Kereső toggle

Aids: Ázsia, Afrika és Kelet-Európa

Negyvenmillió

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Továbbra sem csökken az AIDS terjedésének üteme. Különösen a szub-szaharai térség tekinthető veszélyeztetettnek, miközben a vírus ellen folytatott átfogó politikai tevékenység lankadni látszik – áll egy kedden kiadott, friss jelentésben. A UNAIDS jelentésének megdöbbentő adatai szerint az idei év fertőzési rekordot állított fel: csak 2003-ban ötmillió ember fertőződött meg HIV-vírussal, és hárommillióan haltak meg a HIV-fertőzés okozta betegségek következtében a világon – többen, mint a korábbi években bármikor. A december
1-jén tartandó AIDS-világnap szervezői elsősorban a betegséget övező félelem atmoszférájával igyekeznek felvenni a harcot.Tízezrek válnak árvákká Kambodzsában, ahol Ázsiát tekintve a legtöbb az AIDS-betegek száma. Ugrás a sötétbe Fotó: Reuters

Tovább növekszik az AIDS terjedésének üteme, még nem értük el a csúcsot – állítja a UNAIDS, az ENSZ HIV/AIDS-ellenes szervezete. 

A kedden közzétett új számadatok szerint ma mintegy 40 millió fertőzött él a világon, és minden eddiginél többen betegedtek meg, illetve haltak meg az AIDS következtében 2003-ban. Különösen figyelemre méltó, hogy a fertőzöttek között igen nagy a 15 év alatti gyerekek aránya, amely eléri a 2,5 milliót. 

"A világon számon tartott halálozási okok között az AIDS jelenleg a negyedik leggyakoribb, Afrikában azonban a legelső" – nyilatkozta a sajtónak dr. Peter Piot, a UNAIDS vezetője.

A legfertőzöttebb területnek továbbra is a szub-szaharai térség tekinthető, ahol 2003-ban 3,2 millió új fertőzés és 2,3 millió AIDS-es haláleset volt. Dél-Afrikában él a világ lakosságának két százaléka, és HIV-fertőzöttjeinek harminc százaléka. Botswanában és Szváziföldön különösen súlyos a helyzet, itt a felnőtt lakosság negyven százaléka fertőzött. Egyes afrikai országokban minden ötödik terhes nő HIV-fertőzött – a vírus könnyebben terjed a férfiakról a nőkre, mint fordítva.

Szintén igen gyorsan terjed a HIV-vírus a nagy népsűrűség? Kínában és Indiában, valamint Indonéziában, Pápua Új-Guineában, Vietnamban, valamint a volt szovjet tagállamok közül Ukrajnában, Észtországban és Litvániában. Évekbe telhet, míg a járvány terjedésének növekedését meg lehet állítani – vélik a most kiadott jelentés készítői. Ennek egyik oka, hogy a vírusfertőzés után hét–tíz év is eltelhet a tényleges megbetegedésig, ami azt jelenti, hogy ha ma valami csoda meg is állítaná a vírus terjedését, a betegségek száma még hosszú évekig növekvő tendenciát mutatna. A legveszélyeztetettebb térségekben tehát még mindennek csak az elején vagyunk. 

Az ENSZ-jelentés azonban némi reménységre is okot ad, véli Peter Piot. Több kelet-afrikai országban idén kevesebben betegedtek meg, mint öt évvel ezelőtt, ami többek között a megelőzés eredményességének is betudható: minden korábbinál többet költenek ma az AIDS megelőzésére. Emellett a kezelés területén is fellendülés tapasztalható, még akkor is, ha jelenleg mindössze hetvenöt ezer afrikai
– az összes rászoruló közül minden ötvenedik – részesül hatékony terápiában. A járvány elleni harc részeként Dél-Afrika a jövőben ingyenes vírusellenes szerekkel kíván ellátni több százezer fertőzött személyt. Piot véleménye szerint ez nemcsak Dél-Afrika szempontjából, hanem a földrész többi országára nézve is történelmi jelentőségű, mivel a példát a jövőben további akciók követhetik.

Szintén súlyos helyzetben van a föld lakossága hatvan százalékának otthont adó ázsiai földrész, ahol a 2003-as év folyamán egymillió új megbetegedést regisztráltak, és félmillióan haltak meg AIDS-ben. 

A szakértők szerint Ázsiában az AIDS legyőzésének kulcsa a társadalmi és kulturális megbélyegzés felszámolása lehet. Az aktivisták a december 1-jén tartandó AIDS-világnapot kívánják felhasználni arra, hogy felvegyék a harcot a "félelem atmoszférájával", amely jelenleg megakadályozza, hogy a fertőzöttek ellátást igényeljenek, illetve éljenek a tanácsadó hálózat és az ingyenes AIDS-teszt lehetőségeivel.

Harmincból csak egy betegen segít az oltás

Hatalmas erőfeszítéssel, de mindeddig kevés sikerrel folynak a kutatások egy AIDS elleni oltóanyag kifejlesztése érdekében. Legutóbb a VaxGen nev? cég által gyártott AidsVax oltóanyagról derült ki, hogy gyakorlatilag semmilyen védelmet nem biztosít a vírussal szemben.

Az AidsVax sikertelensége látványos kudarcnak számít, a vakcina ugyanis a legfejlettebb, hármas tesztelési stádiumba jutott, amely a piacra dobás előtti utolsó lépés az engedélyeztetéshez. Erre most már – sajnos – nem lesz szükség, mivel a gyógyszer bevezetésének feltételéül az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) 30 százalékos eredményességet szabott, az AidsVax pedig az eseteknek csak 3,8 százalékában bizonyult hatékonynak. Az alacsony hatékonysági index ellenére a gyógyszer mégsem teljesen hatástalan: a vizsgálatok ugyanis azt is kimutatták, hogy az 5400 kezelt személyből a feketék mintegy kétharmadánál – összesen 314 afro-amerikai vett részt a tesztelésben – bizonyult hatékonynak az oltóanyag. 

Az elmúlt hetekben kezdődött el egy újabb, az eddigi oltóanyagoktól eltérő elven működő AIDS-oltóanyag tesztelése Dél-Afrikában. A venezuelai lóagyvelő-gyulladás vírusának (VEE) gyengített törzséből és a HIV-vírus egy génjéből álló AlphaVax nev? oltóanyagot 24 amerikai és 24 dél-afrikai önkéntesen próbálják ki; az elsődleges cél a mellékhatások megállapítása, illetve a dózis meghatározása.

Lukács András

Olvasson tovább: