hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mennyi még a harminckettő?
Hatékony fog- és műfogsorápolás

2017. 10. 27.
Bár óriási fejlődésen ment keresztül a fogászat, mégis a hazai felnőtt lakosság 98 százalékának van szuvas foga, ami az elégtelen szájhigiénia, az egészségtelen táplálkozás, a genetikai okok, vagy a helytelen, rendszertelen fogápolás számlájára írható. Lassan a népmeséből ismert „fogas” párbeszéd – Mátyás király és az öreg paraszt között – valósággá válik: „Mennyi még a harminckettő? - Bizony már csak tizenkettő...”

Statisztikák szerint honfitársainknak átlagban tíz foga hiányzik, három pedig tömött. Ráadásul a magyar gyerekeknek tizenkét éves korukban átlagosan már négy szuvas foguk van. Más felmérések szerint a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében is első helyen állunk Európában, de egyéb betegségek is visszavezethetők a szájhigiénia elhanyagolására. Holott a Peridontology 2000 című szaklapban publikált friss kutatás szerint azok, akiknek 74 éves koráig hibátlan marad a fogsoruk, jó esélyük van arra, hogy a 100. születésnapjukat is megérik. Ehhez képest míg nálunk a hatvanöt év feletti lakosság majdnem fele teljes protézissel él, például a skandináv államokban alig található fogatlan ember.

Márpedig szakemberek szerint az egészség és a szépségápolás a fogaknál kezdődik. Hiába ápolt a külseje valakinek, ha kellemetlen a szájszaga, vagy hiányos a fogazata – teljesen elrontja az összhatást. De például a fogkő sem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet.

Az egészséges fogazat megőrzéséhez az alábbiakat javasolják: naponta legalább kétszer (reggel és este) alaposan (minimum 3-5 percig) mossunk fogat, méghozzá jó minőségű, középkemény sörtéjű fogkefével. Használhatunk elektromos fogkefét is. Minimum fél percet szánjuk fogsorunk egy negyedére, azaz fél percig mossuk az alsó jobb oldalt, aztán fél percig az alsó bal oldalt, majd ugyanígy a felső jobb és bal oldalakat is! A fogkefét a rágófogainkra merőlegesen, míg a többi fogunkra 45 fokos szögben tartva, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk a fog felszínét, figyelve arra, hogy elég erősen, de ne túl durván dörzsöljük őket, nehogy az ínyt megsértsük. Ami még rendkívül fontos, hogy ne csak a fogaink külső, hanem belső oldalát is tisztítsuk meg! A rossz lehelet oka: a szájban élő baktériumok a fehérjék bontása közben illékony kénvegyületeket termelnek. Ezért a nyelv hátsó oldalának megtisztítása és az antibakteriális szájvízzel való öblögetés is javasolt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!