hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új iraki kór
Kutatják a tüdővész okát

2003. 08. 11.
Március óta mintegy 100 amerikai katona betegedett meg Irakban, Katarban, illetve Üzbegisztánban egy titokzatos tüdőgyulladásban. A hadsereg hétfőn jelentette be, hogy két orvoscsoportot küld a betegség kivizsgálására Németországba, ahol a betegek többségét kezelték, illetve Irakba, ahonnan a legtöbb esetet jelentették. A betegség annak ellenére aggasztja a hatóságokat, hogy évente világszerte négy-ötszáz amerikai katona betegszik meg tüdőgyulladásban, ebből körülbelül három eset halálos kimenetelű. 

A hadsereg szeretne minél előbb megbizonyosodni róla, hogy van-e "valami" Irakban, vagy csak véletlen egybeesésről van szó. Mindenesetre a titokzatos betegség "Öböl-szindróma gyanús", az amerikai hatóságok az újabb nyertes háború után ismét titokzatos megbetegedésekkel néznek szembe Irakban.

Az öbölháború veteránjai ugyanis évek óta panaszkodnak arra, hogy a Perzsa-öbölből való hazatérésük óta egészségük folyamatosan romlik, és olyan betegségek támadják meg őket, amelyeknek tüneteit annak előtte nem tapasztalták. A veteránokat tömörítő szervezetek és egyes politikusok küzdenek annak bebizonyításáért, hogy a katonák az 1991-es öbölháborúban vegyi és biológiai fegyverek hatásának voltak kitéve. A veterán katonák tünetei között szerepel többek között a krónikus kimerültség és a poszttraumatikus stressz, illetve egyes esetekben légzési nehézségek. Az eddigi vizsgálatok kimutatták, hogy a veteránok az átlag lakosságnál nagyobb arányban hajlamosak bőrbetegségekre, valamint csont- és ízületi megbetegedésekre. A vegyi anyagok hatásának tulajdonítják az idegrendszeri problémák, krónikus fejfájások és görcsök jelentkezését. A tünetek közé sorolhatóak a pszichikai, légzési, emésztési problémák, valamint a gyakori koncentrációs nehézségek és memóriazavarok is. Továbbra sem világos, hogy a veteránok a háborúban átélt vegyi támadásoknak vagy a biológiai támadások ellen adott védőoltásoknak, esetleg mindkettőnek köszönhetik betegségüket. 

A mostani titokzatos tüdőgyulladások kapcsán is az volt az első kézenfekvő feltételezés, hogy a katonákat biológiai vagy vegyi fegyverek betegítették meg. A múlt héten húszévesen elhunyt Josh Neusche édesanyja a Sunday Telegraphnak elmondta, hogy véleménye szerint fia Szaddám palotáinak átkutatása közben fertőződött meg egy gyilkos kórokozóval. Ezt azonban az eddigi vizsgálatok nem támasztották alá. Az amerikai hadsereg hétfői hivatalos közlése szerint nem találtak anthraxra, himlőre vagy más biológiai fegyverre utaló jeleket, ugyanakkor az is kizárható, hogy a katonák a tavasszal nagy riadalmat kiváltó atípusos tüdőgyulladásban betegedtek meg. 

A különleges orvosi egység kiküldésének oka a súlyos esetek száma: száz beteg közül tizenötöt lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, közülük ketten meghaltak, hárman továbbra is kórházban vannak, tízen pedig felépültek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!