Kereső toggle

Milyen gyógyszert válasszunk?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az utóbbi időben az egészségtudatos életmód miatt sokunknak nem szimpatikusak a mesterségesen előállított dolgok, a gyerekek többsége pedig eleve zsigeri módon irtózik mindenféle gyógyszertől. Ennek ellenére néha mégis szükségünk van ilyen szerekre, csak tudnunk kell, melyikhez is nyúljunk.

Senki sem szeret beteg lenni, ezért a leglogikusabb lépés a betegségek megelőzése. Ezer oldalról halljuk, hogy rohanó világunkban fontos lassítani és odafigyelni arra, mit viszünk be a szervezetünkbe, de ez csak akkor használ, ha ezt tényleg be is tartjuk. Viszont előfordul, hogy már ez sem elég: a megváltozott életkörülmények miatt az ételek alapanyagai nem tartalmazzák a szükséges mennyiséget mindabból az építőanyagból, amire szükségünk van.

Az immunrendszerünket erősíthetjük a bélflóra támogatásával (joghurtok, rostban gazdag zöldségek segítségével). Ha a növényekben található vitaminok nem bizonyulnak elégségesnek, az A-, B-, C- és D-vitamin-szintet különböző táplálékkiegészítőkkel emelhetjük. Persze mindennek érdemes alaposan utánajárni, hogy ne adagoljuk túl magunkat, és ne lépjenek fel komplikációk.

A magnézium hiánya olyan „érdekes” tüneteket produkálhat, mint magas vérnyomás, szapora szívverés, csontritkulás, depresszió, migrén stb. De szedése azok számára is segítség lehet, akik a memóriájukkal küzdenek, egyszerűen képtelenek megjegyezni dolgokat, pedig igenis szükségük lenne a jó emlékezőtehetségre a munkájuk vagy tanulás miatt. Ehhez érdemes mind a természetes megoldásokat, mind a táplálékkiegészítők segítségét igénybe venni. Egészséges vese birtokában nem kell a túladagolástól tartani, viszont ha antibiotikumot szedünk, vigyázzunk, hogy minimum három óra teljen el a két különböző tabletta használata között.

Ha valaki allergiás a mesterséges színezékekre, érdemes kikutatnia, hogy azt a szép kék árnyalatot honnan is kapta a kiválasztott tabletta. Adott esetben ugyanis így többet árthatunk, mint amennyit segíthetnénk magunkon.

Most viszont evezzünk más vizekre, és tételezzük fel, hogy valaki épp orrdugulástól szenved (ami egy hőmérséklet-változásokkal telített időszakban nem is különös jelenség). Ez esetben hasznos beszerezni egy-két különböző hatóanyagú készítményt, mivel egy adott szert nem szabad egy hétnél tovább használni, az ugyanis függőséget alakíthat ki. Ez azt jelenti, hogy a hatás teljesen az ellentéte lesz a kívánt eredménynek.

Hasonlóan bosszantó probléma szokott lenni a torokfájás. Ha a házi praktikák mind csődöt mondtak, nyugodtan forduljunk a nem vényköteles gyulladáscsökkentőkhöz. Ezek – többek között – eltüntetik a fájdalmat, de mivel lázra és tényleges gyulladáscsökkentésre „szakosodtak”, az ilyennemű problémákkal is alaposan elbánnak. Bevethetünk toroksprayket is, ha a fertőtlenítés az elsődleges célunk. Természetes gyógymód lehet a propolisz, ami rendszeres használat mellett egy-két nap alatt segít kilábalni a nemrég kialakult betegségből. Orvos ajánlására érdemes megfontolni az antibiotikum beszerzését is, de ilyen esetben ügyeljünk a bélflóra mihamarabbi felépülésére, például probiotikum készítmények szedésével.

A vírusos megbetegedéseknél inkább a tünetek enyhítésén van a hangsúly. Ez esetben az aszpirin segíthet a felnőtteknek, gyerekeknek inkább csak a paracetamol vagy az ibuprofen hatóanyagú készítmények ajánlottak. Bevethetjük a klasszikus inhalálós technikát, a megszokott vagy akár modern köntösben, kamillateával vagy illóolajokkal.

Természetesen minden esetben ügyeljünk a betegtájékoztató alapos átolvasására, mert hiába fektetünk be akármilyen gyógyszerbe vagy táplálékkiegészítőbe, ha nem rendeltetésszerűen használjuk azokat! (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: