezte, hogy valamennyi pályaudvar nyitva legyen, és fogadják be a fedél nélkül élőket. Göncz Kinga szociális miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a fővárosban négy "fűtött utca" működik, így "mindenkinek van helye, akinek erre szüksége van". Lamperth Mónika belügyminiszter hétfőn azzal bízta meg az országos rendőrfőkapitányt, utasításban írja elő, hogy a rendőrök is segítsék a hajléktalanokat. A megtett lépések – úgy tűnik – meghozzák a várt eredményt: a mínusz 15 fok alá süllyedő éjszakai hőmérséklet ellenére eddig egyetlen hajléktalan haláláról sem érkezett híradás.

A sarkvidéki fagy azonban nem csak a fedél nélkülieket fenyegeti – erre még Gyurcsány Ferenc kormányfő is felhívta a figyelmet. "Az idős, magányosan élő személyek is veszélyben vannak. Ezeknek az embereknek, még ha van is lakásuk, napokig nincs senkijük, aki rájuk nézzen, a fűtetlen lakásban kihűlhetnek" – vázolta a miniszterelnök az egyedül élő öregek reménytelen helyzetét. Tény, hogy a Budapesten tavaly halálra fagyott tizennyolc ember közül csupán egy volt hajléktalan. A Szibériából érkezett hideg első hazai áldozata szintén egy nem hajléktalan tiszafüredi hetvenhárom éves férfi volt, aki családi háza udvarán fagyott halálra.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a következő egy hónap folyamán enyhülés várható, a jelenlegi mínusz 15 fok körüli éjszakai hőmérséklet fokozatosan 0 fok körülire enyhül, rövidebb hidegek azonban még előfordulhatnak. A gázellátás területén egyelőre érvényben marad az átállás annál a mintegy harminc nagyfelhasználónál, amely gáz helyett más fűtőanyagot is tud használni – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc, ám hozzátette: további fogyasztásátállás vagy fogyasztáskorlátozás – jelenleg – nincs napirenden. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek: ha a mostaninál egy-két fokkal alacsonyabbra csökken a hőmérséklet, a gázellátás veszélybe kerülhet. A Földgázellátó Rt. 87 és fél millió köbméteres fogyasztásig tudja kiszolgálni a felhasználókat, a hétfői hidegben 86 millió köbméter gáz fogyott el, és minden egyes fok másfél-két millió köbméterrel növeli a gázfogyasztást naponta. 

Kilengések

A Kárpát-medence éghajlatára mindig is jellemző volt az időjárás változékonysága – állítják a meteorológusok. A több száz éves krónikák is megdöbbentő változékonyságról írnak: az 1795-ös esztendőben a kalendáriumok szokatlanul hideg télről számolnak be, míg a rá következő, 1796-os évben már januárban virágzó, sőt termő almafákról írtak az annalesek. Hasonlóan szeszélyes az időjárás napjainkban is: négy éve január 29-én az elmúlt évtizedek legmelegebb téli nappalára ébredt Baranya megye, akkor nem kevesebb, mint plusz 20 fokot mutattak a hőmérők.

Olvasson tovább: