Kereső toggle

Államfőválasztás: zsenialitás vagy ármány?

Aknamunkanap

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"A helyzet megváltozott. Eddig egyenes úton mentünk, és arra játszottunk, hogy az erkölcsi győzelem legyen a miénk. Most úgy látom, megvan az esélye annak, hogy a valódi győzelmet is megszerezzük, és jobboldali elnök legyen. Ehhez kell egy kis szerencse. Ne menjünk vissza szavazni!" Nagyjából így foglalható össze, amit Orbán Viktor mondott a Fidesz első, hétfői rendkívüli frakcióülésén. Az ellenzéki párt megszeppent képviselőinek fogalma sem volt, hogy a "főnök" miben játszik, mivel a kártyáit nem terítette ki, de engedelmeskedtek. Kedd estére már a visszafogottabbak is minimum zseninek nevezték pártelnöküket. Hiszen teljesült ígérete, a várakozásokkal ellentétben Sólyom László lett a köztársasági elnök. Az MSZP-s és SZDSZ-es politikusok újra naggyá tették Orbán Viktort. Két kedélyes ember. Kuncze Gábor és Orbán Viktor a döntő nap reggelén Fotó: MTI

Az államfőválasztás első napjának hangulatát Horn Gábor szabaddemokrata képviselő reggeli tévéinterjúja határozta meg. A koalíciós együttműködésért felelős liberális államtitkár azt mondta ugyanis: lehetséges, hogy kedd estére sem lesz köztársasági elnök. 

A Fideszben ezt az üzenetet úgy fordították le, hogy a koalícióban többen arra tesznek előkészületeket, hogy az első forduló után az esetleg rosszul szereplő Szili Katalint "kicseréljék" egy olyan jelöltre, akit a szabaddemokraták is támogatnak, így simán "leverik" a jobboldali jelölt, Sólyom László elnöki ambícióit. Vagy a harmadik forduló előtt a szocialista jelölt visszalép, és a két kormánypárt "nem"-jei miatt nem lesz többsége Sólyomnak, és így nem választanak köztársasági elnököt. Ez esetben a jelölési procedúra újra kezdődhet elölről. A Fidesz vezetőire két fontos "elintézendő" feladat hárult: megtudni, hogy mekkora Szili valódi támogatottsága, vannak-e MDF-es "átszavazók", és elérni, hogy a koalíció ne cserélje le a szabaddemokraták ellenérzéseit kiváltó Szili Katalint. Gyurcsány Ferenc az eredményhirdetés pillanatában Fotó: MTI

A szabaddemokraták eközben – és az előző napokban is – azon dolgoztak, hogy olyan jelöltek neveivel bombázzák az MSZP vezetését, akik a házelnök asszony helyébe tudnának lépni, és biztos győzelmet arathatnak. A liberálisok kedvence Bárándy Péter volt, aki – mint hangoztatták – "biztosan szembemenne 2006 után Orbánékkal", rá viszont a szocialisták mondtak nemet, mondván, hogy egy "budai liberális zsúrembert" a baloldali tábor nem érezne a magáénak. A baloldali hátter? alkotmánybíró, Bihari Mihály neve is számtalanszor elhangzott, akiről viszont az volt a vélemény, hogy "kedélyesen elkvaterkázna egykori tanítványával, Orbán Viktorral, de nem lenne ellensúlya". Az említetteken túl Kósáné Kovács Magda, Ferge Zsuzsa, Gönczöl Katalin és Glatz Ferenc neve merült még fel. 

Eközben a házelnök stábja is lázasan dolgozott. Ők azt állítják, végig ellenszélben "melóztak", hiszen nemcsak a szabaddemokraták közt, hanem a szocialista vezetésben is voltak olyanok, akik arra "játszottak", hogy olyan helyzet álljon elő, melyben Szilinek az első forduló után vissza kell lépnie. Ezért nem bíztak semmit a véletlenre: a megállapodások szerint a szocialista frakció összes szavazatának (178) és a további hat-hét voksnak (három liberális és három-négy jobboldali) elegendőnek kellett volna lennie a győzelemhez. Ha mindenki tartja a szavát. 

Orbán a Vadászteremben

A parlamenti folyosókon zajlott a vita, hogy melyik oldal hogyan taktikázik. A Fidesz-oldalon azt is "kóstolgatták", hogy egy második, "kamikaze" jelöltet is állítanak, hogy a harmadik fordulóban Szili visszalépése esetén legalább papíron legyen ellenfele Sólyomnak. Az okoskodás közben váratlanul ért mindenkit az a hír, hogy a hétfői szavazás kezdetén a Fidesz rendkívüli frakcióülést hívott össze a Vadászterembe. A váratlanságot mutatja, hogy több fideszes képviselő maga sem értesült erről, és elmentek szavazni, többüket pedig az újságírók "riasztották". 

Információink szerint az ülésen mindössze annyi történt, hogy Orbán megkérte a képviselőket a szavazástól való távolmaradásra, de érveket nem sorakoztatott fel a kérés indoklására. A pártelnök – egyik forrásunk elmondása szerint – annyit közölt: "A helyzet megváltozott. Eddig egyenes úton mentük, és arra játszottunk, hogy az erkölcsi győzelem legyen a miénk. Most úgy látom, hogy megvan az esélye annak, hogy a valódi győzelmet is megszerezzük, és jobboldali elnök legyen. Ehhez kell egy kis szerencse. Ne menjünk vissza szavazni…" Orbán és a szakadár MDF-esek. Jól kifőzték Fotó: Vörös Szilárd

A képviselők megszavazták az előterjesztést, majd "beesett" Tölgyessy Péter, aki csak utólag értesült a gyűlésről. Az SZDSZ
disszidált elnöke a döntés hallatán igyekezett lelkükre beszélni a fideszeseknek, hogy ez a lépés nem vet jó fényt a választás menetére, és ezért "visszaüthet a Fideszre". Azonban nem változtattak, a frakcióülés átment viccmesélésbe, majd mikor lejárt a választásra fordítható idő, a képviselők nyugodtan visszatértek a nagyterembe. 

A szavazásban tehát nem vettek részt. 

A vadászat pedig elkezdődött. Sem az átlag képviselők, sem az újságírók nem tudták, mi is zajlik valójában. A parlament ekkor egy felbolydult méhkashoz hasonlított, a sajtó munkatársai fel-alá rohangáltak, hogy valamiféle támponthoz jussanak a történtek kapcsán. 

Az első forduló eredményei időközben megérkeztek: 183 igen szavazatot kapott Szili, és 13-at Sólyom László, továbbá három rontott, azaz érvénytelen voks lett a termés. Ez azt mutatta, hogy – elméletben – az MSZP-frakció 178 szavazatához még érkezett öt szavazat, de csak kettőről tudták, hogy kik adhatták le. (Mécs Imre szabaddemokrata és Balogh Gyula független képviselő.) 

Ezt követően – továbbra is a Vadászteremben – Áder János ellenzéki frakcióvezető elég agresszív stílusban és nagy hatásszünetekkel magyarázta a bizonyítványt: "Ki akartuk ugrasztani a nyulat a bokorból, nyúl helyett azonban vakondok másztak elő. Az eredmény világos és egyértelm?: vagy az MDF-esek, vagy a volt MDF-esek között kell keresni azt a három képviselőt, akik az első fordulóban Szili Katalint támogatták. Voltak bátor vakondok, és voltak gyáva vakondok, hiszen három érvénytelen szavazatot is regisztráltak; a három bátor vakond igen szavazatot adott le Szili Katalinra, a három gyáva vakond érvénytelen szavazatot" – jegyezte meg.

A helyzet bonyolultságát érzékelteti, hogy a sajtótájékoztatóra betódult "mezei" fideszes képviselők sem tudták, mi miért történik, nem tudtak érdemi választ adni az őket percenként mobiltelefonon hívogató rokonaik és ismerőseik kérdéseire sem. Egyik vidéki képviselő a firtatásokra meglepően válaszolt: "Nem tudom, hogy mi vagy a szocik vannak nagyobb zavarban." 

Eközben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szobájában gyülekeztek az MSZP-s vezetők, akik közül többen úgy értékelték, hogy
a vártnál kedvezőbben alakultak a történések, hiszen a hétfői eredmények értelmében – még ha a Fidesz részt is vesz a szavazáson – Szili rendelkezik több szavazattal, mint Sólyom László. Meglepően felszabadultak voltak. Mindenesetre abban maradtak, hogy "állva hagyják Szilit", de már több szocialista képviselő is "látta" a sötét felhőket: számításaik szerint nem minden szocialista szavazott Szili mellett. 

A procedúra idején meglepően nyugodt, kifejezetten üdének látszó házelnök asszony és szövetségesei – többek között Toller László, Tóbiás József, Boldvai László, Suchmann Tamás – Szili Katalinnál értékeltek. A tanácskozást követően Toller annyit mondott: csak sikerüljön megtartani az eredményt holnapra is, akkor biztos a győzelem. 

A Parlament kupolatermében zajló piaci kavalkádban egyedül Tölgyessy Péter bizonyult stabil pontnak. Bárkinek, aki odalépett hozzá, rögtönzött, lelkes és nagy ív? előadást tartott arról, mi is történhetett: "Ma mindenki győztesnek érezheti magát; Szili többet kapott, mint amire számíthatott, a Fidesz elérte, hogy a gyengébb ellenfél, Szili maradjon a pályán, és az SZDSZ ne jöjjön be szavazni." A szórakoztató beszélgetőpartner, rendszerváltó alkotmányjogász azonban nem felejtette el megjegyezni, nem szimpatikus számára, ahogy a Fidesz kimaradt a szavazásból. "Taktikailag lehet zseniális, de nem jó az üzenete" – tette hozzá. 

Az MDF megütése

Kedden azzal kezdődött a parlamenti ülés, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke váratlanul rosszul lett az ülésteremben, még orvost is kellett hívni hozzá. Továbbra is a Fidesz diktálta a tempót, miután az első – az államfőválasztás folyamatában a második – szavazás eredményei is megérkeztek. Érdemes megjegyezni, hogy ekkor már a legnagyobb ellenzéki párt képviselői is részt vettek a szavazásban, az MDF szakadárjai, a Nemzeti Fórum nyolc képviselője pedig
– a tiltás ellenére – bemutatta a sajtónak a Sólyom László nevénél beikszelt szavazólapokat. Az MDF elnöke viszont a szavazás titkosságára hivatkozva csak "megesküdött", hogy minden MDF-es a jobboldali jelölt mellett voksol. Dávid Ibolya rosszul lett. Megvádolt MDF Fotó: MTI

Ebben a fordulóban sem maradt el a botrány. Az eredményhirdetés csúszott, mert a szocialisták összehívták a házbizottság ülését, mivel úgy vélték, a "mutogatós" Nemzeti Fórum képviselői alkotmányt sértettek. A vita csak ideiglenesen akasztotta meg a választás menetét, a kormánypártoknak nem sikerült az "óvás". 

Mindenesetre meglepő eredmény született: Szili Katalin csak 178, míg Sólyom László 185 szavazatot kapott. Ez azt jelentette, hogy – ha biztosra vesszük Mécs Imre és Balogh Gyula Szili melletti voksát, ami amúgy biztos is – legalább két szocialista képviselő "kiszavazott". 

A Fideszt megcsapta a győzelem szele. Újra rendkívüli frakcióülést hívtak össze, ahol – információnk szerint – elhangzott: bár a legutóbbi forduló eredményei nem ezt mutatták, de az értesüléseik szerint három MDF-est "vettek" meg a szocialisták, ezért ha tovább "ütik" a Fórumot, akkor talán meg lehet őket zavarni. Először Rogán Antal neve merült fel, hogy az "ütést" kivitelezze, de abban maradtak, magasabb szinten kell az ügyet kezelni. A sajtó képviselői előtt Áder János a szokott stílusában, kőkeményen esett neki az MDF-nek: "MSZP–MDF-koalíció készül, három fórumos átszavaz Szilire. Kupeckodás tanúi lehetünk." 

Áder szerint a szocialisták nem titkolták, hogy több 10 millió forintért szavazatokat vásároltak, ahogy ezt tették a soproni időközi választás első körében is. A politikus ennek ellenére kérte az MDF képviselőit, hogy ígéretükhöz híven Sólyom Lászlóra szavazzanak. A voksolás harmadik fordulója után döntik el, tesznek-e feljelentést az ügyben.

"Áder egy őrült" – dohogott Karsai Péter fórumos képviselő. "Azt gondoltam, hogy a vakondozásnál mélyebbre nem süllyedhet Áder János, de most kiderült, hogy még ez is lehetséges" – folytatta kissé részletesebben Áder jellemzését Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, aki továbbra is azt állította: mind a nyolc frakciótag Sólyomra szavaz. Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig pert helyezett kilátásban Áder kijelentései kapcsán. Mindenesetre innentől a politológusnak nem kell azon töprengenie, hogy a Fidesz és az MDF 2006-ban indul-e közösen a választásokon. 

Gyurcsány Ferenc az SZDSZ-frakcióba látogatott, hogy – mint mondta – rávegye a koalíciós partnert a Szili melletti szavazásra. 

A frakcióülésen elhangzottakról eltérő információk szivárogtak ki. Az egyik álláspont szerint Gyurcsány még fenyegetőzött is az SZDSZ-es miniszterek jövőjével kapcsolatban, míg egy másik, hitelesebbnek tűnő szemszögből "gyenge volt, nem csapott az asztalra, és a válságos helyzet ellenére csak finoman kért". 

"Elegünk van abból, ahogy az MSZP a belső problémáit ránk akarja tolni, a szocik vezetésében többen nem akarták Szilit, és velünk akarták kimondatni a nemet, amikor pedig veszve volt az ügy, akkor azt gondolták, hogy mi a várható presztízsveszteséget vállalva visszakozunk" – érvelt egy ügyvivő, hogy miért nem változtatták meg az álláspontjukat. Szerinte a második forduló után vissza kellett volna lépnie Szilinek, hogy a két kormánypárt együttesen leszavazza Sólyom Lászlót, és újra elölről kezdődjön a jelölési procedúra. (Az említett technikai módszerrel kapcsolatban van némi jogértelmezési vita, több alkotmányjogász szerint a második forduló után már nem lehet visszalépni.) 

Az igazság pillanata

Elérkezett a harmadik kör. Az eddig egyedüli szabaddemokrata szavazó, Mécs Imre mellé – ahogy előzetesen ígérték – felzárkózott Wekler Ferenc és Béki Gabriella, természetesen Szili Katalin táborát erősítve. A többi liberális nem szavazott. A választás újabb botrányát egy Láyer József nev? fideszes képviselő szolgáltatta, aki kisebb közjáték után elismerte, hogy véletlenül majdnem Szili Katalinra voksolt, de Kósa Lajos párttársa éberségének köszönhetően sikerült orvosolnia a hibát. Az nem derült ki, hogy Kósa Lajos kérte, hogy mutassa meg neki a szavazólapját, vagy csak úgy véletlenül történt a korrekció. "Tavaly agyérelzáródásom volt, nem tudtam még a gyógyszert bevenni, ezért először rosszul töltöttem ki a szavazólapot" – hangzott az egészségügyi érv. 

Az eredményhirdetés előtt fura eseményeknek lehettünk tanúi. 

A fideszesek között az a hír terjedt, hogy egy szavazattal Szili győzött, míg a baloldalon ugyanez fordítva. Orbán Viktor újságírók gyűrűjében nyugodtan beszélgetve azon elmélkedett, lehet, hogy talán Sziliék nyertek. Ekkor – pár lépéssel odébb – telefonhoz hívták. Visszalépve, már-már közömbösen jelentette be szűk hallgatóságának: "No, 185:182 Sólyom javára, akkor bizony szocik is átszavaztak." 

A Fideszben ugyanis biztosak abban, hogy az MSZP-ből három MDF-est megvettek. (Ezen okfejtés szerint két vagy három – pont annyi, hogy ne legyen feltűnő – szocialista is Szilivel szemben voksolhatott. Ami barátok között is nem más, mint árulás, akár hívhatjuk puccsnak is.) 

Pár perc múlva Mandúr László is bejelentette az Orbán által előbb ismertetett eredményt. És mint "A fekete városban" ahol az ítélethirdetés után azonnal jött a kivégzés, a kormánypártok vezérkarának és képviselőinek végig kellett néznie, ahogy ünnepi fanfárok közepette beiktatták a jobboldal jelöltjét. 

Az eskütétel után csillogó szem? fideszesek és üveges tekintet? szocialisták lepték el a folyósokat. "Ordítani tudnék" – mondta könnybe lábadt szemmel egy baloldali, közepes kaliber? "erős ember", aki szerint ezzel megpecsételődött a 2006-os választások várható kimenetele. "Csak ez a bénázás 10 százalékot visz el, kiszámíthatatlanok a párton és a koalíción belüli következményei" – próbálta értékelni a helyzetet. 

"Csak egy zseni van a pályán, azt pedig Orbán Viktornak hívják" – szólt a másik oldal értékelése. 

Azonban Orbán "zsenialitása" sem ért volna fabatkát sem, ha a koalíciós pártok kihasználják a megegyezésre rendelkezésükre állt mintegy három évet, és élnek 198 szavazati jogukkal. És kellett egy jó súgó is. A többi csak körítés. 

A sas nem kapkod legyek után, a sólyom sem

"Nagyon komolyan veszem azt, hogy az elnök keveset szóljon, mert különben el fog veszni a szavainak a súlya" – nyilatkozta Sólyom László újságíróknak a Parlamentben az elnökválasztás harmadik fordulója után.Sólyom László. Ő győzött Fotó: Vörös Szilárd

Sólyom László elégedett az őt köztársasági elnökké emelő parlamenti államfőválasztás eredményével, és mint közölte,
passzív, szigorú és keveset beszélő államfő akar lenni. "Én nagyon komolyan veszem azt, hogy az elnök keveset szóljon, mert különben el fog veszni a szavainak a súlya" – nyilatkozta újságíróknak kedden a Parlamentben az elnökválasztás harmadik fordulója után. Hozzátette: "Ami a jogi rész, az a szigorúság, a többi a szív dolga." 

Mint mondta, "nem volt semmi alkotmányellenesség" a választási procedúrában, a pártok taktikái pedig nem rá tartoznak, mindvégig civil jelöltként vett részt a folyamatban. 

Arra az újságírói felvetésre, hogy tevékenységének köszönhetően több munka hárul-e majd az Alkotmánybíróságra, az új államfő azt válaszolta: nem hiszi, "a sas nem kapkod legyek után, a sólyom sem". 

További kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy nem tervez megbeszélést a pártokkal a politikai kultúráról, mert ez a pártok dolga. Elmondta, hogy nem fogja indítványozni a köztársasági elnök nép általi választását, úgy gondolja azonban, hogy a pártoknak figyelniük kell a civilek hangjára. 

Sólyom László győzelemként könyvelte el a Védegylet számára az államfőválasztás eredményét. Közölte, hogy a történtek nem befolyásolják a szocialistákkal való viszonyát, mind a négy parlamenti párttal egyformán fog viselkedni. 

Az MSZP–SZDSZ koalíció válságát okozhatja az államfőválasztás a külföldi lapok szerint. 

A szlovák lapok rendkívül felkészült államfőnek tartják Sólyom Lászlót. 

A kormánykoalíció vereségeként és válságaként értékeli a külföldi sajtó Sólyom László államfővé választását. Az osztrák sajtó mindhárom mértékadó lapja, a független Kurir, a konzervatív Presse és a liberális Standard is az MSZP és az SZDSZ közötti ellentétek elmélyülését jósolja a választás után.

A Standard szerint az elnökválasztás elbukása tovább mélyíti az MSZP vert helyzetének benyomását. A legnagyobb kormánypárt a közvélemény-kutatások szerint vesztésre áll, a mindenképpen Fidesz-sikerként értékelhető választás tovább erősítheti az ellenzéket – véli a lap.

Az orosz lapok is a koalíciós feszültséget hangsúlyozzák, bár a liberális Vremja Novosztyej szerint Sólyom sok tekintetben az SZDSZ számára is ideális államfő lehet. Emlékeztetnek rá, hogy a kisebbik koalíciós párt fő kifogása a szocialisták jelöltjével kapcsolatban a pártkötődés volt. A független Sólyom Szilivel szemben a magyar politikai pártok összebékítésére használhatja rendszerváltó és jogászi tapasztalatait – írják.

A szlovák lapértékelések is Sólyom függetlenségét hangsúlyozzák. A pozsonyi Pravda szerint a volt alkotmánybírónál jobban senki sem ismerheti az államfői jogköröket. A lap értékelése szerint Sólyom a "keveset szóló és senkinek sem hódoló" államfő eszményét teljesítheti be.

A Pravda szerint Sólyom ugyan újonc lesz a világpolitikában, de minden képessége megvan rá, hogy hamar érvényesüljön. "Nyelvileg kitűnően felkészült, angolul és németül is publikál, és kiválóan beszél franciául is" – írja a lap. A liberális SME értékelése szerint Sólyom "nemesen autonóm és karizmatikus, egyben rendkívül keményfej? és az álláspontja mellett végsőkig kitartó" személyiség. (MTI–Hetek)

Ez az arc lesz a végső?

Az eredetileg az "erkölcsi győzelemmel" is megbékélni kész Fideszről és a mostanában emberközeli arcélének kimunkálásán fáradozó Orbán Viktorról alakuló képet némiképp árnyalja néhány tény.

A demokratikus párt demokratikus képviselői anélkül engedelmeskedtek elnöküknek az első forduló bojkottálásánál, hogy tudták volna annak okát. Egyiküket sem érdekelte, milyen hatást vált ki a trükk a "nép jelöltjéből", a Fidesz által is támogatott Sólyom Lászlóból. Akinek döbbent arca viszont sok mindent elárult. 

A korábban már négy szövetségesét felemésztő polgári szövetség kedden az MDF maradékát és szakadárait próbálta pszichikai nyomás alá helyezni, és nyilvános megalázás árán térdre kényszeríteni. A vakondozó-kupeckodó Áder János indulatai néhai ifjabb Hegedűs Lórántot idézték. 

Ráadásul a harmadik fordulóban a párt vezetősége saját képviselőivel is félreérthetetlenül tudatta, nem bízik bennük: a "szövetségesek" egymást figyelték voksolás közben, a nyílt szavazatellenőrzéstől pedig csak Sólyom ultimátuma nyomán álltak el. 

Mindezek fényében megállapíthatjuk, a Fidesz arculatformálói a közeljövőben sem mehetnek szabadságra. Zsenialitás ide vagy oda.

Szlazsánszky Ferenc

Olvasson tovább: