Kereső toggle

Alakulóban a megkerülhetetlen koalíció

Egyedül nem megy

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Január közepén a Független Kisgazdapárt indult nagy gyozelemre, két héttel késobb a Centrum Párt tarolt, legutóbb pedig a szabad demokraták értek el kiugró teljesítményt a Kongresszusi Központban. Legalábbis erre lehetett következtetni a pártoknak a kampánynyitókon jelen levo aktivistáinak hangulatából. Az SZDSZ-küldöttek a biztosnak tekintett nyolc-tíz százalékos választási eredményt tekintették alsó határnak. Tény, hogy az utóbbi hetekben lát-ványosan felpörgött az SZDSZ-kampány. Alig telik el egy nap, hogy valamilyen látványos, olykor utcára vitt eseménnyel ne rohamozna a párt, bár a kopogtatócédula-gyujtés elso tapasztalatai kissé lehutötték a kedélyeket. Kérdés, hogy milyen eredményre számíthat a párt, hogyan és milyen feltételekkel kerülhet újra kormányzati pozícióba. Az SZDSZ képviselojelöltjei és vezetoi bizakodnak. A legnagyobb kispárt? Fotó: Vörös Szilárd

Kuncze Gábor pártelnök elmondta, hogy a Fidesz azért tudta eddig megorizni rossz kormányzása ellenére is a népszeruségét, mert "a politikát a hit kérdésévé tette, ezért az emberek egy része mindenképpen rájuk szavaz, függetlenül a teljesítményüktol". 

Kis János filozófus, az SZDSZ alapítója és elso elnöke szerint "egyetlen lélektani akadálya van az ellenzék választási gyozelmének: még mindig jóval kevesebben hiszik azt, hogy az ellenzék fog nyerni, mint amennyien a két ellenzéki pártra szavaznának. Ebben kellene fordulatot elérni."

A lapunknak adott interjúban Kis János nemcsak a Fidesz-éra mérlegét vonja meg, hanem felteszi a kérdést, hogy minek tulajdonítható az MSZP bizonytalan kampányüzenete. A profeszszor szerint a szocialistáknak mielobb világossá kellene tenniük, hogy nagykoalícióra készülnek-e a Fidesszel, vagy vállalják a szabad demokratákkal a kormányalakítást. Más alternatíva ugyanis nincs.

További cikkeink: 

Kuncze Gábort, az SZDSZ elnökét és miniszterelnök-jelöltjét kérdeztük:
Stratégiánk az optimizmus

Lukács András: Nem akarunk nácikat a kormányban

Kis János filozófus a kormányváltás értelmérol és a választások
igazi tétjérol: A nemzeti máz csak színház

Olvasson tovább: