hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szemünk védelméért
Jótanácsok nyárra

2018. 08. 23.
Érzékszerveink közül a leggazdagabb információforrást a szemünk biztosítja, emiatt különösen fontos, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk számára, ugyanis a hétköznapok során több olyan hatás éri, ami veszélyeztetheti az épségét.

Bár a napsütés jókedvre derít és a szervezetünk számára is pozitív hatással bír, nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a bőrünket, hanem a szemünket is védeni kell az UV-sugarakkal szemben. A káros sugarak okozta szembetegségek tünetei leggyakrabban csak később jelennek meg, így kulcsfontosságú, hogy a gyerekeket is megtanítsuk a szem óvására és ennek fontosságára. A legkisebbek szemei különösen veszélyeztetettek, hiszen még nem képes a szemlencséjük annyi káros sugárzás kiszűrésére, mint a felnőtteké, így a szemet beárnyékoló kalap mellett egy UV-szűrős napszemüveg alkalmazása teszi teljessé a védelmet. A napszemüveg kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy 100 százalékos UV-védelmet biztosítson és illeszkedjen az archoz. Az UV-védelem nélküli, alacsony minőségű napszemüvegek többet ártanak, mintha nem használnánk egyáltalán semmit, ugyanis a sötét színe miatt a pupillát kitágítják, emiatt pedig több káros sugárzásnak tehetik ki a szem belsejét.

Nyáron további kihívást jelent a klímaberendezés és a ventilátor használata, ami kiszáríthatja a szemet. Ennek enyhítésére a patikákban kapható műkönny tartalmú cseppek alkalmazhatók, ám ha ezek nem enyhítik a panaszokat, feltétlenül forduljunk szemorvoshoz.

A számítógépek elterjedésével egyre több ember megismerte azt az érzést, amit az egész napos monitornézés tud eredményezni: a fáradt, száraz, vörös szem kényelmetlenségeit. Némi odafigyeléssel az irodában is tudunk tenni a szemünk kímélése érdekében. Szakemberek percenként több mint húsz pislogást ajánlanak, ám ez a szám a monitor előtt dolgozóknál csaknem tíz alá csökken. Az ebből fakadó szemszárazságon szintén a műkönny tud segíteni. Sokan a szem komfortossága érdekében védőszemüveg hordását ajánlják a monitor előtt ülők számára. A korszerű monitoroknál már nem mérhető káros sugárzás, és vibrálás sem tapasztalható, így ezek használata kíméletesebb a szemeinknek. Emellett fontos a megfelelő munkakörnyezet kialakítása is, az ideális fényviszonyok megteremtése, tükröződések, fényvisszaverődések és – szükség esetén – a monitorvibrálások megszüntetése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!