Kereső toggle

Enyhítse fájdalmát!

Segítség a mindennapokban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Időnként mindenki érez fájdalmat, azonban vannak, akiknél ez az érzés különböző sérülések, betegségek, rendellenességek miatt mindennapossá válik. A fájdalomcsillapítók ilyen esetben sokat javíthatnak az életminőségen.

A fájdalom – mint például a hát-, fej- és nyakfájdalom – fizikális és érzelmi szempontból is érint bennünket. Ilyenkor rosszkedvűek, ingerlékenyek leszünk, úgy érezzük, nem tudunk megfelelően teljesíteni a munkahelyünkön, vagy nem tudjuk ellátni otthoni teendőinket. Ezáltal a fájdalom – bár személyesen mi érezzük – a környezetünkre is kihat.

A GSK Consumer Healthcare 2015-ös globális klinikai vizsgálatában 4 földrész 14 országából 7000 ember életét mérték fel a fájdalom szempontjából. Az eredményből származó globális fájdalomindex szerint a felnőttek 88 százaléka szenved fizikai fájdalomtól világszerte, és 65 százalékuk hetente legalább egyszer érez fájdalmat.

A vizsgálat azokra a különbségekre is rámutatott, ahogyan az egyes országokban reagálnak a fájdalmakra: Kínában a népesség 71 százaléka hajlandó beszélni a fájdalmáról, Oroszországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban élők viszont inkább nem beszélnek róla. A fájdalomtól leginkább az olaszok lesznek ingerültek, viszont a kínaiak és az oroszok felfogása szerint a fájdalom a gyengeség jele. Szaúd-Arábiában a megkérdezettek 66 százaléka gondolta úgy, hogy a fájdalom intenzív sportolás miatt lép fel, de a svédeknek csak 15 százaléka értett egyet ezzel.

Akármi is váltja ki az adott fájdalmat, az bizonyos, hogy igyekszünk minél előbb enyhíteni rajta. Van, aki különböző természetes, gyógynövényes megoldásokhoz fordul, míg mások hajlandók bevenni a tablettákat is.

Az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátlók (angol nevükből: NSAID-ok) közé tartoznak az ibuprofén-, a diklofenák-, a naproxén-hatóanyagú szerek, amelyek tabletta vagy – külsőleg alkalmazandó – krém formájában is kaphatók. Ezek a készítmények az úgynevezett COX-enzimeket gátolják, amelyek a fájdalomért és a gyulladásért felelős prosztaglandinokat termelik. Utóbbiak mennyiségének csökkenése ugyan kiváltja a fájdalom és a gyulladás enyhülését, ám mindez önmagában a kiváltó okot nem szünteti meg, csak a tüneteken enyhít. Ezt fontos tudni a fájdalom kezelésekor. A tartós javuláshoz lehet, hogy további kivizsgálásokra vagy tudatos és tartós életmódváltásra lesz szükség. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

 

Olvasson tovább: