Kereső toggle

Nem kell begyulladni!

Van megoldás a fájdalomra

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Korunk „legnépszerűbb” készítményei közé tartoznak a vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók (angol nevükből: NSAID-ok). Használatukhoz azonban érdemes tisztában lenni néhány alapszabállyal.

Az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlók közé tartoznak a diklofenák, a naproxén és az ibuprofén hatóanyagú szerek, amelyek tabletta vagy krém formájában is kaphatók. Az első NSAID az aszpirin volt, a kutatók ennek hatásmechanizmusa alapján tervezték meg a további NSAID-okat.

Ezek a készítmények az úgynevezett COX-enzimeket gátolják, amelyek a fájdalomért és a gyulladásért felelős prosztaglandinokat termelik. Ha sikerül csökkenteni ez utóbbiak termelődését, a fájdalom és a gyulladás enyhülni fog, azonban fontos észben tartani, hogy a kiváltó ok ezzel nem szűnik meg, csak a tüneteken enyhítettünk.

Az NSAID-okat leggyakrabban derék-, váll-, hát-, fej- és izomfájdalmakra szedjük. Többnyire szerencsére csak alkalmanként van szükség rájuk, de előfordulhat, hogy valaki hosszabb ideig vagy rendszeresen kénytelen szedni ezeket a készítményeket. Bár vény nélkül kaphatóak, és viszonylag gyors megoldást kínálnak, fontos tudni, hogy hosszú távon kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak. Ezért célszerű a lehető legrövidebb ideig és a legkisebb hatásos dózisban szedni ezeket a gyógyszereket.

Rövidtávon kisebb a mellékhatások kockázata, így ilyen esetekben a gyógyszerszedés haszna – a fájdalom enyhítése vagy megszüntetése – messze felülmúlja a potenciális károkat. Hosszú távú szedésük azonban bizonyos embereknél növelheti az infarktus veszélyét, fokozhatja a fekélyképződést, és károsíthatja a vesefunkciókat, amelyeket sokszor nehéz diagnosztizálni. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: