hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fogápolás körüli hiedelmek
Egészséges fogakra fel!

2018. 06. 21.
Fogaink segítenek a beszédben, a rágásban és a mosolyunkat is teljessé teszik, ezért nem elhanyagolható kérdés az állapotuk. némi odafigyeléssel sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Több tévhit kering a köztudatban a fogápolással kapcsolatosan. Többen azt gondolják, hogy a rossz fogak örökletesek, és a beteg fogakért nem ők a felelősek. Ez a vélekedés azonban nem fedi a valóságot, ugyanis a rossz fogak nem örökölhetőek. Bár a fog formája, mérete, kuszasága továbbadható, állapotát a mi saját fogápolási szokásaink határozzák meg. Alapos fogmosással a lepedék eltávolítható, ha pedig nincs lepedék, akkor a fogszuvasodás és a fogkő is messze elkerül minket.

Vannak, akik úgy vélekednek, hogy erős mosással kell a fogakat kezelésbe venni, ami szintén hibás felvetés, hiszen így előállhat az a helyzet, hogy a fogzománc elkopik, illetve megsérül a fogíny, ami emiatt visszahúzódik, így pedig szabadon marad a fognyak, ami különböző fogbetegségek előtt nyithatja meg az ajtót. Legjobb, ha apró, söprő mozdulatokkal történik a fog megtisztítása a fogínytől a fog felé haladva.

Sokan megijednek attól, ha fogmosás közben az ínyük vérezni kezd, és abbahagyják a szájápolást, mert úgy tudják, hogy ilyenkor ez a legjobb amit tehetnek. Pedig ebben az esetben sem lenne szabad az alapos fogmosásról lemondani, hiszen ennek elmaradása akár fogínysorvadást is eredményezhet. A gyulladás okozta fogínyvérzés mögött gyakran a lepedék áll, mely akkor rakódik le, ha nincs kellően megtisztítva a fog. Így ha hasonló helyzetbe kerülünk – vagyis fogmosás közben vérezni kezd a fogíny – semmiképpen se hagyjuk abba a fogmosást, hanem inkább puhább fogkefével tisztítsuk meg a kényes területeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!