hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jövő megnyerésére készülünk
Simon Peresz előadása a Magyar Tudományos Akadémián

2001. 08. 27.
"A palesztinok két nagy hibát követtek el az elmúlt évtizedekben. Először, amikor 1947-ben elutasították az ENSZ felosztási tervét, a másodikat pedig tavaly Camp Davidben, ahol visszautasították az izraeli ajánlatot a megegyezésre. Kétszer is hibáztak, magam sem tudom, hogy miért"– mondta Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában. Peresz a közel-keleti béke esélyei mellett a 21. század első felének új kihívásairól is beszélt.



Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter Budapesten Fotó: Somorjai László

Simon Peresz előadásának bevezetőjében felidézte, hogy néhány hónappal ezelőtt Oroszországban járt, ahol találkozott Alekszandr Szolzsenyicinnel, aki elmondta: szerinte a huszadik század első fele a két világháborúval, 15 millió fiatal értelmetlen halálával, a holokauszttal az emberi történelem legvisszataszítóbb és legvéresebb fejezete volt. Szolzsenyicin úgy véli, hogy a második világháború után az európai vezetőknek fel kellett volna állniuk, és be kellett volna vallaniuk, hogy tévedésbe sodorta őket a hatalomvágyuk, hamis ambícióik. 

A háborúk nagy része a föld birtoklása miatt robbant ki: a nemzetek újra és újra bővíteni akarták a rendelkezésükre álló területet. Így változott folyamatosan Európa térképe, egészen a második világháború végéig. Abban, hogy Európa néhány évvel később mégis egészen más képet mutatott, az Európai Unió atyjának tartott Jean Monet sokkal nagyobb szerepet játszott, mint a kor politikusai és hadvezérei együttvéve – szögezte le Peresz.

Európa új jövője gazdasági együttműködésként indult el, mivel először a magántőke ismerte azt fel, hogy a nemzetek versengése helyett az emberi tudást és ismeretet egy tágabb keretben sikeresebben lehet összefogni. Arra, hogy egy ország a földrajzi adottságaitól függetlenül is sikeres lehet, nem csak Európában találni példát. A kis országok közül ilyen Japán, amely a világ második legerősebb gazdaságát építette fel, de ilyen Izrael elmúlt ötven évben elért sikertörténete is. "A Szovjetunió annak idején kereken ezerszer nagyobb volt mint Izrael, földjén több tízezer folyóval. Izraelnek csupán egyetlen folyója van, a Jordán, és az is gazdagabb történelemben, mint vízben" – illusztrálta Simon Peresz azt az állítását, miszerint az új korban a nemzetek erejét a területek birtoklása helyett más tényezők határozzák meg. Izrael az első 25 évben változatlan területen tizenhétszeresére növelte a mezőgazdasági termelését, anélkül, hogy több vizet használt volna fel az öntözésre. A növekedés forrása nem a természeti adottságok bővítése, hanem a tudomány lett.



A jordán–izraeli békekötés Washingtonban. A békefolyamat eddigi csúcspontja 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!