Kereső toggle

Vigyázzon a szemére!

Szemüvegben télen-nyáron

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szemünk ápolása és rendszeres ellenőriztetése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat. Szánjunk időt egy szemvizsgálatra!

Különösen fontos ez 40 év felett, illetve, ha valaki például diabétesszel küzd, hiszen annak hosszú távú szövődményei közé tartozik a szem károsodása. Érdemes tanácsot kérni ilyen esetekre, hogy milyen gyakran és milyen jellegű vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

A szakemberek szerint kétévente nézessük meg a szemünket, de az életkortól és az egészségügyi panaszoktól függően erre gyakrabban is sor kerülhet.

Egy szemvizsgálat nemcsak arra de-rít fényt, hogy szükségünk van-e szemüvegre, hanem különféle szem- és egyéb betegségeket is időben diagnosztizálni lehet a segítségével. Például a szemfenéki érrajzolat alapján következtetni lehet érrendszerünk állapotára, vagy akár a magas vérnyomásra is, hiszen ez is először a szemfenéki érrendszert érinti.

Ha látásunkban bármilyen változást észlelünk, érdemes mielőbb felkeresni egy optometristát vagy szemorvost. Itt el kell mondanunk, mióta tapasztaljuk a változásokat, a látásélességben észlelünk-e zavart, illetve milyen tempóban zajlanak ezek a folyamatok.

Az optikákban a szemet általában kívül és belül is megvizsgálják: géppel, illetve számok és betűk olvastatásával ellenőrzik a látásélességet, az esetleges dioptriás változásokat, valamint speciális eszközökkel megnézik a belső szerkezetét is, hogy felmérjék, milyen a szemfenék erezetének és a retinának az állapota, esetleg van-e bármilyen jele szürke- vagy zöldhályognak. Az orvosi rendelőkben ennél részletesebb, mélyebb vizsgálatokra is sor kerülhet, szükség esetén a szemnyomást vagy a könnytermelést is ellenőrzik.

Ha szemüvegre lenne szükségünk, szinte minden esetre létezik már megoldás. A divat követői a legmodernebb dizájnos keretekből válogathatnak, de természetesen egyszerű, „nagymamás” okulárék is választhatók. Sőt, ha életmódunk, munkánk vagy kedvenc hobbink, sportunk megkívánja, dönthetünk akár a kontaktlencse mellett is. A nyári időszakra már készíttethetünk dioptriás napszemüveget is.

Szemüveglencséből választhatunk vékonyítottat, üveget vagy műanyagot, karcmenteset és védőbevonatosat, a kontaktlencsék kínálatában pedig havonta, kéthetente vagy akár naponta cserélhető típusok közül válogathatunk. A kontaktlencse viselését azonban meg kell szokni, meg kell tanulni, hogyan kell felhelyezni és eltávolítani a lencsét, valamint azt is, hogy milyen annak szakszerű ápolása. A higiéniára, kézmosásra, illetve a lencse megfelelő ápolására, tisztítására fokozottan ügyelni kell majd, ha a kontaktlencse mellett döntünk.

(A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

 

Olvasson tovább: