Kereső toggle

Kit vált le a Mesterséges Intelligencia?

Szakértőt kérdeztünk a közösségi portálok veszélyeiről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A mesterséges intelligencia alkalmazásával a megadott adataink teljes körű kiértékelése elérhető lesz az adott vállalat számára. Ennek kapcsán Makay Józsefet, a Makay.net technológiai szakértőjét kérdeztük az aktualitásokról és a jövőbeni változásokról.

Mit gondol, milyen árnyoldalai lehetnek a közösségi alkalmazások használatának? Melyek azok a tényezők, amelyeket egy átlag felhasználó nem vesz figyelembe?

– A közösségi média és az óriásvállalatok információs hatalmának árnyoldalait lassan mindenki ismeri: a szolgáltatásokon keresztül a felhasználók minden lépését képesek követni; minden gondolatát képesek kitalálni, a személyes adatokat pedig már csak azért is bekérik, hogy a „profilok teljesek legyenek”. Meglátásom szerint az előbb említett orwelli tevékenységnél már csak az aggasztóbb, ha az emberek belefásulnak a figyelmeztetésekbe, és mivel azonnal nem tapasztalják meg a negatívumokat, nem is veszik komolyan azokat.

Mennyire fenyeget bennünket az (online) személyazonosság ellopása? Gyakoriak az ilyen esetek?

Körülbelül két héttel ezelőtt kaptam egy bejelentést, miszerint valakik rejtett telefonszámmal hívogatnak embereket, és egy nyereményjátékra hivatkozva személyes adatokat (név, anyja neve, személyi igazolványszám, lakcím stb.) próbálnak kicsalni tőlük. Ilyen adatokkal manapság már felhatalmazásokat lehet hamisítani, vagy hamis személyi iratokat lehet létrehozni és értékesíteni a feketepiacon. Hasonló a helyzet az online világban is. Hetente több alkalommal is kapunk olyan levelet, ami online befizetendő számlatartozásra figyelmeztet, és már irányítanak is át valamilyen banki befizetőfelületre, amely a megszólalásig hasonlít a hivatalosra – persze nincs semmilyen tartozás, sem befizetés, viszont a felület szorgosan tárolja az áldozatok bankkártyaadatait, amelyek aztán bármely online fizetésnél felhasználhatóak a kártya birtoklása nélkül is. Ebből kifolyólag nyugodtan kijelenthető, hogy aki internetezik, vagy van (okos)telefonja, az potenciális célpont a támadók szemében.

Több hír is szárnyra kapott, hogy a Facebookon tárolt adatainkat lehetetlen véglegesen letörölni. Mi ennek a valóságalapja?

– Bár a frissen elindított GDPR adatvédelmi rendelet meglehetősen világosan fogalmaz a témában, akinek van némi sejtése arról, hogyan is működik egy akkora informatikai infrastruktúra, mint a Facebook, az tudja, hogy az adattörlés nem olyan egyszerű, mint egy fotó letörlése az okostelefonunk galériájából. A felhasználói adatok különböző másolatokban, különböző biztonsági mentésekben vannak meg a Facebooknál, egyes dolgokat pedig még akkor sem tudna véglegesen megsemmisíteni, ha szóról szóra be akarná tartani a rendelet követelményeit. Több mint 2 milliárd, magáról mindent megosztó felhasználó esetében kicsit valószerűtlen a teljes törlés. A gyakorlatban ezt az adatok elérhetetlenné tételével szokták helyettesíteni. A Messengerre vonatkozó kérdés pedig egy olyan hiba, ami nem szándékos a vállalat részéről, de nem is igazán akarnak mit kezdeni vele a jelenlegi adatvédelmi helyzetben, hiszen vannak sokkal súlyosabb hiányosságok is a Facebook háza táján.

A közösségi oldalak az ismerősnek ajánlás tekintetében rendkívül érzékeny szűrővel dolgoznak. Milyen végletekig figyeli meg egy-egy felhasználó adatait ehhez a Facebook?

– A Facebook már a közepesen aktív felhasználók esetében is felfoghatatlan mennyiségű adatot képes megszerezni a felhasználók kapcsolatairól, viselkedéséről és érdeklődéséről. Ezek alapján a Facebook algoritmusai már tudnak olyan potenciális ismerősöket ajánlani számunkra, akikkel nincsenek közös ismerőseink, viszont érdeklődésünket és szokásainkat tekintve passzolunk hozzájuk. A probléma ezzel az, hogy a rendszer jelenleg a bűnözőket is segíti a kapcsolatépítésben. Nemrég például felröppent a hír, miszerint ha bűnözőnek állítjuk be magunkat a Facebook-profilunkban, tehát olyan dolgokat kedvelünk és osztunk meg, amiket általában a bűnözők körében szokás, akkor a rendszer terrorizmushoz köthető személyeket kezd ajánlani ismerősi kapcsolatra.

Hónapról hónapra jelennek meg az újabb csúcstechnológiás mobilkészülékek, amelyek számos applikáció futtatására alkalmasak, ezek az alkalmazások pedig egyre több információval rendelkeznek rólunk. Hogyan tudjuk a privát szféránkat védelem alatt tartani?

– Az okoseszközök használatával a privát szféra valóban kontrollált és garantáltan megbízható védelme lassan lehetetlenné válik, ugyanis manapság már egy végtelenül egyszerű játék is rengeteg információt tárol a felhasználóiról – és akkor még nem beszéltünk az internetböngészésről és a chatelésről. Persze vannak könnyedén használható adattitkosítási megoldások, de ezek sem érnek sokat, ha egy szolgáltatás használatához a felhasználók önszántukból adnak át magukról érzékeny információkat a szolgáltató félnek, aminek biztonságával kapcsolatban csak reménykedhetünk valami elfogadhatóban.

A mesterséges intelligencia lehetőségeinek használata a közeljövőben hétköznapi szinten is elérhetővé válik a felhasználók számára. Mennyiben fogja ez befolyásolni az életünket?

– Gyakran visszatérő kérdés, hogy a technológia milyen irányba befolyásolja az emberek életét. A technológiapártiak azt hangoztatják, hogy az új megoldásoknak köszönhetően sokkal egyszerűbb lesz az emberek élete, míg az ellenzők szerint az emberek elszakadnak a régi értékektől és a problémamegoldás képességétől. Személy szerint igyekszem minden aspektust figyelembe venni, hiszen ezt a témát nem szabad szemellenzősen nézni. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a technológiai újításoknak számos pozitívuma és negatívuma van, ez pedig vonatkozik a mesterséges intelligenciára is. Kétségtelen, hogy gyökeresen megváltoztatja az idősebb generációk életét – ahogyan ez folyamatosan érvényesül a mindenkori idősebb generációkra az iparosodás kezdete óta –, a fiatal generációk számára viszont teljesen természetes, hogy a mesterséges intelligencia által azonnal megválaszolható kérdésekkel és problémákkal már nem kell foglalkozniuk, helyette foglalkozhatnak más dolgokkal. Összességében az emberektől függ, hogy mihez kezdenek a korábbiaktól eltérő életvitellel.

A közeli újítások fényében mit várhatunk 2019-re? Lesz valamilyen áttörés a mobiltelefonok használatában? Vannak készülőben olyan applikációk, amelyek úttörőnek bizonyulnak?

– Én azt látom, hogy az elmúlt pár évben mintha kicsit visszafogottabb lenne a fejlődés a végfelhasználóknak szánt technológiák piacán. 2007-ben az első iPhone bemutatását követően jött egy nagyon érezhető technológiai robbanás, ami a modern technológiát elszakította az asztaloktól, és egy mindenhová elkísérő társsá tette. Néhány éven át egyre-másra jöttek az újabbnál újabb és jobbnál jobb ötletek, de ez valamikor 2014 környékén kifulladt, és azóta csak apró fejlesztéseket láthatunk a gyártók éves bemutatóin: egy picit jobb kamera, egy picit gyorsabban elinduló appok, animált hangulatjelek – de már nincsenek akkora áttörések és olyan zseniális újítások, mint korábban. Ez részben azért van, mert a gyártók is folyamatosan kísérleteznek, és amelyik ötletből nem lesz vagy nem lett azonnal sláger, azt el is kaszálják. Persze a vásárlók is válogatósak: egy-egy termék megmagyarázhatatlan okból lesz sikeres, míg más, elsőre valóban jónak tűnő termék teljes érdektelenségbe fullad. A trendek eddigi alakulása alapján az látszik, hogy a korábban forradalmiként kezelt virtuális és kiterjesztett valóság az elkövetkező öt évben megmarad a rétegpiac szintjén, ha egyáltalán fennmarad, ugyanis a létjogosultságát a mesterséges intelligencia vette át rejtett, nem tudatosan érzékelhető segítőként a már korábban is használt termékek plusz funkciójaként (kommunikációértelmezés, fotóelemzés, szervezés stb.). Az elkövetkező 5-10 évben ez a technológia olyan fejlett lesz, hogy számos helyzetben (recepciók, telefonos időpontfoglalás, vásárlás stb.) leváltják az embert is, és mesterséges személyként vesznek majd részt a társadalom működésében.

Névjegy

Makay József az Androbit.net főszerkesztője és vezetője, kiberbiztonsági szakértő és etikus hacker.

Olvasson tovább: