Kereső toggle

Szemünk fénye

Fontos a rendszeres szemvizsgálat!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Látószervünk ápolása és egészségének ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat.

A szemvizsgálat az általános egészségvédelmi rutinunk része kell hogy legyen. Különösen fontos ez 40 év felett vagy olyan betegségek esetén, mint például a diabétesz, amelynek hosszú távú szövődményei közé tartozik a szem károsodása. Szintén tanácsos ellenőriztetni szemünket, ha a közvetlen családban előfordult már zöldhályog.

Általános szabályként legalább kétévente meg kell nézetni a szemünket, de életkortól és az esetleges panaszoktól függően erre gyakrabban is sor kerülhet. Egy részletesebb szemvizsgálat esetén megtudhatjuk, hogy szükség van-e szemüvegre vagy kontaktlencsére, de különféle szembetegségek diagnosztizálására is lehetőség van.

Természetesen ebben az esetben is kulcskérdés a megelőzés és az időben történő diagnosztizálás. Például a szemfenék erezete alapján következtetni lehet a szervezet érrendszerének állapotára, de a magas vérnyomásra utaló jel is „tetten érhető” a szemben.

A látásélességet ma már számítógéppel ellenőrzik, de a jól ismert betű- és számolvasós feladat is a vizsgálat részét képezi. Fontos a szem belső szerkezetének vizsgálata is: ebből kiderül, milyen a szemfenék erezetének és a retinának az állapota, illetve van-e bármilyen jele szürke vagy zöld hályognak. Szükség esetén a szemnyomást vagy a könnytermelést is ellenőrizni lehet.

Ha látásunkban változást észlelünk, keressünk fel egy szakembert: lehet, hogy egyszerűen csak szemüvegre vagy kontaktlencsére van szükségünk, de komolyabb probléma, például makuladegeneráció vagy szürke hályog is állhat a jelenség hátterében.

Érdemes szemünk egészségéről belső tápanyagokkal is gondoskodni: szedjünk például karotinoidokat. A zeaxanthin, a lutein és a karotinoidok „királyának” tartott astaxanthin védő hatást fejtenek ki a szemre, gátolják a káros oxidációt okozó folyamatokat és a gyulladások kialakulását. Ezenkívül csökkentik a szemfáradtságot, és javítják a fókuszálási képességet.

Hatásosak még az úgynevezett antocianin molekulák is. Ezek védik a retina idegsejtjeit, csökkentik a szem hajszálereinek gyulladását, jótékony hatást gyakorolhatnak a magas vércukorszint okozta retina-idegkárosodás esetén is. Az alfaliponsav szintén védi a retina idegsejtjeit, javítja annak vérellátását, és gátolhatja a szemlencse elhomályosodását. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: