Kereső toggle

Műkönnyel a száraz szem ellen

Kapcsoljuk be a párologtatót is!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nyáron a légkondicionáló berendezések vagy a huzat, télen pedig a fűtés beindítása okozhat szemproblémákat. Különösen igaz ez azokra, akik naphosszat a monitor előtt ülnek, nekik fokozottan ügyelniük kell arra, hogy szemük ne száradjon ki.

A számítógépes irodai munka végzése során gyakran alig pislogunk, aminek következtében szemünk könnyebben kiszáradhat, ami kipirosodással, égő, szúró érzéssel járhat. Ilyenkor lehetnek segítségünkre a különféle műkönnykészítmények, amelyek nagy része ma már biztonsággal használható. A gyártók egyre nagyobb gondot fordítanak arra, hogy a készítmények összetétele a természetes könnyfolyadékéhoz hasonló legyen.

Mivel úgynevezett gyógyszeres hatóanyagot nem tartalmaznak, igény szerint akkor cseppenthetünk belőlük, amikor szükséges, és annyit, amennyi a panaszokat enyhíti. Túladagolni ugyan nem lehet ezeket a készítményeket, fontos azonban néhány dologra odafigyelni. Például arra, hogy a cseppentés higiénikus módon történjen, hogy ne kerülhessenek kórokozók a szembe. Fontos ellenőrizni a készítmények lejárati dátumát vagy felhasználhatóságának idejét, amit gyakran a doboz felbontásától kell számítani. Érdemes azt is megtudakolni, hogy a műkönny tartalmaz-e tartósítószert, mert bár akkor tovább használhatjuk, számolnunk kell esetleges kedvezőtlen élettani hatásokkal is, különösen akkor, ha többször is cseppenteni kell.

Körültekintően válasszanak szemcseppet azok, akik kontaktlencsét használnak, ők jobb, ha kerülik a lipid- vagy konzerválószer-tartalmú készítményeket.

Mivel a kötőhártya szabadon érintkezik a külvilággal, fontos, hogy milyen a páratartalma annak a helyiségnek, amelyben tartózkodunk (az ideális érték 40–60 százalék). Télen a fűtés kiszáríthatja a levegőt, ami azért veszélyes, mert ha nem termelődik elég könny a szemünkben, a kötőhártyán sérülések keletkezhetnek, ami később gyulladáshoz vagy akár súlyos látáskárosodáshoz is vezethet. A sérüléseken keresztül a kórokozók előtt is megnyílik az út. Ezért is fontos a szemen lévő könnyfilm helyreállítása. Első körben persze nem muszáj a gyógyszertárba szaladnunk, azzal is megoldhatjuk a problémát, ha télen a fűtés elindításával egy időben a párologtatót is bekapcsoljuk, vagy kerüljük a füstös, huzatos helyiségeket. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: