hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Madártávlat
Magyar remények: megvan a védőoltás?

2005. 10. 25.
A madárinfluenza elérte, sőt át is lépte Európa határait: szinte naponta érkeznek újabb és újabb jelentések gyanús megbetegedésekről. Törökország után Romániában, a költöző madarak által kedvelt Duna-delta vidékénél, Görögország egyik égei-tengeri szigetén és Oroszország európai részén is felütötte fejét a veszedelmes H5N1 vírus, ahol a Moszkvától 200 kilométerre délre található Tula térségben több száz madár pusztult el hirtelen egyszerre. Macedóniából és Horvátországból is mintákat küldtek elhullott madarakból abba a brit laboratóriumba, ahol az európai megbetegedések okát vizsgálják. A szakértők szerint a költöző madarak nagy valószínűséggel hamarosan átrepítik a vírust Észak-Afrikába és a Közel-Keletre is.



Százezerszámra irtják a szárnyasokat Európában is. Vírusokkal szemben nem védenek a schengeni határok Fotó: Reuters

Közben a kór "szülőföldjén", Ázsiában is folytatódik a járvány: Kína északi részén mintegy 2600 baromfi pusztult el egyszerre egy madárfarmon. A vírus nálunk is a szomszédban van: Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint azonban Magyarország a maximális biztonság érdekében már az év elején, több EU-tagországot megelőzve megtette a szükséges intézkedéseket. A miniszter a Heteknek azt is elmondta, hogy járvány esetén a gyógyszerek szabadalmi védettségét feloldják, mert az emberi élet mindenekfölött elsőbbséget élvez. A magyarországi kísérletek iránt már nemzetközi az érdeklődés: az izraeli Haaretz cím? újság a WHO egyik munkatársának véleményét is kikérte a magyar kutatások ügyében, aki azonban egyelőre nem tudott érdemben nyilatkozni. Batiz András kormányszóvivő viszont a CNN hírtelevízióban elmondta: több ország érdeklődött már Magyarországon a védőoltás után. Az előzetes számítások szerint a kikísérletezett vakcinából egy ampulla ára öt-hat dollár lenne.
(cikkeink a fókusz rovatban)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!