Kereső toggle

Mindennapi fogápolás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A hazai felnőtt lakosság 98 százalékának van szuvas foga, ami többnyire az elégtelen szájhigiénia, az egészségtelen táplálkozás vagy a genetikai okok számlájára írható.

 

Statisztikák szerint honfitársainknak átlagban három foga tömött, a magyar gyerekeknek tizenkét éves korukban átlagosan már négy szuvas foguk van. A hatvanöt év feletti lakosság majdnem fele teljes protézissel él, míg ezzel szemben például a skandináv államokban alig található fogatlan ember.

Az egészséges fogazat megőrzéséhez javasolt naponta legalább kétszer (reggel és este) alaposan (minimum 3-5 percig) fogat mosni, méghozzá jó minőségű, középkemény sörtéjű fogkefével. Minimum fél percet szánjunk fogsorunk egy negyedére! A fogkefét a rágófogainkra merőlegesen, míg a többi fogunkra 45 fokos szögben tartva, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a fog felszínét, figyelve arra, hogy elég erősen, de ne túl durván dörzsöljük őket, nehogy az ínyt megsértsük. Ne csak a külső, hanem a belső oldalát is tisztítsuk meg a fogainknak!

Kéthavonta érdemes új fogkefét beszerezni, de betegség (megfázás, influenza, herpesz stb.) után is ajánlott új fogkefét venni, hogy elkerüljük az újrafertőződést. Fontos a fogközök tisztítása is, ezért rendszeresen használjunk ehhez alkalmas interdentális kis kefét vagy fogselymet!

A fogkrém kiválasztása is fontos, de a választás során ne feledkezzünk meg a fogíny védelméről sem! Ha mindezekkel tisztában vagyunk, és ráadásul panaszmentesen élünk, akkor is legalább évente keressük fel fogorvosunkat!

Az elhanyagolt szájhigiénia akkor is komoly egészségkárosító hatással rendelkezik, ha valaki műfogsorral él. Tanácsos minden étkezés után megtisztítani a protézist! A műfogsor alá, illetve a fogak, a tartóelemek közti résekbe beszorulhatnak parányi ételmaradékok, amelyek alatt könnyedén és gyorsan elszaporodhatnak a gombák és baktériumok, amelyek idővel csúnya gyulladásos folyamatokat válthatnak ki a szervezetben. A műfogsor tisztítható fogkrémmel is, ilyenkor ugyanazokat a mozdulatokat kell alkalmazni, mint az eredeti fogaknál.

Az esti tisztítás kiemelt fontosságú, ilyenkor már fogsortisztító tabletták használata javasolt. A mechanikus tisztítás mellett szükség van kémiai védelemre is: ma ehhez már nagy választékban kaphatók különböző speciális protézis-tisztítószerek. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: