Kereső toggle

Senki többet?!

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Manapság sokan gondolkodnak azon, mibe fektessék megtakarításaikat. Vannak, akik mernek a tőzsdén kockáztatni, de vannak, akik a biztonságot keresik. Akik a műtárgyakat, festményeket választják befektetésül, jobb, ha előtte tanulmányozzák ezt a piacot.

 

Az aukciós házak már évszázadok óta közvetítik a műkincseket, művészeti alkotásokat, ékszereket a gyűjtők és befektetők felé. Néhány közülük, például az angol Sotheby’s vagy a Christie’s már komoly hírnevet vívott ki magának, és nemzetközi hálózatot épített ki. Az aukciós házak száma az utóbbi évtizedekben Magyarországon is megszaporodott.

Mielőtt bárki belépne erre a piacra, nem árt figyelembe vennie, hogy a műtárgyak nem a gyorsan megtérülő befektetések közé tartoznak. Sokszor évtizedekbe is telhet, mire profittal el lehet adni őket, az igazán értékes, eredeti darabok pedig igen drágák. Ezért mindenképpen hosszú távon kell gondolkodnia annak, aki ilyen tárgyakból kíván portfóliót építeni magának, és azt is tudnia kell, mit érdemes vásárolni. Az aukciós házak kiválasztásakor érdemes meggyőződni arról, hogy milyen az adott cég reputációja, hány sikeres árverést bonyolított már le, milyen színvonalú a katalógusa. Utóbbiakat érdemes már előre tanulmányozni, és ellátogatni egy árverésre is, hogy megtapasztaljuk annak egyedi hangulatát, a licitálás izgalmát.

A jó aukciós házaknál komoly előkészületek előzik meg az árverést, amelyek már hónapokkal korábban elkezdődnek. A kalapács alá kerülő tárgyak gondos válogatáson esnek át, szakemberek sora vizsgálja át és értékeli azokat abból a szempontból, vajon vannak-e rajta hibák, sérülések, restaurált részek, netán hamisítványra utaló jelek. Össze kell szedni a tárgyhoz kapcsolódó egyéb adatokat is: kik voltak a korábbi tulajdonosok, a tárgy nem áll-e múzeumi védettség alatt, vagy folytak-e rajta restaurálások.

Végül pedig az – általában tavasszal, ősszel és télen tartott – aukciókhoz fotókat és művészettörténeti elemzéseket tartalmazó, szakemberek által írt, igényes katalógusok készülnek, amelyek tartalmazzák a becsült értéket és a kikiáltási árat is. Az érdeklődők a kalapács alá kerülő tárgyakat előzetesen meg is tekinthetik a kapcsolódó kiállításon, ahol a katalógust is megvásárolhatják.

A befektetni kívánóknak érdemes széleskörűen tájékozódniuk a licitálást megelőzően, hogy valóban olyan műtárgyat vásároljanak, amely nemcsak jól mutat a nappaliban, hanem idővel meg is térül. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: