Kereső toggle

Fókusz

AKTUÁLIS
KORÁBBI LAPSZÁMOK

2015. 09. 04. (XIX/36)

Ismét százak vesztek a tengerbe Líbia partjainál, Európában pedig egyre nagyobb káoszt okoz a nem szűnő menekült­áradat – legutóbb hat Eurostar járat állt le több órára az alagutat ellepő migránsok miatt.

2015. 08. 07. (XIX/32)

Több mint háromszázezren hagyták el eddig Eritreát, hogy eljussanak Szudánba, Líbiába vagy Európába.
Nyilatkozat- és sajtóháborúba, már-már diplomáciai konfliktusba torkollott az elmúlt két hétben a Calais francia kikötőváros térségében kialakult, elhúzódó migránsválság.

2015. 05. 22. (XIX/21)

Zrínyi és Szulejmán közös emlékmûve Szigetvár határában.
2012 óta intenzív érdeklődés tapasztalható egy kicsiny, ám annál nagyobb múltú magyar város műemlékei iránt.
Május 15-én a Vigyázó! blog adott hírt róla, hogy egy Budapestre tervezett gigantikus muszlim vallási és kulturális központról készült terveket publikált egy török vallásügyi alapítvány.

2015. 05. 15. (XIX/20)

Az elmúlt hónapok bulváros híradásaival szemben nem fenyegeti szociális katasztrófa a kárpátaljai magyarokat. Egyelőre.

2015. 04. 30. (XIX/18)

A 20. század beköszöntét óriási reményekkel várta a nyugati világ. A harmincéves európai béke, a technika ugrásszerű fejlődése pozitív irányba mutatott, ennek ellenére az évszázad a népirtások sorozatából állt, amelyek ma is tartanak ugyanabban a...

2015. 04. 17. (XIX/16)

Az Iszlám Állam a Közel-Kelet destabilizációjának a terméke, ami elsősorban a térség számára jelent veszélyt - állítja Loretta Napoleoni.

2015. 03. 20. (XIX/12)

Március 21-e a Down-szindróma világnapja.

2015. 03. 13. (XIX/11)

A képen állnak, balról: Joó ferenc (Kálmán fia), Joó Erzsébet (K. lánya), Popovics Jenõ, Joó Gizella (k. lánya), Jelenyi Károly ezredes Ülnek, balról: Popovics Jenõné Joó Sarolta (K. lánya), Joó Kálmánné Pribék Mária, Joó Kálmán, Jelenyi Kálmánné Joó Margit (K. lánya)
Az 1848-as forradalom és a kiegyezés közötti időszak átlagembereinek sorsáról viszonylag kevés információ lelhető föl.

2015. 02. 27. (XIX/9)

„Európa robban” címmel tartott előadást Budapesten Zvi Jehezkeli izraeli újságíró, aki arabtudását és közel-keleti megjelenését kihasználva bejutott a legzártabb európai muszlim közösségekbe is.

2015. 02. 20. (XIX/8)

Egy friss felmérés szerint negyvenhat európai ország vezetői közül mindössze nyolcan állítják magukról, hogy nem vallásosak.

2015. 01. 30. (XIX/5)

A holokauszt a maga gyakorlati értelmében, mint gyakorlati projekt, a Szovjetunió megtámadásával vette kezdetét.

2015. 01. 23. (XIX/4)

1959 januárjában tíz tapasztalt orosz turista túrázni indult az Ural egy lakatlan területére, ahonnan soha többé nem tértek vissza.
Mark Zuckerberg
Az angol író, fizikus és politikus, Charles Percy Snow 1959-ben írta meg a The Two Cultures and the Scientific Revolution (A két kultúra és a tudományos forradalom) című könyvét.

2015. 01. 16. (XIX/3)

Az európai etnikai kisebbségek munkaerő-piaci beilleszkedését vizsgálta több országban a bonni székhelyű Institut zur Zukunft der Arbeit (IZA), amely a német és a nemzetközi munkaerőpiac elemzésével foglalkozik.
„Nem a burka betiltása jelenti a megoldást, hanem az, ha Franciaország a kulturális relativizmus helyett az emberi jogokat fogadja el abszolút értékként” – állítja Natan Saranszkij a párizsi támadásokat elemző nyilatkozatában.
A francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőinek és rajzolóinak múlt heti brutális meggyilkolása ismét ráirányította a figyelmet az európai értékek és az iszlám közötti mély szakadékra.

2015. 01. 01. (XIX/1)

A holokauszt 70. évfordulóján a Civil Alap 2014. program támogatásával készült el a Memora- projekt. A soát sokféle módon dolgozták fel az elmúlt több mint fél évszázadban.

2014. 12. 05. (XVIII/49)

A felszabadulást általában örömteli, várva várt eseményként képzelik el, hiszen a kínoktól vagy a biztos haláltól való megmenekülést jelenti mindazoknak, akik megérték ezt a percet.

2014. 10. 31. (XVIII/44)

1943 év végén, 1944 elején világossá vált a magyarországi cionista ifjúsági mozgalmak vezetőségének, hogy a németek tervszerűen megsemmisítik az európai zsidóságot. 1944.

2014. 10. 22. (XVIII/43)

A magyar emigráció rádiós műsorai Amerikától Új-Zélandig a kultúra és a nyelv ápolása mellett politikai motivációval és feladatvállalással születtek meg és működtek az évek során.
Az 1956-os magyarországi forradalomról már az események idején, s azt követően pedig különösen sok publikáció, cikk és könyv született Franciaországban: részben magyar, részben francia szerzők tollából a legkülönbözőbb politikai-ideol

2014. 09. 19. (XVIII/38)

Kurdisztántól Texasig a világ számos pontján figyelnek a skót függetlenségről szóló népszavazásra azok a pártok és mozgalmak, amelyek a nemzet nélküli etnikumok és kulturális-politikai közösségek érdekeit képviselik.
A nemzeti kisebbségek egyre kevésbé remélnek védelmet a globalizáció által meggyengített nemzetállamoktól, és úgy gondolják, hogy regionális alapon sokkal jobban tudják érvényesíteni érdekeiket – mondta a Heteknek Schöpflin György pro

2014. 09. 05. (XVIII/36)

Az első világháború és következményei addig elképzelhetetlen új irányba terelték Magyarország történetét.
Válságba jutott a nemzetállamok erőegyensúlyára épülő világrend, és az Egyesült Államok sem vállalja már a vezető szerepet a nemzetközi stabilitás fenntartásában, ezért olyan globális válság fenyeget, amelyben etnikumok, sőt régiók fo

2014. 08. 29. (XVIII/35)

Az Osztrák-Magyar Monarchia a Szerbia elleni háborúval valójában öngyilkosságot követett el, mert végleg elvesztegette az időt továbbélésének egyetlen lehetősége, a birodalom föderális átalakítása számára.
II. Vilmos császár (középen) Hindenburg  és Lidendroff tábornokokkal.
Alig néhány héttel azt követően, hogy az Iszlám Állam (IS)  könyörtelen iraki és szíriai hódításai nyomán világszerte ismertté vált, máris megjelentek a terrorhadsereg eredetéről szóló alternatív elméletek, nemcsak az ilyenekre különö

2014. 08. 08. (XVIII/32)

A munkaszolgálatos rendszer áldozatainak számát  50–70 ezerre becsülik.
A munkaszolgálat históriája a magyar zsidóság második világháborús szenvedéstörténetének sajátos és ellentmondásos fejezete. A haza fegyveres védelméből való kizárás a zsidók társadalmi kirekesztésének egyik döntő lépése volt.

Oldalak