Kereső toggle

Szükség van-e plusz vitaminra?

Mikor szedjük és hogyan?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Manapság sokszor egymásnak ellent-mondó információkkal bombáznak bennünket arról, hogy miért szükséges vagy éppen nem szükséges, sőt akár káros is a multivitaminok, egyes vitaminok vagy táplálék-kiegészítők szedése. Érdemes néhány szempontot megfontolni.

Egyes vélemények szerint azok, akik táplálékkiegészítőket szednek, már eleve tudatosabban, egészségesebben is táplálkoznak, így valószínűleg több hasznos tápanyagot is visznek be a szervezetükbe. Tulajdonképpen pont nekik lenne kevésbé fontos a külön készítmények szedése, sőt náluk nagyobb a kockázata annak, hogy többet visznek be a szervezetükbe ezekből az anyagokból.

Sok még az ellentmondásos információ a vitaminokkal és a multivitamin-készítményekkel kapcsolatban is. A vitamin tulajdonképpen olyan szerves anyag, amely a táplálékból energiát felszabadító folyamatok és a sejtszinten zajló anyagcsere-funkciók szabályozásához kell. Egyes kutatások szerint némely vitaminok antioxidáns hatással is bírnak.

Manapság különösen sok hit és tévhit övezi a C-vitamint. Egyes kutatások szerint védhet a ráktól, a keringési betegségekkel szemben, sőt jó a náthára, influenzára is, de sokszor problémás, hogy amikor a vitamint az étrendtől elkülönítve vizsgálják, akkor nem feltétlenül bizonyítható, hogy önmagában is védelmet nyújtana-e. Ezért azok a kutatások megbízhatóbbak, amelyek során a megfigyelés alá vont személyek természetes táplálékokkal vitték be szervezetükbe a szükséges mennyiséget. Ilyenkor azonban már feltételezhető, hogy a megfelelő felszívódáshoz és hasznosuláshoz hozzájárulnak az adott élelmiszerben (pl. citrusfélék, paprika, eper) található egyéb tápanyagok is.

Óvakodjunk tehát az olyan ajánlásoktól, amelyek extrém nagy dózisban javasolják például a C-vitamin fogyasztását tabletták formájában. Már csak azért is, mert a szervezet maga szabályozza a C-vitamin szintjét, és csak rövid ideig tárolja azt. Így a hagyományos készítmények jelentős része hasznosulás nélkül halad át a szervezeten.

Érdemes ezért olyan készítményeket választani, amelyek speciális időszemcse-technológiával készülnek, és ezzel lehetővé teszik a fontos vitamin akár 12 órán át tartó folyamatos utánpótlását. A kis tabletta vagy kapszula egyfajta intelligens C-vitamin adagoló- rendszernek is tekinthető. Az időszemcsék tulajdonképpen olyan részecskék, amelyekből nyújtottan, ütemezetten szabadul fel a hatóanyag, így a hasznosulás igen magas lehet. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: