Kereső toggle

Mennyi még a harminckettő?

Hatékony fog- és műfogsorápolás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár óriási fejlődésen ment keresztül a fogászat, mégis a hazai felnőtt lakosság 98 százalékának van szuvas foga, ami az elégtelen szájhigiénia, az egészségtelen táplálkozás, a genetikai okok, vagy a helytelen, rendszertelen fogápolás számlájára írható. Lassan a népmeséből ismert „fogas” párbeszéd – Mátyás király és az öreg paraszt között – valósággá válik: „Mennyi még a harminckettő? - Bizony már csak tizenkettő...”

Statisztikák szerint honfitársainknak átlagban tíz foga hiányzik, három pedig tömött. Ráadásul a magyar gyerekeknek tizenkét éves korukban átlagosan már négy szuvas foguk van. Más felmérések szerint a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében is első helyen állunk Európában, de egyéb betegségek is visszavezethetők a szájhigiénia elhanyagolására. Holott a Peridontology 2000 című szaklapban publikált friss kutatás szerint azok, akiknek 74 éves koráig hibátlan marad a fogsoruk, jó esélyük van arra, hogy a 100. születésnapjukat is megérik. Ehhez képest míg nálunk a hatvanöt év feletti lakosság majdnem fele teljes protézissel él, például a skandináv államokban alig található fogatlan ember.

Márpedig szakemberek szerint az egészség és a szépségápolás a fogaknál kezdődik. Hiába ápolt a külseje valakinek, ha kellemetlen a szájszaga, vagy hiányos a fogazata – teljesen elrontja az összhatást. De például a fogkő sem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágybetegségek elindítója is lehet.

Az egészséges fogazat megőrzéséhez az alábbiakat javasolják: naponta legalább kétszer (reggel és este) alaposan (minimum 3-5 percig) mossunk fogat, méghozzá jó minőségű, középkemény sörtéjű fogkefével. Használhatunk elektromos fogkefét is. Minimum fél percet szánjuk fogsorunk egy negyedére, azaz fél percig mossuk az alsó jobb oldalt, aztán fél percig az alsó bal oldalt, majd ugyanígy a felső jobb és bal oldalakat is! A fogkefét a rágófogainkra merőlegesen, míg a többi fogunkra 45 fokos szögben tartva, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk a fog felszínét, figyelve arra, hogy elég erősen, de ne túl durván dörzsöljük őket, nehogy az ínyt megsértsük. Ami még rendkívül fontos, hogy ne csak a fogaink külső, hanem belső oldalát is tisztítsuk meg! A rossz lehelet oka: a szájban élő baktériumok a fehérjék bontása közben illékony kénvegyületeket termelnek. Ezért a nyelv hátsó oldalának megtisztítása és az antibakteriális szájvízzel való öblögetés is javasolt.

Kéthavonta érdemes új fogkefét beszerezni, 12 hét után ugyanis 30 százalékkal csökken a sörték tisztító hatása. Betegség (megfázás, influenza, herpesz, stb.) után ajánlott új fogkefét venni, hogy elkerüljük az újrafertőződést. Fontos a fogak közeinek a tisztítása is, ezért rendszeresen használjunk ehhez alkalmas interdentális kis kefét vagy fogselymet, melyekkel könnyedén kisöpörhetjük a legkisebb lepedéket is!

A fogkrém kiválasztása is fontos. Vannak például kifejezetten a jó leheletet elősegítő, fogfehérítő vagy éppen a fogak védelmét növelő termékek. Ám a választás során ne feledkezzünk meg a fogíny védelméről sem! Fogszakorvosok a cukros rágógumit amúgy nem tanácsolják – csakúgy, mint a cukrozott szénsavas üdítőitalokat –, a cukormentes rágógumi viszont kedvezően hat a száj higiéniájára, elősegítve a nyáltermelést, mely semlegesíti a savas kémhatást, így a kártevők is kevésbé szaporodnak el.

Ha mindezekkel megvagyunk, és ráadásul panaszmentesen élünk, akkor is látogassuk rendszeresen – legalább évente – fogorvosunkat.

Ejtsünk pár szót a műfogsorról is. Az elhanyagolt szájhigiénia ugyanis akkor is komoly egészségkárosító hatással rendelkezik, ha saját fogazat nélküli szájról beszélünk. Tanácsos minden étkezés után megtisztítani a protézist! A műfogsor alá, illetve a fogak, a tartóelemek közti résekbe beszorulhatnak parányi ételmaradékok, amelyek alatt könnyedén és gyorsan elszaporodhatnak a gombák és baktériumok, amelyek idővel csúnya gyulladásos folyamatokat válthatnak ki a szervezetben. A műfogsor tisztítható fogkrémmel is, ilyenkor ugyanazt a mozgást kell alkalmazni, mint az eredeti fogaknál.

Az esti tisztítás a fentiektől függetlenül is kiemelt fontosságú, ilyenkor már fogsortisztító tabletták használatát javasolják. A mechanikus tisztítás mellett szükség van kémiai védelemre is: ma ehhez már nagy választékban kaphatók különböző speciális protézis-tisztítószerek.

A „pezsgő” változat előnye, hogy a felszabaduló oxigén a pezsgéssel egyenletesen eloszlatja a hatóanyagokat, így azok a műfogsor legkisebb résébe, a felület egyenetlenségei közé is behatolnak. De többféle hatásuk is van: fertőtlenítenek, míg a felületlazító anyagok segítenek könnyebben eltávolíthatóvá tenni az odatapadt ételmaradékokat. Fontos, hogy ezeket a kémiai tisztítószereket szigorúan csak a szájon kívül szabad használni, és a műfogsort a vegyi tisztítás után alaposan le kell öblíteni, mielőtt újra felhelyezné valaki. (A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.)

Olvasson tovább: