hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leterítették a két szörnyeteget
Meghalt Udaj és Kuszaj Huszein

2003. 07. 28.
Megkapja a kétszer tizenötmillió dolláros jutalmat az az informátor, akinek bejelentésére alapozva az amerikai hadsereg kedden megölte Udajt és Kuszajt, Szaddám Huszein két rettegett fiát. Az áprilisban megbuktatott iraki rezsim amerikaiak által második és harmadik legfontosabb vezetőjének tartott Szaddám-fiak halála elősegítheti a gerillatámadások visszaszorulását, melyekben szinte naponta vesztik életüket amerikai katonák. A bagdadiak fegyverropogással ünnepelték a kegyetlen vezetők halálát, ami Irak háború utáni helyreállítását is felgyorsíthatja. A Szaddám fiait feladó informátort máris védőőrizet alá helyezték. 



Családi fotó a diktatúra fénykorából. Balról Udaj, jobbról Kuszaj Fotó: Reuters

Szaddám Huszein fiainak halála miatt szerdán egy iraki fegyveres csoport bosszút esküdött. Az álarcos fegyveresek azt ígérték: "elszabadul a pokol" Udaj és Kuszaj Huszein halálhírére. A fegyveres ellenállást erősítheti, hogy Szaddám két fia nem adta meg magát, hanem "mártírhalált" halt. 

Szaddám fiai a zsarnok legfontosabb tanácsadói voltak, túlélésük bátorítást jelentett a szövetséges csapatok ellen támadóknak, bár az nem ismeretes, hogy maguk is részt vettek-e a fegyveres harc irányításában. A tény, hogy testőreik nélkül találtak rájuk, arra utal, hogy alighanem szökésben voltak. 

Udajt és Kuszajt hatórás intenzív tűzharc során ölték meg, miután egy iraki informátortól kapott értesülés nyomán az amerikai katonák körbevettek és megrohamoztak egy észak-iraki villát. A Moszul városában álló kétszintes épületet annyira megerősítették, hogy Apache vagy Kiowa helikopterekről kellett rakétalövedékeket kilőni a bejutáshoz. Amerikai források szerint a Szaddám-rendszer összesen négy kulcsfigurája vesztette életét az akció során. A holttesteket a múlt hónapban elfogott Abid Hamid Mahmud al-Tikriti, Szaddám személyi titkára segített azonosítani a DNS-vizsgálatok mellett. Kézre került a héten a Köztársasági Gárda egykori parancsnoka, Barzan abd al-Gafur Szulajman Madzsid al-Tikriti is, aki a tizenegyedik, a kör dáma volt az amerikaiak ötvenöt kártyalapból álló listáján. 

A legfőbb célpont, maga Szaddám Huszein azonban továbbra is szabadlábon van, s egyelőre nem ismeretes, hogy a mostani akció során sikerült-e információt szerezni hollétéről. 

Az amerikai vezetők szerint csak idő kérdése, hogy mikor kerül kézre a diktátor. Az arab nyelv? Al Arabija televízióhálózat viszont egy Szaddámnak tulajdonított hangfelvételt játszott le, melyen a beszélő a "megszálló csapatokkal szembeni" ellenállásra és harcra szólította fel az irakiakat. A felvétel hitelessége azonban kétséges. A Pentagon mindenesetre reménykedik abban, hogy az egykori diktátor körül szorul a hurok. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint a Szaddám több évtizedes kormányzása nyomán kialakult félelem a legnagyobb akadálya az iraki helyzet rendezésének és az újjáépítésnek. A sikeres akció nyomán az amerikai törvényhozók könnyebben dönthetnek további katonáknak a térségbe vezényléséről. 

Az elmúlt hetekben a szövetségesek több száz rajtaütést végeztek, de elsősorban nem azzal a törekvéssel, hogy harcosok százait fogják el, céljuk inkább annak a rengeteg fegyvernek, készpénznek, drágakőnek az elkobzása volt, mellyel a iraki ellenállók finanszírozhatták volna a
hosszú távú gerillaháborút. Amióta Bush elnök május elsején kihirdette a jelentősebb harci események végét, az amerikai csapatok előszeretettel hajtanak végre rajtaütéseket informátoraiktól kapott bejelentések alapján. 

Szaddám Huszein öt gyermeke közül a két legidősebb, Udaj és Kuszaj segített a kormányzásban: tetszés szerint neveztek ki és bocsátottak el tisztviselőket és parancsnokokat, s a családjukba is megosztást hoztak. Szaddám vejeinek 1995-ös Jordániába menekülése is nagy valószínűséggel az Udajjal és Kuszajjal folytatott vitájuk következménye volt. A Bath párt vezetésének java része minden bizonnyal nem sajnálkozik haláluk fölött. 



A moszuli villa ostroma. Bejött a tipp Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!