Kereső toggle

Szemenszedett igazságok

Fontos a rendszeres szemvizsgálat!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szemünket minden tevékenységhez és aktív kikapcsolódáshoz intenzíven használjuk. Éppen ezért látószervünk ápolása és egészségének ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat.

 

A tévhiedelemmel ellentétben nem csak a szemüvegeseknek kell rendszeresen szemorvoshoz vagy optometristához járniuk: a szemvizsgálat az általános egészségvédelmi rutinunk része kell, hogy legyen. Különösen fontos ez 40 év felett vagy olyan betegségek esetén, mint például a diabétesz, amelynek hosszú távú szövődményei közé tartozik a szem károsodása. Szintén tanácsos ellenőriztetni szemünket, ha a közvetlen családban előfordult már zöld hályog. Ilyen esetekben a szemorvos vagy az optometrista tanácsot tud nyújtani arra nézve, milyen gyakran és milyen jellegű vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

Tanácsos legalább kétévente megnézetni a szemünket, de életkortól és egészségügyi állapottól, illetve az adott panaszoktól függően erre gyakrabban is sor kerülhet. Egy részletesebb szemvizsgálat esetén nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy szükség van-e szemüvegre vagy kontaktlencsére, hanem különféle szem- és egyéb betegségek diagnosztizálására is lehetőség nyílik. Mint minden szűrővizsgálatnál, itt is kulcskérdés a megelőzés és a gyógyítás időbeni megkezdése. Például a szemfenék erezete alapján következtetni lehet a szervezet érrendszerének állapotára, de a magas vérnyomás is „tetten érhető” a szemben.

A látásélességet általában számítógéppel ellenőrzik, de a klasszikus betű- és számolvasós feladat is a vizsgálat részét képezi. Fontos a szem belső szerkezetének vizsgálata is: ebből kiderül, hogy milyen a szemfenék erezetének és a retinának az állapota, illetve hogy van-e bármilyen jele szürke vagy zöld hályognak. Szükség esetén a szemnyomást vagy a könnytermelést is ellenőrzik.

Ha látásunkban változást észlelünk, például homályosodást tapasztalunk, feltétlenül keressünk fel szakembert: előfordulhat, hogy a tünet egyszerűen szemüveg- vagy kontaktlencse-viseléssel kezelhető, de komolyabb probléma, például makuladegeneráció vagy szürke hályog is állhat a jelenség hátterében.

Ha hosszú távon szeretnénk gondoskodni szemünk védelméről, szedjünk például karotinoidokat. A zeaxanthin, a lutein és a karotinoidok „királyának” tartott astaxanthin védő hatást fejtenek ki a szemre, gátolják a káros oxidációt okozó folyamatokat és gátolják a gyulladások kialakulását is. Ezenkívül csökkentik a szemfáradtságot és javítják a fókuszálási képességet.

Hatásosak még a szemre az úgynevezett antocianin molekulák. Védik a retina idegsejtjeit, csökkentik a szem hajszálereinek gyulladását, jótékony hatást gyakorolhatnak például a magas vércukorszint okozta retina idegkárosodás esetén is. Az alfaliponsav szintén védi a retina idegsejtjeit, javítja annak vérellátását és gátolhatja a szemlencse elhomályosodását.

Panaszmentesség esetén is célszerű rendszeresen ellenőriztetni látásunkat, ám ha bármilyen problémát észlelünk, minél előbb forduljunk szakemberhez és jelentkezzünk be egy szemészeti vizsgálatra! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.) 

Olvasson tovább: