hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Habozzunk vagy ne habozzunk?
A titokzatos SLS nyomában

2018. 05. 03.
Mi is az a sokat hangoztatott SLS-mentes kozmetikum? Kerüljük vagy inkább vásároljuk őket? Valóban azzal teszünk jót a bőrünknek, ha ügyelünk arra, hogy minél kevesebb kerüljön rá?

Megváltoztak az életkörülményeink: ahogy egyre távolodunk a patak vizétől, dédanyáink szappanfőző szerepét egyre inkább betölti a vegyipar, ami olyan hatékony megoldást keres a tisztálkodási szokásainkra, hogy közben az előállítási költségen is maradjon haszon.

Ahhoz, hogy „habozzon” a samponunk, habfürdőnk, a borotvahab vagy a fogkrém, szükség van az emulgeálószerekre. A hab egyrészt egyenletesen elteríti az anyagot, másrészt olyan „kis ügyes”, hogy a bőrön lévő zsírréteget az abban oldott piszokkal együtt apró cseppecskékké alakítja, amit a víz könnyen el tud távolítani. Ezeket a kis „segítőket” nevezik felületaktív anyagnak vagy tenzideknek. Anélkül, hogy belemennénk a kémiába, csak annyit jegyezzünk meg, hogy ezt a hatásukat úgy tudják elérni, hogy apoláris és poláris részük van, ami lehetővé teszi a lehetetlent – ebben az esetben nem a tűz és a víz, hanem a zsír és a víz összekapcsolását. E hatásuk nélkül a végtelenségig rázhatnánk az olaj és a víz elegyét, a végén makacsul ragaszkodnának a függetlenségükhöz.

A vegyipar a megoldást évtizedek óta az SLS-ben (valamint hasonló típusú vegyületekben) találta meg, ugyanis olcsó és hatékony. Neve egy angol szó rövidítéséből, a sodium lauryl sulfate-ból származik. Magyarul is megtaláljuk az elnevezést: nátrium lauril-szulfát. Köztudatban az SLS terjedt el, de a kettő teljesen ugyanazt jelöli.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!