Kereső toggle

Őrizze meg fogsorát!

Hogyan óvjuk a fogzománcot?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A fogászat óriási léptékben fejlődik, egyre több olyan korszerű fogápolási segédeszköz, fogkrém kapható az üzletekben, amelyek segítenek bennünket fogaink megőrzésében. Ez az a terület, amire érdemes kicsit többet költeni, hiszen fogainkat hosszú távon kell épségben megőriznünk.

Az egyik ilyen lehetőség a fogzománcot védő újfajta fogkrémek használata. Segítségükkel ásványi anyagok kerülnek a fogzománc felszínére, amelyek aktívan erősítik a meggyengült réteget.

A fogzománc tulajdonképpen a fogak külső, látható „borítása”, amely védi a belső, érzékeny részeket, idegeket. Színe változó, még az egészséges fogsor esetén is: a világossárgától a kékesfehérig terjed a skála. Ez gyakorlatilag az emberi test legkeményebb anyaga, amely magas arányban tartalmaz ásványi anyagokat. Ezek biztosítják a fogak védelmét, illetve fehéres színét.

A helyes szájhigiénia ezért rendkívül fontos a fogzománc épségének, egészségének megőrzéséhez. Leginkább a savas erózió okozhat problémákat, amit paradox módon sok egészséges étel is előidézhet. Ilyenek lehetnek a gyümölcsök, gyümölcsdzsúszok, az ecet és az ezzel készült savanyúságok, salátaöntetek, a bor, vagy – a kevésbé egészséges – szénsavas üdítők, sportitalok. Közepesen savas hatású a méz, a sör, az alma, a C-vitamin vagy a fekete tea (amely nem mellesleg el is színezi a fogzománcot, ha túl sokat fogyasztunk belőle). Alacsony a savassága például a joghurtnak, a banánnak, az avokádónak, a tejnek vagy a sajtnak (itt a pH érték 5-7 közötti).

Épp ezért érdemes ezeket az ételeket kombinálni: a salátába tegyünk valamilyen rágósabb hozzávalót (például rostos zöldségeket, mogyorót, diót, ami kicsit fokozza a nyálképződést és így a fogzománc védelmét), a savasabb desszertekhez igyunk tejet, a borhoz együnk sajtot, az üdítők után pedig fogyasszunk cukormentes rágógumit. És persze mindezek után használjunk olyan korszerű fogkrémet, ami tovább erősíti a fogzománc védelmét! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: