Kereső toggle

Higgyen a szemének

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nincs olyan tevékenység, amihez ne használnánk a szemünket. Látószervünk ápolása és rendszeres ellenőriztetése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat.

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a szemüvegeseknek kell rendszeresen szemorvoshoz vagy optometristához járniuk. A szemvizsgálatnak az általános egészségvédelmi rutinunkhoz kellene tartoznia. A szemorvos vagy az optometrista tanácsot tud nyújtani arra nézve, milyen gyakran és milyen jellegű vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

Egy szemvizsgálat során nemcsak arra derülhet fény, hogy szükségünk van-e szemüvegre, hanem különféle – potenciálisan komoly – szem- és egyéb betegségeket is időben diagnosztizálni és ennél fogva gyógyítani is lehet.

A szemet általában kívül és belül is megvizsgálják: számítógéppel ellenőrzik a látásélességet, és speciális eszközökkel (pl. ophtalmoszkóppal) megnézik a belső szerkezetét, hogy felmérjék, milyen a szemfenék erezetének és a retinának az állapota, illetve van-e bármilyen jele szürke- vagy zöldhályognak. Szükség esetén a szemnyomást vagy a könnytermelést is ellenőrzik. Ezenkívül bizonyos távolságból betűket és számokat kell olvasni.

Ha mégis szemüvegre lenne szükség, nem kell elkeseredni. A legmodernebb dizájnos keretektől az egyszerű okulárékig igen széles a kínálat, mindenki találhat az arcformájának és az ízlésének megfelelőt. Szemüveglencséből pedig választhatunk vékonyítottat, üveget vagy műanyagot, karcmenteset és védőbevonatosat. Ha azonban életmódunk, munkánk vagy hobbink megkívánja, dönthetünk a kontaktlencse mellett is. A kontaktlencsék esetében havonta, kéthetente vagy akár naponta cserélhető típusok közül választhatunk.

Ezenkívül érdemes beruházni olyan, jó minőségű táplálékkiegészítőkbe, amelyek kifejezetten a látószervünkre gyakorolnak jó hatást. Ilyenek például a karotinoidok (a növények változatos piros, sárga, narancssárga színét adó, zsíroldékony molekulák). A zeaxanthin és a lutein fontos szerepet játszik a látás megőrzésében. A karotinoidok „királyának” tartott astaxanthin gátolja a gyulladásos folyamatokat, és csökkenti a szemfáradtságot.

Hatásosak még a szemre a sötét színű bogyós gyümölcsök színét adó antocianin molekulák. Védik a retina idegsejtjeit, csökkentik a szem hajszálereinek gyulladását, jótékony hatást gyakorolhatnak a szemfenéki meszesedés, szemlencse-elszürkülés, magas vércukorszint okozta retina idegkárosodás esetén. Az alfa-liponsav szintén védi a retina idegsejtjeit, javítja annak vérellátását, és gátolhatja a szemlencse elhomályosodását. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: