hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európai adópokol
A világon az unió országaiban a legmagasabb az elvonás

2004. 08. 02.
Az európaiak magasabb adókat fizetnek, mint bárhol másutt a világon. Az Európai Unió 15 tagállamában az adók átlaga 40,5 százalék, az USA államaiban és az unión kívüli Svájcban 28,9 százalék, Japánban 27,3 százalék. Ha adóparadicsomnak nevezzük azokat a helyeket, ahol minimálisak az adók, akkor a Time magazin hasonlata szerint Nyugat-Európa lehetne maga az "adópokol". Mindehhez a "kuriózumhoz" persze Magyarország is hozzáteheti a magáét. Amennyiben az MSZP által javasolt 48 százalékos adósávot a parlament elfogadja, lehet, hogy a világtörténelemben először Magyarországon elhangzik ez a mondat: "Főnök, fizetéscsökkentést kérek!" Ha ugyanis megvalósul eme negyedik adósávra vonatkozó elképzelés, bizonyos adókedvezmények megvonása esetén előfordulhat az a meglepő helyzet, hogy alacsonyabb bruttó fizetéssel valaki éves szinten többet keres, mint magasabb jövedelm? kollégája.



Rohamrendőrök vonultak ki az adóemelés ellen tüntető francia séfek megfékezésére. Nem nyelik le Fotó: Reuters

Az európai közgazdászok mostanában azt kutatják, hogy az átgondoltabb és alacsonyabb adók beindíthatják-e Európában az olyannyira áhított gazdasági növekedést. Alacsonyabb adókra valóban nagy szükség lenne, mivel, ha most létrejönne az Európai Unióban az egységes állam, az a világ legnagyobb adószedője lenne.

A személyi jövedelemadó, a vállalati adó, az áfa és a szociális közterhek jelentik azt a négy fő adónemet, amit az unió polgárainak, illetve vállalatainak fizetnie kell. Ezeket összesítve a világon a legmagasabb közterhek Franciaországban, Belgiumban, Ausztriában, Olaszországban, a skandináv országokban vannak, ezután jön kicsit lemaradva Németország és Nagy-Britannia. Ehhez az Európai Unióhoz csatlakoztunk mi is. Hazánkban és más újonnan csatlakozóknál ugyan még nem olyan magasak az adókulcsok, de az adóalap sokkal alacsonyabb. Ezek szerint Kelet-Európában egyelőre kevesebb adót fizetünk, mint Európa nyugati felén, csak éppen olyan alacsony bérek után, ami nyugaton teljesen ismeretlen. Elképzelhetetlen, hogy havi 4-500 eurós (120 ezer forint körüli) béreket adókkal sújtsanak nyugaton, ugyanis ott ilyen bérek nem is léteznek. Nyugat-Európában az átlagembernek a magas bruttó jövedelmek miatt általában nincs kifogása az adófizetés ellen. 

Helga Moser német egyetemi tanár a Time magazinnak adott interjújában jól összefoglalta a németek életérzését az adózásról: "Kész vagyok adót fizetni, de azt nem akarom látni, hogy hülyeségekre költsék." Ne feledjük, hogy a magas adók következtében a németek kiváló szociális rendszert élveznek, ingyenes közoktatást, magas színvonalú kórházi ellátást, magas nyugdíjakat, olcsó tömegközlekedést, tiszták a városaik és még
hosszan folytathatnánk a sort. Kelet-Európában, így hazánkban is mindebből csupán a magas adók "maradnak" meg, ezért érthető, hogy keleten az emberek nem szeretnek adót fizetni és még rosszabb szemmel nézik, ha az állam esztelenül költi az adófizetők pénzét. Azt viszont már a németek is nehezen viselik, hogy egyre többet kell fizetniük ugyanazért a szolgáltatásért. Huszonöt évvel ezelőtt Helga Moser csak a fizetése egyharmadát adta az államnak, most több mint felét viszik el a különböző adónemek. A németek, osztrákok spórolósak, nem nagyon vesznek hitelre semmit, nem akarnak eladósodni. A jelzálogot sem nagyon szeretik, persze sokan ezt nem tudják kikerülni, de inkább visszafizetik, amint tudják, és takarékoskodnak, hogy idős korukra legyen tartalékuk. Ebből kifolyólag a magas adók erőteljesen
visszafogják a fogyasztást, ami mérsékli a gazdasági növekedést. Számos közgazdász azon a véleményen van, hogy az adók enyhítése beindíthatna egy nagyobb növekedést, ami például az USA-ban évtizedek óta működik. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!