Kereső toggle

Mocsár a város szélén

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A hegyek, folyók, tavak megszokott úti célok, de tegyünk most kivételt, keressük fel Budapest legmozgalmasabb vízi élőhelyét, a Merzse-mocsarat. A XVII. kerületben található, 27 hektáros kiterjedésű mocsárvilág természetvédelmi terület, ahol 15 állomásos tanösvény kalauzolja az idelátogatókat.

A Merzse-mocsár vízi világa emléke annak a nem olyan régen – 150 évvel ezelőtt – még Rákosok vidékének nevezett területnek, amely egészen a Nagykörútig terjedt, beleértve Zuglót is. A mocsárvilág a város terjedésével, a földek megművelésével folyamatosan csökkent. Zsugorodását, úgy néz ki, sikerült megállítani, így némiképp betekintést nyerhetünk abba, hogyan is nézett ki Pest nagy része. A mocsárvilág akkoriban az embereket ellátta táplálékkal, a halak mellett fogyasztották még az azóta védett mocsári teknőst is. A nád adta a házak tetejét, a fűzfák pedig a kosarak alapanyagai voltak.
Meg lehet közelíteni gyalogosan (30 perc – 1 óra kényelmes séta), kerékpárral (a homokutak kerékpárral jól járhatóak), vagy autóval (a hepehupás út kisebb vidámparki élmény, de egészen a természetvédelmi terület bejáratáig autózható). Kerékpárral érdemes a kicsit hosszabb, a repülőtér mellett vezető szakaszt választani, így útközben még megcsodálhatjuk a fel- és leszálló gépeket is.

Az út többször vezet tanyák mellett, ami a háziállatok sokaságával igazi falusi hangulatot teremt. A Budapest belterületén legelésző juhnyáj vagy tehéncsorda igazi kuriózum. Az idilli képet a pulikutyák kirohanásai árnyalják, de szerencsére csak az erőfitogtatásig jutnak. Mindenesetre, akik nem az autó biztonságából tekintenek a tájra, készüljenek fel a váratlan hangoskodókra.

A többnyire homokos utak a lakott területek elhagyása után erdős részeken vezetnek tovább. Mindig a fehér alapon zöld béka jelzést kövessük, ez vezet keresztül a tanösvényen. Ahogy közeledünk a vizes részhez, egyre több a szúnyog. Erre nagyon fel kell készülni, akik a szúnyogcsípésre allergiásak, lehet hogy jobb, ha megvárják az őszi-téli időszakot. A Merzse-mocsár egész évben látogatható, és teljesen ingyenes.

Az út fénypontja az újjáépült kilátó, ahol elidőzhetünk, megcsodálva a nyílt vízfelületen fel-le szálló madárvilágot. Háttérben a megművelt földterületek látszanak, az Alföld kapujában is állunk kicsit. Lépten-nyomon belebotolhatunk a vízi világ fotósaiba is, akik több órát várakoznak teljes csendben, hogy lencsevégre kapjanak egy ritka madarat. A Merzse-mocsár Facebook-oldalaira felkerült, hogy a Szerbiában és Horvátországban újra megjelent aranysakál nevű ragadozó eljutott egészen a Merzséig. Toldi Miklós vele vívta meg a harcát, Arany János „toportyánféregként” írta le.

A békákról se feledkezzünk meg, egyrészt, mert a mocsár leghangosabb főszereplői, másrészt a gyerekeknek kiváló kergetnivaló a füvesebb részeken. Nekik aztán nem kell énekelni a „Ha volna két életem”-et. Erre rásegít még a törvény is: Magyarországon minden kétéltű védett állat. Aki kicsit beljebb szeretne jutni a mocsárba, mindenképpen készítsen be gumicsizmát, a „vizeskedés” is egy kiváló programlehetőség. Az út végén a kilátó alatt fapadokon pihenhetünk, hogy a visszaúthoz összeszedjük erőnket.

Olvasson tovább: