hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az antiszemita társadalom beteg
Interjú Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettessel

2001. 08. 27.
A héten Budapesten járt Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter, aki egynapos látogatása befejeztével a repülőtéren nyilatkozott lapunknak. Peresz találkozott Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Martonyi János külügyminiszterrel, valamint a legnagyobb ellenzéki párt vezetőivel. Az Orbán Viktorral folytatott tárgyaláson az izraeli külügyminiszter felvetette az utóbbi időben nemzetközi visszhangot kiváltott magyarországi antiszemita megnyilvánulások ügyét is.



A dél-afrikai Cape Townban tartott rokonszenvtüntetés a palesztin ügy mellett. Az Izrael-ellenesség népszerű álca Fotó: Reuters

– Miniszterelnök-helyettes úr! A Magyar Tudományos Akadémián tartott beszédében a terrorizmust a nemzetek közötti konfliktusok helyébe lépő első számú veszélynek nevezte. Mennyire hatékonyan tud ezzel a veszéllyel a nemzetközi közösség szembeszállni?

– A terror világméretű jelenség, Oszama Bin Ladentől Irakon át Iránig. Ezért elengedhetetlen, hogy nemzetközi együttműködés alakuljon ki, amely során tájékoztatjuk egymást, nyitva tartjuk a szemünket, és figyelemmel kísérjük a fegyverkereskedelem céljaira szolgáló pénzek mozgását.

– Miben jelent új veszélyforrást a 21. századi terrorizmus? Több támadásra vagy új elkövetési módokra kell-e inkább felkészülni? 

– Mindkettőre. A terrorizmus nagy vonzerőt jelent: viszonylag kevés ember és kis befektetés is elegendő ahhoz, hogy terrorizálni lehessen akár egész nemzeteket vagy országokat. Amikor Bin Laden a teljes amerikai flottát készültségben tudja tartani, akkor érthető a veszély nagysága. És ugyanezek az emberek nagykövetségeket és épületeket robbantanak fel, veszélybe sodorva az egész világot Csecsenföldtől Algériáig.

– A felmérések szerint a világ számos pontján szaporodnak újra az antiszemita megnyilvánulások, és Magyarország sem kivétel ez alól. Az utóbbi időben történt antiszemita megnyilvánulások szóba kerültek a magyar miniszterelnökkel folytatott találkozó során is. Mire hívta fel ezzel kapcsolatban Orbán Viktor figyelmét?

– Úgy gondolom, hogy az antiszemitizmussal már akkor foglalkozni kell, amikor felüti a fejét, mivel utána lehet, hogy már túl késő lesz. Az antiszemitizmus nem elsősorban a zsidók számára jelent veszélyt, hanem az adott ország betegségét jelzi. Európában több zsidó nyugszik a temetőkben, mint amennyien összesen most a kontinensen élnek. Ha egy társadalom beteg, akkor az emberek előtt nincs remény és megoldási lehetőség. Ezért jelentkeznek a szélsőségek, ezért lesznek tele az emberek gyűlölettel, és ezért kezdenek el másokat fenyegetni. Van egy afrikai közmondás, amely szerint ha egyetlen követ beledobnak egy tojásokkal teli kosárba, hiába vannak többségben a tojások, a kő akkor is összetöri őket.

– Milyen feltételeket fogalmazott meg a Jasszer Arafattal tervezett újabb találkozójuk előtt?

– Nincsenek előfeltételek. Úgy gondolom, hogy létre kell hoznunk a tűzszünetet ahhoz, hogy érdemi tárgyalásokat kezdhessünk egymással. Mindenkinek szüksége lenne erre.

– Egy amerikai kongresszusi képviselő, Eric Cantor azt kezdeményezte, hogy az Egyesült Államok fagyasszon be minden pénzügyi támogatást a Palesztin Hatóság részére, amennyiben a muszlim vallási hatóság nem hagy fel a hajdani jeruzsálemi zsidó templom maradványainak pusztításával. Mit gondol erről a kezdeményezésről?

– Bízom abban, hogy a palesztinok felfigyelnek erre a kezdeményezésre, és felhagynak a (Templom-hegyen folyó) rombolással.

(Simon Peresz útjáról további részletek: Simon Peresz előadása a Magyar Tudományos Akadémián,
Terror: amit a CNN nem mutat meg)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!