Kereső toggle

Szemünk védelméért

Jótanácsok nyárra

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Érzékszerveink közül a leggazdagabb információforrást a szemünk biztosítja, emiatt különösen fontos, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk számára, ugyanis a hétköznapok során több olyan hatás éri, ami veszélyeztetheti az épségét.

Bár a napsütés jókedvre derít és a szervezetünk számára is pozitív hatással bír, nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a bőrünket, hanem a szemünket is védeni kell az UV-sugarakkal szemben. A káros sugarak okozta szembetegségek tünetei leggyakrabban csak később jelennek meg, így kulcsfontosságú, hogy a gyerekeket is megtanítsuk a szem óvására és ennek fontosságára. A legkisebbek szemei különösen veszélyeztetettek, hiszen még nem képes a szemlencséjük annyi káros sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké, így a szemet beárnyékoló kalap mellett egy UV-szűrős napszemüveg alkalmazása teszi teljessé a védelmet. A napszemüveg kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy 100 százalékos UV-védelmet biztosítson és illeszkedjen az archoz. Az UV-védelem nélküli, alacsony minőségű napszemüvegek többet ártanak, mintha nem használnánk egyáltalán semmit, ugyanis a sötét színe miatt a pupillát kitágítják, emiatt pedig több káros sugárzásnak tehetik ki a szem belsejét.

Nyáron további kihívást jelent a klímaberendezés és a ventilátor használata, ami kiszáríthatja a szemet. Ennek enyhítésére a patikákban kapható műkönny tartalmú cseppek alkalmazhatók, ám ha ezek nem enyhítik a panaszokat, feltétlenül forduljunk szemorvoshoz.

A számítógépek elterjedésével egyre több ember megismerte azt az érzést, amit az egész napos monitornézés tud eredményezni: a fáradt, száraz, vörös szem kényelmetlenségeit. Némi odafigyeléssel az irodában is tudunk tenni a szemünk kímélése érdekében. Szakemberek percenként több mint húsz pislogást ajánlanak, ám ez a szám a monitor előtt dolgozóknál csaknem tíz alá csökken. Az ebből fakadó szemszárazságon szintén a műkönny tud segíteni. Sokan a szem komfortossága érdekében védőszemüveg hordását ajánlják a monitor előtt ülők számára. A korszerű monitoroknál már nem mérhető káros sugárzás, és vibrálás sem tapasztalható, így ezek használata kíméletesebb a szemeinknek. Emellett fontos a megfelelő munkakörnyezet kialakítása is, az ideális fényviszonyok megteremtése, tükröződések, fényvisszaverődések és – szükség esetén – a monitorvibrálások megszüntetése.

A dohányzás következtében megnőhet a szürkehályog és a látóidegek károsodásának a kockázata. Azonban a sárgarépa, kelkáposzta, spenót fogyasztása nagy szerepet játszik a szem egészségének a megőrzésében.

Vannak, akik mindent megtesznek a szemük védelméért, ám ennek ellenére kialakul náluk valamilyen szembetegség. Ennek genetikai hajlam vagy a szem öregedésével járó folyamat lehet az oka, így ajánlott rendszeres időközönként – negyvenéves kor felett évente egy alkalommal – ellátogatnunk szemorvosunkhoz panaszmentesség esetén is, hiszen így időben felmérhetőek a kezdeti betegségek. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: