Kereső toggle

A fogápolás körüli hiedelmek

Egészséges fogakra fel!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fogaink segítenek a beszédben, a rágásban és a mosolyunkat is teljessé teszik, ezért nem elhanyagolható kérdés az állapotuk. némi odafigyeléssel sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.

Több tévhit kering a köztudatban a fogápolással kapcsolatosan. Többen azt gondolják, hogy a rossz fogak örökletesek, és a beteg fogakért nem ők a felelősek. Ez a vélekedés azonban nem fedi a valóságot, ugyanis a rossz fogak nem örökölhetőek. Bár a fog formája, mérete, kuszasága továbbadható, állapotát a mi saját fogápolási szokásaink határozzák meg. Alapos fogmosással a lepedék eltávolítható, ha pedig nincs lepedék, akkor a fogszuvasodás és a fogkő is messze elkerül minket.

Vannak, akik úgy vélekednek, hogy erős mosással kell a fogakat kezelésbe venni, ami szintén hibás felvetés, hiszen így előállhat az a helyzet, hogy a fogzománc elkopik, illetve megsérül a fogíny, ami emiatt visszahúzódik, így pedig szabadon marad a fognyak, ami különböző fogbetegségek előtt nyithatja meg az ajtót. Legjobb, ha apró, söprő mozdulatokkal történik a fog megtisztítása a fogínytől a fog felé haladva.

Sokan megijednek attól, ha fogmosás közben az ínyük vérezni kezd, és abbahagyják a szájápolást, mert úgy tudják, hogy ilyenkor ez a legjobb amit tehetnek. Pedig ebben az esetben sem lenne szabad az alapos fogmosásról lemondani, hiszen ennek elmaradása akár fogínysorvadást is eredményezhet. A gyulladás okozta fogínyvérzés mögött gyakran a lepedék áll, mely akkor rakódik le, ha nincs kellően megtisztítva a fog. Így ha hasonló helyzetbe kerülünk – vagyis fogmosás közben vérezni kezd a fogíny – semmiképpen se hagyjuk abba a fogmosást, hanem inkább puhább fogkefével tisztítsuk meg a kényes területeket.

Egyes vélekedések szerint akkor kell fogkefét cserélni, ha a sörtéi szétállnak. A szakemberek azonban minimum két havonta javasolják a fogtisztító eszköz cseréjét, betegségből való felgyógyulást követően (pl. herpesz, megfázás) pedig azonnal, elkerülve így a visszafertőzést.

Egy fogmosás az általános ajánlások szerint átlagosan minimum 3-5 percig kellene, hogy tartson, fogazattól és fogkefétől függően. Azonban a fogágybetegséggel küzdőknek akár 10 percet is igénybe vehet a körültekintő fogtisztítás. Bár szinte már a csapból is ez folyik, mégis sokan még nem tették rutinná, hogy fél-egy évente felkeressék egy általános ellenőrzés érdekében a fogorvosukat. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: